2017. október 19., csütörtök, Nándor napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/taylor-oraja-1830-mutat-2073829/

Taylor órája 18:30-at mutat

Történelmi török vágtázóaranyat, a botswanai népi hős bukását hozta a 16. atlétikai világbajnokság hetedik versenynapja. Halász Bence a 11. helyen végzett a kalapácsvetés döntő­jében.

Rokonszenves fickó ez a Wayde van Niekerk, de azért még messze áll attól, hogy döccenő nélkül átvegye a staféta­botot Usain Bolttól. Persze a jamaicai­ból csak egy van, zsákutca lenne az ő kedves bohóckodását elvárni az inkább úri fiú kinézetű, cizelláltabban fogalmazó dél-afrikai vágtázótól. Az igazi különbség mégis máshol keresendő, döbbenhettünk rá a 200 méteres síkfutás csütörtök este rendezett döntőjében. Annak a számnak a fináléjában, amely Bolt nélkül is a világbajnokság egyik legnagyobb eseményévé látszott kinőni magát, és ehhez a világ atlétikája új arcának szánt Van Niekerk imázsépítése mellett az élet is szállította a maga dramaturgiai hozzájárulását.

A 400-as döntőtől betegség miatti kényszerű távolmaradása, majd a 200-as előfutamokon történő, valóban hősies átszáguldása egy csapásra amolyan népi hőssé varázsolta a botswanai Isaac Makwalát, aki a forgatókönyv szerint minden akadályt legyőzve nyeri majd el a sportok királynője egyik lányának kezét. A mese azonban itt véget is ér, mert jött egy marcona kinézetű, csupa tetoválás azeri futó, aki hat éve török színekben orozza el rendre a világ sprinterei elől a világversenyek döntőinek egyik helyét. Londonban pedig Ramil Gulijev felért a csúcsra. Nem tett egyebet, mint a legjobb pillanatban leginkább megközelítette saját maximumát, s mivel ez a többieknek közel sem sikerült, elkönyvelhettük a történelem első török vágtázóaranyát. Vagy azerit, de ennek a sprint szempontjából alig van jelentősége.

„Nem sokkszerű ez az egész, egysze­rűen irreális, ami velem történik” – mondta Gulijev. „Minden tökéletesen sikerült, furcsa lesz, hogy a továbbiak­ban világbajnokként fognak bemutatni a közönségnek.”
Makwalát mégis csak megviselhette a bélfertőzés, a mindenki számára csalódást jelentő hatodik helyen ért célba, míg a második Van Niekerk veresége ellenére is szerzett bónuszpontokat. „Nagy volt a teher rajtam, ennek ellenére a világbajnokság minden perce ünnep a számomra. Arany- és ezüstérem: igazán hálás lehetek a sorsnak” – jelentette ki. Az 1995-ben 200-on és 400-on is győztes Michael Johnson szobra pedig továbbra is rendíthetetlenül áll a talapzatán.

Mint ahogy Jonathan Edwards ugyancsak Göteborgből származó vég nélküli szárnyalása is elérhetetlen egyelőre az utódok számára. Igaz, hogy a 2012-es londoni olimpia óta csak a moszkvai vb-n botló amerikai Christian Taylor két éve Pekingben mindössze nyolc centire járt Edwards 18,29-es világcsúcsától, de ezúttal „csak” kitűnő verseny kerekedett a honfitársával, Will Clayjel való kergetőzéséből. Az egyik szponzorától kapott, 18:30-at jelző órát pedig Taylor továbbra is viselheti emlékeztető gyanánt.

Fotó: Reuters

Hatalmas ugrás Londonban – aranyat ért, de világcsúcstól elmaradt

A vb hetedik versenynapjának magyar szereplői közül Rivasz-Tóth Norbert ifjúsági vb-ezüstérmes, idei utánpótlás Európa-bajnok gerelyhajítónknak új országos csúcsra lett volna szüksége a döntőbe jutáshoz. Ezúttal nem sikerült, de versenyzése egyetlen pillanatig sem nevezhető gyámoltalannak. Hasonló kategóriába sorolható gátfutóink, Kerekes Gréta (13,15 mp) és Kozák Luca (13,17) tegnapi produkciója is, bár londoni fellépésük egyetlen futásra korlátozódott, a kötelességteljesítés érzésével repülhetnek majd haza. És akkor mit mondhatnánk súlylökő világbajnoki ezüstérmesünk, Márton Anita jutalomjátékáról, diszkoszos „levezetőjéről”? A döntőbe jutáshoz természetesen kevés 55,96 méteres eredmény rögzítésén túl talán annyit: köszönjük!

Eredmények. Férfiak – hármas­ugrás: Christian Taylor (amerikai) 17,68 m; 200 m: Ramil Gulijev (török) 20,09 mp. Nők – 400 m gát: Kori Carter (amerikai) 53,07 mp.

Hirdetés

Kiemelt

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is.

Poszt-trauma

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Karácsonyi szemfényvesztés

Itt a baloldal, hol a baloldal?

Kunhalmi és a bolsevik tempó

Régi/új koktél Soros boszorkánykonyhájából.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!