2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/szilveszterkor-is-edzettek-2633434/

Szilveszterkor is edzettek

Reálisan tizenhat fős csapattal számolhatunk a februári téli olimpiára
Már csupán 36 nap választ el bennünket a téli olimpia megnyitójától, de a phjongcshangi fellépőinknek addig is lesz megméretésük. S eldőlt, hogy a téli ötkarikás játékokon éremre hajtó rövid pályás gyorskorcsolyázóink a jövő hét végi drezdai Európa-bajnokságra is a legerősebb összeállításban utaznak.

„Nem lenne szerencsés, ha az utolsó, novemberi világkupa után a válogatottunk következő versenye a téli olimpia lenne” – adott kétségkívül logikus magyarázatot érdeklődésünkre Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság téli sportágakért felelős alelnöke arra, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink kevesebb mint egy hónappal az olimpia előtt az Eb-t is komolyan veszik.

„A legjobbjainkkal megyünk, az persze más kérdés, hogy az egyes egyéni számokra kit nevezünk be. Az viszont egészen biztos, hogy a férfi és a női váltónk a legerősebb felállásban lép jégre Drezdában. A fiúknak a világkupa-sorozatban nem egészen úgy alakultak a versenyeik, ahogyan szerették volna, remélhetőleg az Eb önbizalomnövelő lesz számukra.

Azt amúgy, hogy milyen keményen készül a válogatott, mi sem bizonyítja jobban, hogy még szilveszterkor is volt edzés” – tette hozzá a MOB alelnöke. Mint ismert, short trackben a maximális létszámú, tízfős magyar csapat indulhat Phjongcshangban, az egyéni távok végleges „leosztása” csak a helyszínen történik meg, de az nem kérdéses, hogy a világbajnok Liu Shaolin Sándor és a vb-ezüstérmes Liu Shaoang 500, 1000 és 1500 méteren is harcba száll az érmekért.

Fotó: Mirkó István

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor talán már azt tárgyalja, mi lesz Phjongcshangban

A hagyományos, nagy pályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságát már az előttünk álló hét végén megrendezik az oroszországi Kolomnában, de az egyetlen kvótásunk, Nagy Konrád – aki 1000 és 1500 méteren indulhat az olimpián – kihagyja.

Ennek az a magyarázata, hogy Kanadában készül, s inkább január végén az erfurti világkupán tart főpróbát. S innen már nem is repül vissza Észak-Amerikába. A műkorcsolya és jégtánc Eb-t január 15–21. között Moszkvában rendezik meg, és Tóth Ivettnek azért is ott kell lennie, mert az ő phjongcshangi részvétele még nincs kőbe vésve.

A kvótát ugyan megszerezte, de ez nem névre szól, a nemzet kapja, és a sokáig sérüléssel bajlódó korcsolyázónő legutóbb a kassai Négy nemzet tornáján – ami a magyar bajnokság is volt – meglepetésre kikapott Medgyesi Fruzsinától.

Ami azért is váratlan eredmény volt, mert a tavalyi Eb-n nyolcadikként zárt Tóth egyéni legjobbja a nemzetközi szövetség versenyein 172 pont, Medgyesié pedig csak 137 pont.

Hivatalosan egyelőre tizenkét fős a magyar téli olimpiai csapat, de a havas sportágakban csak január végén zárul a kvalifikáció. Ám azt azért rögzíthetjük, hogy alpesi síben Miklós Edit, sífutásban pedig Kónya Ádám is indulhat az ötkarikás játékokon. S még néhány névvel mindenképpen bővülhet a névsor, hiszen sportágukban többen is indulási jogot érő helyen állnak a különböző kvalifikációs rangsorokban. Mindannyian azonban a létszámmegkötés miatt sem érhetnek révbe.

„Amíg a leghalványabb remény is van, senkiről sem mondunk le, de jelen állás szerint úgy számolhatunk, hogy tizenhat magyar versenyző lesz ott az olimpián – mondta el Orendi Mihály.

– S amikor eldől, hogy még milyen sportágakban, versenyszámokban szereztünk kvótákat, akkor az adott sportági szövetség elnöksége tesz majd javaslatot a MOB elnökségének.

A csapat véglegesítése után pedig még szurkolhatunk, hogy mindenki egészséges legyen, mert akármelyik téli olimpiai sportágat nézzük, amelyekben érdekeltek vagyunk vagy lehetünk, mindegyik nagyon veszélyes. Edzéseken is történhetnek olyan események, amelyekre senki sem számít. Cromwell után bízunk istenben, de szárazon kell tartanunk a puskaport.”

Ha már nagyot akarunk durrantani…

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!