2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/stresszmentes-foproba-2665234/

Stresszmentes főpróba

A legfontosabb a sérülések elkerülése a drezdai Európa-bajnokságon
Immár kevesebb, mint egy hónappal a phjongcshangi téli olimpia előtt rövid pályás gyorskorcsolyázóink a hét végén Drezdában vesznek részt a játékok előtti utolsó, valójában edzésnek felfogható versenyükön. Ezen a besoroláson jelen esetben az sem változtat, hogy a szász városban történetesen Európa-bajnokságot rendeznek.

Nagy volt a nyüzsgés és jelentős a média jelenléte tegnap délelőtt a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban, mert mielőtt válogatottunk első csoportja 11 óra után beszállt volna a Drezdába útra kelő ­autóbuszba, a reggeli edzés nem maradhatott el.

„Azt azért kétlem, hogy a labdarúgók reggel hatkor felkelnének, hogy még egyet eddzenek az indulás előtt, de nálunk ez természetes” – jegyezte meg a tavalyi rotterdami vb-n 1000 méteren ezüst-, a váltónkkal pedig bronzérmes Liu Shaoang „Ádó”, aki csak ma indul majd bátyjával, az 500-on világbajnok Liu Shaolin Sándorral, valamint Heidum Bernadett-tel és Keszler Andreával. Ők négyen ugyanis csak a váltóban szerepelnek az Eb-n, az egyéni távokon Knoch Viktor, Burján Csaba és az amerikai születésű Krueger Cole, valamint Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia méreti meg magát.

Összehangoltság és elszántság jellemzi a magyar válogatottat

Fotó: Mirkó istván

Összehangoltság és elszántság jellemzi a magyar válogatottat

„Természetesen éremért megyünk, az Eb-t azonban most csak edzésnek fogjuk fel az olimpia előtt. Igaz, az olimpiai hangulatot még nem érezzük, de azután, hogy 22-én letesszük az esküt, biztosan mindannyian jobban fogunk izgulni” – fejtegette Liu Shaoang, aki a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnél az év legjobbja lett.

Faramuci a helyzet, hogy a mai Év sportolója választáson viszont előzetesen a tízes listára sem került fel, így szavazni sem lehetett rá, ellenben bátyja a legjobb három között kapott helyet. Liu Shaolinnak a vb-n nem jött ki a lépés, de az Eb-n egy aranyat és három ezüstöt szerzett, a kvalifikációs világkupákon pedig két aranyat és három ezüstöt.

„Nagyon örülök, hogy beszavaztak az első háromba. Remélem, lesz még olyan év, amikor Ádóval mind a ketten dobogósok leszünk, és a csapatok között a váltónknak is lehet esélye. Sajnos a gálán most nem tudok ott lenni, akkor már Drezdában leszek… Furcsa, hogy egyéniben nem indulok, ilyen versenyem még nem is volt, de legalább tudok egy kicsit lazítani. A váltóval azonban Európa-bajnokként szeretnék hazajönni” – szögezte le Liu Shaolin Sándor.

Női váltónknak is megvan az esélye az éremszerzésre, tavaly a vb-n és az Eb-n is második lett. „Az Eb-re most úgy kell tekintenünk, mint az olimpia előtti utolsó próbatételre, nincsenek is különösebb elvárások velünk szemben. Magunk között sem fogalmaztunk meg célt, de bízom az éremben” – bökte ki Kónya Zsófia, és a múlt év elején so­káig sérüléssel bajlódó Heidum Bernadett is csatlakozott hozzá.

„Egy éve az Európa-bajnokságon nem is indulhattam, ám a vb-n már ott voltam a váltóban, már nincs semmi gond. S most technikailag és fizikálisan is jobban érzem magam, mint a szezon elején. Ez az Eb nagyon fontos, ha nem volna, több mint két hónap telne el a legutóbbi világkupa és az olimpia között verseny nélkül” – mondta Heidum, akinek még némi szervezési problémával is meg kellett birkóznia. A minap kapott kilenchetes, Odie névre hallgató yorkshire terrierjét végül ideig­lenesen a nagyszüleire bízta.

„Nyilvánvalóan mindenki szeretne jól szerepelni egy Európa-bajnokságon, ezzel mi is így vagyunk, de most mégis más lett a fontossági sorrend – jelentette ki Bánhidi Ákos, a válogatott menedzser-edzője, mielőtt felugrott volna a buszra.

– Mindenekelőtt az, hogy sérülés nélkül jöjjünk haza Drezdából, továbbá jó taktikai és technikai megoldásokat alkalmazzunk a jégen. Ha mindez jó eredményekkel párosul, akkor mindenképpen pszichés többletet ad, hogy még így, edzésként is meg tudjuk csinálni. De egyébként is, miért stresszelnénk magukat azon, hogy mit érhetnénk el? Soha nem tesszük ezt, és szerintem éppen ez az eredményességünk egyik magyarázata.”

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!