2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/storckon-tulmutato-gondok-2331781/

Storckon túlmutató gondok

Bernd Storck menesztése logikus lépés lenne, de önmagában nem megoldás a problémákra
Kiszabadult a szellem a palackból a Feröer szigetek elleni – paradox módon győztes – mérkőzés után. Akárhonnan is értékeljük labdarúgó-válogatottunk szereplését a világbajnoki selejtezőben, a tények és vélemények eredője nem lehet más, mint hogy ennél többet reméltünk. Akár az is megtörténhet, hogy a kedélyek lecsillapítása érdekében a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége keddi ülésén Bernd Storckot feláldozza bűnbakként; s persze már meg is kezdődött a találgatás, vajon ki lehet a szövetségi kapitány utódja. Mindez nyilván csak tüneti kezelés, a következményeknek és következtetéseknek mélyebbre kellene hatolniuk.

Nem egészen három nappal a találkozó után máris kötetnyi irodalma van a magyar válogatott vb-selejtezőbeli teljesítményéről készült elemzéseknek. A legfontosabb, megkerülhetetlen adat a tíz meccsen szerzett tizenhárom pont. Az első két helyezett, Portugália és Svájc oda-vissza megverte csapatunkat, amely a tekintetben is visszaesett az elmúlt évtizedhez képet, hogy a kötelezőnek mondott győzelmeket sem tudta hozni, kikapott Andorrában és döntetlent játszott a Feröer szigeteken.

Nemzetközi összevetésben még lesújtóbb a produkció. Mint mindig, jól tesszük, ha a Magyarországhoz hasonló adottságokkal bíró környező országokkal vonunk mérleget. Nos, Lengyelország és Szerbia csoportelsőként máris kijutott Oroszországba, Horvátország pótselejtezőt vívhat, eme lehetőségről Szlovákia a leggyengébb másodikként maradt le, Szlovénia, Csehország, Ausztria, de még Bosznia és Hercegovina, valamint Montenegró is jobban teljesített nálunk, a szintén tizenhárom ponttal végzett Románia és Bulgária, esetleg a csupán tizenegy pontig jutott Macedónia gyengélkedésével vigasztalódhatunk. Ha tudunk.

De mások az adottságok és mások a lehetőségek. A magyar labdarúgásban évek óta zajló fejlesztéseket, anyagi biztonságot, központi támogatást nemhogy a lecsúszott Szerbiában, a zsigerileg lenézett Szlovákiában, de még Horvátországban is irigyelik. S ez túlmutat a válogatott sorsán. A körbejárt régióból ebben az idényben évtizedes mélypontként ugyan csak egyetlen klub, a szlovén Maribor jutott fel a Bajnokok Ligája főtáblájára, az Európa-liga negyvennyolcas mezőnye azonban beszédesebb képet mutat. Három cseh (Slavia Praha, Viktoria Plzen, Fastav Zlín), két-két osztrák (Salzburg, Austria Wien) és szerb (Partizan Beograd, Crvena Zvezda), egy-egy román (FCSB), bolgár (Ludogorec Razgrad), horvát (Rijeka), mi több, macedón (Vardar Szkopje) és moldáv (Sheriff Tiraspol) gárda – s egyetlen magyar sem. Az elmúlt években, sajnos, hasonló képet kaptunk volna.

A szakvezető jövője csak a közhangulatot befolyásoló kérdés

Fotó: Mirkó István

A szakvezető jövője csak a közhangulatot befolyásoló kérdés

El lehet verni a port Bernd Storckon, sőt valószínűleg el is kell. A piac törvényei miatt. A nélkül, hogy a zsebé-ben turkálnánk, olyan javadalmazásban részesül, mint a német bajnokságban egy felső-középkategóriás klub trénere, mondjuk mint Dárdai Pál. Ám Storcknak véletlenül sincs ajánlata a Bundesligából, s – nem tehetünk mást, az eredményekből kell kiindulni – a csapata sem nyújtott ehhez a szinthez mérhető teljesítményt.

Ám Storck személye, jövője inkább csak a közhangulatot befolyásoló kérdés. Az igazán súlyos gondok azt a talapzatot feszítik, amelyre ő támaszkodik. Nem tévedünk az akadémiai rendszer, tágabban az utánpótlás-nevelés, az edzőképzés, a menedzsment, úgy általában a közeg kritizálásának ingoványos terepére. Következtetésünk megfogalmazásához a lapunkban a közelmúltban megszólalt két elismert szakember véleményét idézzük.

„Az én személyemnél sokkal fontosabb, hogy a magyar foci egyről a háromra jusson. Mert a »kettőt« az állami vezetés meglépte. A csapatsportok állami támogatása előtt megemelem a kalapom. Nagyon szép lenne, ha az aktuális magyar kormány erőfeszítéseit a magyar labdarúgás meg tudná hálálni. Ezáltal a szakma nem is a kormánynak, hanem az adófizetőknek róná le a háláját” – nyilatkozta Bölöni László még márciusban, a lisszaboni meccs előtt.

„Ma már van infrastruktúra, van pénz, a számlát ideje lenne törleszteni” – öntötte szavakba ugyanezt tömörebben Bálint László egy hete.
Ebből kellene kiindulni.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!