2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/rutinszerzesnek-indult-negyeddonto-lett-belole-2669536/

Rutinszerzésnek indult, negyeddöntő lett belőle

A Szekszárd önmagát felülmúlva bejutott a nyolc közé az Európa-kupában, ahol török ellenfele lesz
Szép estéje volt szerdán a magyar női kosárlabdának. A Sopron a legrangosabb sorozatban, az Euroligában biztosította be a továbbjutását a csoportjából, ám ennél is nagyobb tett, hogy az Európa-kupában a Szekszárd idegenben, hátrányból indulva harcolta be magát nem kis meglepetésre a legjobb nyolc közé.

Erre nem sokan számítottak: a Szekszárd az Európa-kupában bekerült a legjobb nyolc közé. Ez a csapat egy éve folyamatosan történelmet ír. Korábban a középmezőny biztos tagjaként nemigen hívta fel magára a figyelmet, tavaly azonban látványosan felkapaszkodott az élbolyba, az alapszakaszt megnyerve bajnoki döntőt játszott a Sopronnal, amelyet ugyan elveszített, az ezüstérem azonban óriási bravúrnak számított. Mindebből következik, hogy eddig még sohasem szerepelt a nemzetközi porondon, a második hellyel járó lehetőséget a klub tanulásra, rutinszerzésre szánta.

Ehhez képest a csapat továbbjutott a csoportjából, a Győrön túllépve bekerült a tizenhat közé – a DVTK, valamint a háromszéki Sepsiszentgyörgy ezen a fokon vérzett el –, és a nyolcaddöntőben az EK-t tekintve még veretlen Sleza Wroclaw következett: az első mérkőzésen hazai vereséggel.

Krnjics Szara 14 ponttal járult hozzá a wroclawi sikerhez

Fotó: Kscszekszard.hu

Krnjics Szara 14 ponttal járult hozzá a wroclawi sikerhez

– A karácsonyi szünetet követően keveset tudtunk edzeni, emiatt nehezen lendültünk játékba – mondja utólag Djokics Zseljko, az Atomerőmű Szekszárd vezetőedzője. – Azon a mérkőzésen sokáig nem éreztük a ritmust, a lengyel együttes pedig sokkal jobb annál, mint hogy ne használta volna ki ezt. Ennek ellenére a negyedik negyedben már a valós tudásunk szerint játszottunk, felzárkóztunk, és bár nem sikerült fordítanunk, öt pontra csökkentettük a hátrányunkat.

Az első meccs után az edző megjegyezte, szeretné hinni, hogy tudnak ennél jobban is kosárlabdázni, és ez a vágya a visszavágón teljesült. Az első három negyed szorosan alakult, majd következett az utolsó játékrész, amelyet a magyar csapat 19-10-re hozott, az utolsó másfél percben egész egyszerűen állva hagyta a lengyeleket, és végül 84-74-re nyert. – Ez Euroliga-szintű mérkőzés volt – szögezi le Djokics Zseljko.

– Mindkét együttes jól védekezett, mégis sok és remek kosár esett. Az első meccs után többet edzhettünk, volt egy bajnokink is, tehát összerázódtunk, taktikailag szinte tökéletes mérkőzést játszottunk. A múlt héten gyatrán működött a kettő-kettő elleni védekezésünk, most ebben sem volt hiba, rengeteg lepattanót szedtünk, és ötvenszázalékosan dobtuk a hárompontosokat, ami nagyon sokat számított, mert az ellenfél nem húzódhatott be a palánkja alá.

Szekszárdon az Európa-kupában a rutinszerzést fogalmazták meg célként, ehhez képest tapasztalt csapatokra jellemző higgadtsággal kezelték a játékosok a kulcspillanatokat, így a hajrát is. – Feladatot kell adni a játékosnak, ha arra összpontosít, akkor nyugodt tud maradni, ez pedig meghozza az önbizalmát – magyarázza a vezetőedző.

– Studer Ági, Teja Oblak, Krnjics Szara és Bálint Réka a legjobb lélektani pillanatokban döntött jól vagy célzott pontosan, de talán nem is kellene neveket mondanom, mert ez a továbbjutás igazi csapatmunka eredménye. Ebből a magyar kosárlabda is komoly hasznot húzhat, hiszen olyan tehetségek is játszhattak az említetteken kívül, mint Gereben Lívia vagy Theodoreán Alexandra, akik most komoly nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek, és ez jól jön majd a válogatottnak.

A négy közé jutásért minden bizonnyal az egyik tavalyi elődöntős, a török Hatay lesz a Szekszárd ellenfele, ám az esélyekről egyelőre nem szeretne beszélni a magyarok vezetőedzője, aki így fogalmazott: – Az a párharc két hét múlva kezdődik, mi viszont szombaton már rangadót játszunk Cegléden. Keveset aludtunk, utaztunk, muszáj gyorsan regenerálódnunk, mert szeretnénk megőrizni a veretlenségünket a bajnokságban. Mindig a következő feladat a legfontosabb.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!