2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/remalom-vagy-valik-az-alompar-2621740/

Rémálom vagy válik az álompár?

Ontja a híreket a zuhanyhíradó Hosszú Katinka és Shane Tusup állítólagos szakításáról
A sztorit – ha egyáltalán van sztori – a Ripost robbantotta ki, aztán rácsavarodott a többi bulvárlap, de az uszodában már hetek óta beszélik: megromlott az álompár, Hosszú Katinka és Shane Tusup házassága. A férj és edző nem kísérte el hitvesét a december 13. és 17. között lezajlott koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokságra, és ebből már sokan arra a következtetésre jutottak, hogy disszonáns ecsetvonások vegyültek az addig idilli képbe. Aztán Katinka és Shane külön karácsonyozott – az úszónő a szüleivel Baján, az edző-férj a saját szüleivel Budapesten –, sőt az egyik Facebook-fotón az úszónő már nem is viselte a jegygyűrűjét. Erre, mintha csak eldördült volna a rajtpisztoly, beindult a bulvármédia. Majd a kevésbé bulvár is…

Minket nem a vélelmezett szakítás magánéletbeli vonatkozásai érdekelnek, a hálószobatitkok kutatását meghagyjuk a pletykalapoknak. Ami számunkra és a magyar úszósport – sőt továbbmegyünk: az egyetemes magyar sport – számára jóval fontosabb: vajon egy esetleges torzsalkodás, elhidegülés, netán válás milyen hatással lehet Hosszú Katinka eredményességére?
Kezdésként nem árt leszögezni néhány axiómát.

Az első: ha holnap kezdődne a tokiói olimpia, Hosszú Katinka lenne az egyetlen biztos aranyesélyesünk. Nemcsak úszásban, hanem úgy általában. Természetesen felérhetne a dobogó tetejére Szatmári András, kardvívó riválisa, Szilágyi Áron, a női kajak négyes, de olyan, akinek előre odaadhatnánk a legfényesebb érmet, csak egy van. Az Iron Lady.

Fotó: Mirkó István

Ez a tökéletes idillt sugalló kép nem mostanában készült…

A második: Hosszú Katinka most nem lenne háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok (a rövid pályás győzelmeket nem is soroljuk fel) Shane Tusup nélkül. A londoni olimpia után padlón volt az akkor már egyszeres világbajnok úszónő, Tusup onnan támasztotta fel, és a „kúra” hatásai már ősszel, a világkupa megnyerésekor mutatkoztak, majd 2013-ban összeházasodott a két fiatal, és attól kezdve nem volt megállás az aranycsinálásban. (Az alkímia a szó elsődleges és átvitt értelmében is működött.) Tusup szakmai és érzelmi támogatása repítette előre Hosszút a korábban még járatlan, kitaposatlan úton, amellyel forradalmasították a sportág edzéselméletét.

A harmadik: az Iron Corporation üzleti modellje aligha tartható fenn kettejük szakítása esetén. Tagadhatatlan, hogy a kezdeti lökést a millió területen megnyilvánuló szövetségi, áttételesen – vagy nem is annyira áttételesen – adott állami támogatás jelentette, de a csillebérci úszóakadémia tervezéséről, majdani beindításáról szóló hírek egyértelművé tették: Shane Tusup fenntartható fejlődésen alapuló vállalkozást akar létrehozni, amely hosszú távon nem függene a mindenkori politikai vezetés jóindulatától, netán az aranyérmek egyszer majd óhatatlanul elapadó áramlásától.

A magyar úszósport prominensei nem óhajtanak véleményt formálni – hivatalosan semmiképp –, de „műsoron kívül” mindenki fájlalja az események ilyetén alakulását. Nem titok, a házaspárt – leginkább az érdes modorú férjet – nem mindenki imádja az uszodák világában, sokan vannak az irigyeik, de az ő számuk meg sem közelíti a rajongókét; a Facebook-követők száma a napokban lépte túl a félmilliót, ami ebben a műfajban idehaza párját ritkítja. Ez akkora erő, amellyel már szövetségi elnököt is sikerült buktatni.

És ezek a rajongók feltétel nélkül imádják nemcsak Katinkát, hanem a férjét is. Vajon ki mellé állnak – ha egyáltalán állnak –, amikor hivatalos lesz a szakítás?

És ha tényleg válik az álompár… Csak tegnap is egymás után szállították az uszodai ismerősök a „holtbiztos” forrásból származó információkat. Hogy november 19-én Szingapúrban, az utolsó világkupaversenyen úgy összevesztek, hogy a szálloda zengett az ordítozásuktól.

Hogy a Hosszú Katinka által az évek során megkeresett milliókat Tusup bankár édesapja őrzi és fialtatja, a menye csak az ő engedélyével juthat hozzá a pénzhez. Egyik pletyka cifrább – és hihetetlenebb –, mint a másik.

Úgyhogy egyelőre drukkoljunk, hogy az egész csak egy rossz álom legyen. A történet valamennyi szereplőjének ez az érdeke. A házaspárnak, a magyar (úszó)sportnak, és talán nem túl magasztosak ezek a szavak: a nemzetnek. Január 11-én lesz a Nemzeti Színházban az Év sportolója gála, Hosszú és Tusup is biztos favorit a saját kategóriájában.

Olyan szép lenne, ha kéz a kézben, mosolyogva vennék át a trófeát a színpadon…

Kiemelt

Egyhavi keresettel több maradt az embereknél

A további emelkedéshez jó alapot teremt a minimálbér nyolcszázalékos és a garantált bérminimum további 12 százalékos emelése – mondta Varga Mihály.

Poszt-trauma

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!