2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/regota-erlelt-nagy-bejelentes-2317870/

A régóta érlelt Nagy-bejelentés

A Veszprém világklasszis jobbátlövője lemondta a válogatottságot, a klubjában 2019-ig játszana
A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, 36 éves kézilabdázó, Nagy László bejelentette, nem játszik többet a válogatottban. A veszprémi csapatkapitány szerénytelenség nélkül állítja, nem könnyű őt pótolni, de elkerülhetetlen a korszakváltás a magyar kézilabdában. Nagy egyelőre 2019-ig tervez a klubjában, nem szeretné megélni, hogy púp legyen a hátán az élsport.

– A jobb kezét hatalmas rögzítőkötés takarja. Hogy van? Talán nem így tervezte a nagy bejelentést…
– Persze hogy nem! A Kiel elleni BL-meccsen eltört a hüvelykujjam, szerencsére nem a lövőkezem sérült meg. Négy-hat hetet kell kihagynom, ha minden jól megy, akkor a Paris St. Germain elleni hazai BL-meccsen térhetek vissza a csapatba.

– Mikor vetődött fel először, hogy lemondja a válogatottságot?
– A tavalyi világbajnokság előtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy az lesz az utolsó világversenyem. Utána többször egyeztettem Kocsis Máté elnök és Novák András főtitkár úrral. Nem hirtelen felindulásból döntöttem.

– Ljubomir Vranjest februárban nevezték ki a Veszprém és a válogatott élére. Ő abban a tudatban vállalta a feladatot, hogy a válogatottban nem számíthat Nagy Lászlóra?
– Talán még nem tudta, rögtön hozzáteszem, nem az ő személye miatt köszöntem el a válogatottól. Vranjes a nyáron érkezett Veszprémbe, előbb értelemszerűen a klubbal és nem a válogatottal volt elfoglalva. Neki is említettem, régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy lemondjam a válogatottságot. Mielőtt elkezdtük a felkészülést a Veszprémmel, már tudott a döntésemről.

Fotó: Fotó: Kurucz Árpád

A mezőny fölé magasodva még láthatjuk, címeres mezben többé már nem

– Hosszú, 199 mérkőzést számláló válogatott-pályafutásának melyik volt a legkellemesebb emléke?
– A 2004-es és a 2012-es olimpia, mindkét tornán negyedikek lettünk. Talán a londoni kicsit speciális volt: bukdácsoltunk a csoportban, a szerbeket gigászi csatában legyőztük, ezzel továbbjutottunk. Utána jött az a bizonyos Izland elleni meccs… Már a pályán éreztük a magyar szurkolók buzdítását, de amit a hazaérkezésünk után tapasztaltunk, az minden képzeletet felülmúlt. Akkor tudatosodott bennem, hogy mennyire szeretik itthon a férfi­kézilabda-válogatottat. Mi, magyarok sok mindenre büszkék lehetünk, többek között a szurkolótáborunkra. Utólag is köszönet ezért mindenkinek.

– Zubai Szabolcs és Iváncsik ­Gergő tavasszal búcsúzott el a válogatottól, most ön is veszi a kalapját. Fiatalítási hullám zajlik?
– Elkerülhetetlen volt a korszakváltás, de ki merem jelenteni: vannak olyan fiatal játékosaink, akik előbb-utóbb a válogatott erősségei lehetnek.

– Ancsin Gáborra gondol, aki legfeljebb epizódszerepet kap Veszprémben, ha egyáltalán benevezik a BL-mérkőzésekre? Legutóbb egy percet sem játszott a Kiel ellen…
– Mikkel Hansent nehezen pótolják majd a dánok, Nicola Karabaticot a franciák. Lehetséges, hogy engem is nehéz lesz pótolni… De a szegedi ­Balogh Zsolt és Ancsin Gábor is megmutatta már klub- és válogatottszinten is, hogy hasznos, gólerős játékos. Biztos vagyok abban, hogy mindketten megállják a helyüket, de a Lemgóban kézilabdázó Bartók Donátra is lehet számítani. Hosszú távon ők jelenthetik a megoldást.

– Még két évig szól a veszprémi szerződése. A válogatottbúcsú azt is sejteti, hogy 2019 után elgondolkodik a pályafutása folytatásán?
– Meglátjuk… Amíg élvezem a játékot és bírom az edzőm bizalmát, addig ott leszek a pályán. De nem szeretném megélni, hogy az élsport púp legyen a hátamon. Ha nem érzem magamban a kihívást és a lendületet, akkor én fogok véget vetni a pályafutásomnak.

– Immár civilként elkíséri a válogatottat januárban a horvátországi Eb-re?
– Nem zárom ki, a csoportmeccsekre a közeli Varasdon kerül sor. Elképzelhető, hogy ott leszek.

Folytatás a szövetségben?

A Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, Kocsis Máté méltatta Nagy László érdemeit, sőt sokatmondó nyilatkozatot tett. „A következő hetekben, szűk körben megtaláljuk azt a módot, hogy továbbra is tenni tudjon szeretett sportágáért” – fogalmazott rejtélyesen Kocsis. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány is elismerte a jobbátlövő érdemeit. „Úgy vélem, hogy számos gyerek példaképét veszítettük el. Edzőként hiányozni fog a tapasztalata, de előre kell tekintenünk. Nehéz lesz, de van néhány fiatal játékosunk, akik átvehetik a helyét. Nyilvánvalóan nehéz őt pótolni, hiszen a világ egyik legjobb jobbátlövője, de vannak, akik az örökébe léphetnek.”

 

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!