2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/regota-erlelt-nagy-bejelentes-2317870/

A régóta érlelt Nagy-bejelentés

A Veszprém világklasszis jobbátlövője lemondta a válogatottságot, a klubjában 2019-ig játszana
A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, 36 éves kézilabdázó, Nagy László bejelentette, nem játszik többet a válogatottban. A veszprémi csapatkapitány szerénytelenség nélkül állítja, nem könnyű őt pótolni, de elkerülhetetlen a korszakváltás a magyar kézilabdában. Nagy egyelőre 2019-ig tervez a klubjában, nem szeretné megélni, hogy púp legyen a hátán az élsport.

– A jobb kezét hatalmas rögzítőkötés takarja. Hogy van? Talán nem így tervezte a nagy bejelentést…
– Persze hogy nem! A Kiel elleni BL-meccsen eltört a hüvelykujjam, szerencsére nem a lövőkezem sérült meg. Négy-hat hetet kell kihagynom, ha minden jól megy, akkor a Paris St. Germain elleni hazai BL-meccsen térhetek vissza a csapatba.

– Mikor vetődött fel először, hogy lemondja a válogatottságot?
– A tavalyi világbajnokság előtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy az lesz az utolsó világversenyem. Utána többször egyeztettem Kocsis Máté elnök és Novák András főtitkár úrral. Nem hirtelen felindulásból döntöttem.

– Ljubomir Vranjest februárban nevezték ki a Veszprém és a válogatott élére. Ő abban a tudatban vállalta a feladatot, hogy a válogatottban nem számíthat Nagy Lászlóra?
– Talán még nem tudta, rögtön hozzáteszem, nem az ő személye miatt köszöntem el a válogatottól. Vranjes a nyáron érkezett Veszprémbe, előbb értelemszerűen a klubbal és nem a válogatottal volt elfoglalva. Neki is említettem, régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy lemondjam a válogatottságot. Mielőtt elkezdtük a felkészülést a Veszprémmel, már tudott a döntésemről.

Fotó: Fotó: Kurucz Árpád

A mezőny fölé magasodva még láthatjuk, címeres mezben többé már nem

– Hosszú, 199 mérkőzést számláló válogatott-pályafutásának melyik volt a legkellemesebb emléke?
– A 2004-es és a 2012-es olimpia, mindkét tornán negyedikek lettünk. Talán a londoni kicsit speciális volt: bukdácsoltunk a csoportban, a szerbeket gigászi csatában legyőztük, ezzel továbbjutottunk. Utána jött az a bizonyos Izland elleni meccs… Már a pályán éreztük a magyar szurkolók buzdítását, de amit a hazaérkezésünk után tapasztaltunk, az minden képzeletet felülmúlt. Akkor tudatosodott bennem, hogy mennyire szeretik itthon a férfi­kézilabda-válogatottat. Mi, magyarok sok mindenre büszkék lehetünk, többek között a szurkolótáborunkra. Utólag is köszönet ezért mindenkinek.

– Zubai Szabolcs és Iváncsik ­Gergő tavasszal búcsúzott el a válogatottól, most ön is veszi a kalapját. Fiatalítási hullám zajlik?
– Elkerülhetetlen volt a korszakváltás, de ki merem jelenteni: vannak olyan fiatal játékosaink, akik előbb-utóbb a válogatott erősségei lehetnek.

– Ancsin Gáborra gondol, aki legfeljebb epizódszerepet kap Veszprémben, ha egyáltalán benevezik a BL-mérkőzésekre? Legutóbb egy percet sem játszott a Kiel ellen…
– Mikkel Hansent nehezen pótolják majd a dánok, Nicola Karabaticot a franciák. Lehetséges, hogy engem is nehéz lesz pótolni… De a szegedi ­Balogh Zsolt és Ancsin Gábor is megmutatta már klub- és válogatottszinten is, hogy hasznos, gólerős játékos. Biztos vagyok abban, hogy mindketten megállják a helyüket, de a Lemgóban kézilabdázó Bartók Donátra is lehet számítani. Hosszú távon ők jelenthetik a megoldást.

– Még két évig szól a veszprémi szerződése. A válogatottbúcsú azt is sejteti, hogy 2019 után elgondolkodik a pályafutása folytatásán?
– Meglátjuk… Amíg élvezem a játékot és bírom az edzőm bizalmát, addig ott leszek a pályán. De nem szeretném megélni, hogy az élsport púp legyen a hátamon. Ha nem érzem magamban a kihívást és a lendületet, akkor én fogok véget vetni a pályafutásomnak.

– Immár civilként elkíséri a válogatottat januárban a horvátországi Eb-re?
– Nem zárom ki, a csoportmeccsekre a közeli Varasdon kerül sor. Elképzelhető, hogy ott leszek.

Folytatás a szövetségben?

A Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, Kocsis Máté méltatta Nagy László érdemeit, sőt sokatmondó nyilatkozatot tett. „A következő hetekben, szűk körben megtaláljuk azt a módot, hogy továbbra is tenni tudjon szeretett sportágáért” – fogalmazott rejtélyesen Kocsis. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány is elismerte a jobbátlövő érdemeit. „Úgy vélem, hogy számos gyerek példaképét veszítettük el. Edzőként hiányozni fog a tapasztalata, de előre kell tekintenünk. Nehéz lesz, de van néhány fiatal játékosunk, akik átvehetik a helyét. Nyilvánvalóan nehéz őt pótolni, hiszen a világ egyik legjobb jobbátlövője, de vannak, akik az örökébe léphetnek.”

 

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!