2017. november 24., péntek, Emma napja
Interjú, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/peti-utan-az-ezust-raadas-2144584/

Peti után az ezüst a ráadás

Kasza Róbert boldogan versenyzett az öttusa-világbajnokságon
A minszki Európa-bajnokság után a kairói világbajnokságról is ezüstéremmel tért haza Kasza Róbert. A sportoló azt állítja: nem könnyű a magyar öttusa hagyományainak megfelelően versenyezni.

– Nem történt semmi különleges, mondta a kairói vb-n szerzett ezüstérme után. Mire gondolt?
– Nem akarok nagyképűnek tűnni, de tényleg nem történt semmi extra. Megcsináltam azt, amire képes vagyok: végre jól versenyeztem, és ez most a második helyre volt elég. A vb közben extramotivációt adott a kisfiam, Peti, aki a verseny előtt született. Nekem ő az igazi aranyérem, a vb csak ráadás volt.

Fotó: MTI

Sokat számított a második hely megszerzésében a jó vívóteljesítmény

– Apás szülés volt?
– Természetesen, bent voltam a szülőszobában, hatalmas erőt adott a látvány, Peti születése. Nem voltam valami friss, alig aludtam pár órát az indulás előtt, de a gyerek világrajövetele szárnyakat adott Kairóban.

– Az Eb-n és Kairóban is második lett, és megszületett a második gyermeke. Vonzza a jó dolgokat.
– Talán most jutottam el arra a szintre, hogy kiegyensúlyozottan tudok versenyezni, pedig mindez nem csak rajtam múlik. A körvívás speciel igen, a 24/11-es győzelem-vereség mutatómmal alapoztam meg a jó eredményt a vb-n. Úszásban és lovaglásban is stabil átlagot hoztam. Nem bánom, hogy Kai­róban, a világbajnokságon jött ki belőlem ez az eredmény, nem pedig mondjuk egy hétköznapi edzésen. Utánanéztem: rajtam kívül három öttusázó állt dobogón egyazon évben Európa- és világbajnokságon. Ezt komoly eredménynek tartom, ezt a szintet kellene megtartani.

– Eddig mi hiányzott?
– Nehéz erről beszélni… 31 évesen tapasztalt versenyzőnek számítok. Korábban nehezen tudtam feldolgozni a feszültséget, képtelen voltam higgadtan versenyezni. Talán mostanra beértem. Hadd tegyem hozzá: magyar öttusázóként el kell viselnünk azt a terhet, hogy a nagy elődeinkhez hasonló színvonalon versenyezzünk. Ez sem könnyű.

– Mi a különbség a minszki és a kairói ezüstérme között? Hol ment jobban a verseny?
– Minszkben magasabb volt az össz­pontszámom a plusz három vívógyőzelmemnek köszönhetően. Szorosabban alakult a befutó, de az oroszok olimpiai és világbajnoka, Alekszandr Leszun lehajrázott. Kairóban pedig szinte hibátlanul lőtt a dél-koreai Dzsung Dzsin Hva Jung, és a 800 méteres futópályán 200-300 méteres kanyarok voltak, ezért nehezen tudtam hajrázni.

– Egyéniben négyszeres Európa-bajnok, és már a vb-ről is van egy ezüstérme. Mikor kezdődik az aranykorszak?
– Hatévesen kezdtem sportolni, és mint minden gyerek – akkor még tornászként –, én is arról álmodtam, hogy egyszer ott állok majd a dobogó legfelső fokán. Aki sportol, az győzni akar, azért kel fel mindennap, hogy ő nyerje meg a versenyt. Bízom a jóistenben, remélem, egyszer én is lehetek ihletett formában egy versenyen, és akkor senki sem fog megállítani.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!