2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/parizs-es-los-angeles-rendezhet-olimpiat-1496443/

Párizs és Los Angeles is rendezhet olimpiát

A NOB egyszerre döntene 2024-ről és 2028-ról · Budapest nagy esélyt szalasztott el
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt fontolgatja, hogy a 2024-es és a 2028-as nyári játékok helyszínét egyszerre jelöli ki – az előbbire jelentkezők köréből kiválasztva a házigazdákat. A NOB-nak fejtörést okoz, a mi már gyógyuló sebünket pedig feltépi, hogy Párizs és Los Angeles egyelőre köti az ebet a karóhoz: csakis hét év múlva rendezne olimpiát. Nem állíthatjuk, hogy így Budapest ölébe hullott volna 2028, de az elszalasztott esély új megvilágításba kerül.

Nem csupán folyosói pletykát nagyítunk fel, a NOB végrehajtó testülete munkacsoportot hozott létre abból a célból, hogy javaslatokat dolgozzon ki az olimpiák odaítélésének módozatára. S a négy alelnökből álló testület nem elméleti fejtegetésre kapott megbízást, hanem arra, miként lehetne megoldani, hogy a 2024-es és 2028-as játékok helyszínét egyszerre jelöljék ki.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség néhány éve már rászánta magát hasonló döntésre, amikor 2010-ben egyszerre értékesítette a 2018-as és a 2022-es világbajnokságot, előbbit Oroszországnak, utóbbit Katarnak ítélve. E döntés mögött is gyakorlati megfontolás állt, s hasonló cipőben járt most a NOB is. Azzal a különbséggel, hogy nem az éhes klientúrát kell kielégíteni, hanem saját szorult helyzetén enyhíteni. Az Agenda 2020 reformprogram ugyan az olcsóbb játékok igényét fogalmazta meg, ami azonban a gyakorlatban egyelőre nem nagyon érvényesül.

Forrás: MTI

Thomas Bach, a NOB elnöke támogatja a javaslatot

Boston, Hamburg és Róma után Budapest is visszalépett a 2024-es kandidálástól, s csak két metropolisz maradt versenyben, Párizs és Los Angeles. A tendencia ennél is aggasztóbb, jogos a félelem a NOB-ban: 2028-ra lesz-e egyáltalán jelentkező?
Éppen ezért tűnik logikusnak, hogy a 2024-es és a 2028-as játékok helyszínét egyszerre jelentsék be, még ha Thomas Bach, a NOB elnöke diplomatikusan úgy is fogalmaz, a cél az, hogy „megőrizzék a két kitűnő pályázatot”.

Játsszunk el egy kicsit a gondolattal: ha még Budapest is versenyben lenne, akkor máris a tizenegy év múlva esedékes olimpia rendezőjének érezhetné magát, hiszen Párizs és Los Angeles is azt hangoztatja, csakis a 2024-es pályázat foglalkoztatja. Jól felfogott érdekéből. Az együttes kijelölés ugyanis egyelőre csupán ötlet, s amelyik város már most beérné 2028-cal, az óhatatlanul leminősítené magát 2024-re. Ám ha a NOB elkötelezné magát a kettős döntés mellett, akkor mindkét város nyilván könnyebben hajlik majd a kompromisszumra.

E döntés előtt először a NOB-chartát kellene módosítani, amely kimondja, hogy az olimpia házigazdáját „rendkívüli esetektől eltekintve” a rendezés előtt hét évvel kell kijelölni. S még csak rendkívüli esetre sem kell feltétlenül hivatkozni. „Mindig van helye az értelmezésnek, a változásokhoz történő alkalmazkodásnak” – sietett leszögezni Thomas Bach, és sejtelmesen hozzátette: „Ha a mai világot nézzük, sok instabilitást, törékenységet, bizonytalanságot látunk, és egyúttal sok-sok változást. A két szilárd pályázattal kényelmes helyzetben vagyunk, a munkacsoport feladata, hogy a lehető legjobban kiaknázza ezt a pozitív helyzetet.”

Ebből kiindulva szinte tényként kezelhetjük, hogy szeptember 13-án, Limában a NOB közgyűlésén a 2024-es és a 2028-as olimpia is elkel.

Kiemelt

Hősök terén

1957. május elseje van, ellepi a Hősök terét az élet, először közvetít a tévé is, riporter Kovalik Károly és Szepesi György, balhátvéd Kádár János.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!