2017. november 24., péntek, Emma napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/oten-lennenek-uszoelnokok-2200249/

Öten lennének úszóelnökök

Gyárfást is jelölték, de a korábbi tisztségviselő elhárította a felkérést
Vasárnap éjfél volt a határideje a jelentkezésnek a Magyar Úszószövetség elnöki és főtitkári posztjára, valamint az elnökségi tagságra. Némi meglepetésre – vagy tán ez nem is meglepő? – Gyárfás Tamást, a napokban menesztett Bienerth Gusztáv elődjét is jelölték elnöknek, de a FINA végre­hajtó bizottsági tagja nem kívánt élni a lehetőséggel.

A jelölőbizottság hétfő délutánig munkálkodott, annyi jelölést kellett összesíteni, feldolgozni, és hát ahhoz, hogy a jelölés hivatalossá váljon, szükség volt az úgynevezett elfogadó nyilatkozatra is. Ez azt jelenti, hogy a valamely tagszervezet által jelölt személynek írásban nyilatkoznia kellett arról, elfogadja-e a felkérést. Ez a szükséges feltétel kiváltképp akkor nyert jelentőséget, amikor a bizottsághoz eljutott a Gyárfás Tamás korábbi elnök személyét érintő jelölés. Gyárfás végül nem állt kötélnek, nem küldött be elfogadó nyilatkozatot.

A legfontosabb pozícióra, az elnökire öt olyan jelölés érkezett, amelyet elfogadott az illető: Czene Attila, Hornyák Viktor, Horváth Gergely, Tóth István és Wladár Sándor. Czenét és Wladárt nem kell bemutatni, mindketten olim­piai bajnokok – előbbi Atlantából, utóbbi Moszkvából –, és vezetőként sem rutintalanok.

A 43 éves Czene – most tekintsünk el a Szombat esti láz című táncos produkcióban nyújtott alakításától – volt már sportállamtitkár, s jelenleg a szabadidősport-szövetség elnöke, az 54 éves Wladár pedig a Jövő SC úszóklub ügyvezetője. Utóbbit tartják a kiemelkedő favoritnak. Hornyák Viktor, a hajdú­szoboszlói Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely és Tóth István, a szent­endrei Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület elnöke is jelölt, elfogadó nyilatkozatot is adtak, hogyisne adtak volna, amikor ők már korábban is – Hornyák kétszer, Tóth egyszer – harcba indultak az elnöki posztért, de a sajátjukon kívül egyetlen szavazatot sem kaptak.

Fotó: Éberling András

A nemzetközi feladataira koncentrál a veterán sportvezető

Hornyák Gyárfást és Bienerthet is kihívta – sikertelenül. Tóth azzal tűnt ki, hogy az utóbbi hetekben elárasztotta az újságírók virtuális postafiókját a legcifrább vádakat tartalmazó levelekkel. Egy biztos: fáradhatatlan férfiú.

No és Horváth Gergely Domonkos? Róla legyen elég annyi, hogy amikor megkérdeztem Halász Saroltát, a MÚSZ gazdasági igazgatóját, hogy kicsoda is Horváth, őszinte választ kaptunk: „Fogalmam sincs.”

A főtitkári pozícióra hárman pályáznak: Czene, Tóth és Batházi Tamás. Utóbbi 37 éves egykori olimpikon, 2004-ben, Athénban képviselte színeinket.
Az elnökség az alapszabály értelmében 15 tagú, amin a következő közgyűlés szeptember 24-én akár változtathat is. Akárhogy is, a 15 helyre 40 érvényes jelölés érkezett be, közöttük olyan sztáredzők, mint Sós Csaba jelenlegi, Hargitay András exkapitány, Verra­sztó Zoltán, Turi György, Pass Ferenc, Novotny Attila, Güttler Károly, korábbi neves úszók – Darnyi Tamás, Gyurta Dániel, Szabó József, Rózsa Norbert, Kalaus Valter, Hajós Gyula –, sőt még Markovits László, a Vasas SC elnöke is kandidál.

Egy biztos: mozgalmas közgyűlésnek nézünk elébe.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!