2017. június 29., csütörtök, Péter, Pál napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/odafent-tovabb-szaguld-1535215/

Odafent is tovább száguld

Puskás Ferenc, a legismertebb magyar, az Aranycsapat kapitánya ma lenne kilencvenéves
Lassan tizenegy éve nincs közöttünk, de lehetetlen elfelejtenünk Puskás Ferencet, minden idők legnagyobb magyar labdarúgóját, az egyetemes futballtörténelem géniuszát, a valaha volt legeredményesebb európai válogatott góllövőt. Hogyan is felejthetnénk el, amikor 90. születésnapja előestéjén kapott immár hivatalos diplomáciai képviseletet, alighanem egyetlenként a szeretett sportága reprezentánsai közül!

Tegnap délután a Szent István-bazilika altemplomában megkoszorúzták a Száguldó Őrnagy sírját – aki már nem is őrnagy, hanem posztumusz dandártábornok, az utókor abszolút jogos, bár erősen megkésett elismeréseképpen –, majd utána a Városházán is megemlékeztek a legendás Öcsiről, s természetesen szűkebb pátriájában, a kispesti Bozsik-stadionban, a ma esti Honvéd–Ferencváros rangadó előtt, valamint a felcsúti Pancho Arénában, a nevét viselő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián is felidézik az 1927. április 1-jén született, feledhetetlen gólvágó emlékét. S talán az sem véletlen, hogy éppen most nevezték ki Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport és a FourFourTwo magazin főszerkesztőjét „a magyar futball és a Puskás-ügyek” rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé.

Forrás: Teknős Miklós

Faragó Lajos, a Honvéd egykori kapusa és Öcsi klubtársa tisztelgett kapitánya előtt az évfordulón

Puskás Ferenc – közeli barátainak, játékostársainak, akik közül már csak nagyon kevesen élnek, a Sváb, Spanyolországban Pancho – halála után tizenegy évvel végképp megkapta azt az elismerést, amit a magyar haza oly sokáig gyalázatos módon megtagadott tőle. Akinek a nevét a kommunista diktatúra, majd az összekacsintós puha elnyomás évtizedei alatt le sem lehetett írni, akinek a két BEK-döntőben szerzett négy, illetve három góljáról a hivatalos Magyarország nem tudósított, akiről torzító és hazug tévéműsor próbálta elhitetni, hogy már magyarul sem tud, és nem emlékszik a világfutballt forradalmasító 1953-as londoni 6-3-ra. Ma már a labdarúgó akadémián kívül a lebontott és a majdan megépülő nemzeti futballstadion őrzi a nevét, s 2009 óta az adott esztendő világszerte legszebbnek megválasztott gólját elismerő Puskás-díj, a FIFA hivatalos trófeája, amelyet Cristiano Ronaldótól Zlatan Ibrahimovicig megannyi világklasszis érdemelt ki.

Puskás emlékét nemcsak a ma már hálás Magyarország, hanem második hazája, ahol élete felét élte le, Spanyolország, és szeretett klubja, a Real Madrid őrzi – ugyancsak példás módon. Négy éve Puskás-heteket tartottak Madridban, a felcsúti Puskás-intézet Puskás-ereklyéi és trófeái kiállításával, a Bernabéu stadionban konferenciát rendeztek a Száguldó Őrnagy életútjáról, örökségéről, s Valdebebasban, a futballtörténelem legeredményesebb klubjának edzőközpontjában felavatták Puskás Ferenc mellszobrát. De ha már a szobroknál tartunk: Athénban – ahol a Panathinaikoszt edzőként BEK-döntőbe vezette – és Melbourne-ben – ahol szintén eredményesen edzősködött – is áll Puskás-szobor, az Olimpiai Parkban, 16 ezer kilométerre az óhazától.

Attól az óhazától, amely méltóképpen tiszteleg nagy fia kilencvenedik születésnapján.

Hagyományőrzés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjának elmondta, hogy a Nemzeti Sport főszerkesztőjének feladata a magyar futball hagyományainak és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete lesz. A Száguldó Őrnagy a magyar kormány által már hivatalosan hungarikummá nyilvánított életművével nemzedékekre gyakorolt különleges hatást, „újabb és újabb híveket toborozva a fair play, a csapatszellem, a becsületes küzdelem értékeit hordozó labdarúgósportnak. Ezekre az értékekre büszkék vagyunk mi, magyarok, érdemes ezeket képviselnünk a diplomáciai munkában is, és emlékeztetnünk rájuk a világot” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

 

Hirdetés

Kiemelt

Már elérhető a legolcsóbb internet

Az állami védjegynek köszönhetően hamarosan országszerte elérhető lesz a világháló mindazok számára, akik eddig anyagi okok miatt nem csatlakoztak rá.

Poszt-trauma

A Facebook a templomok helyére lépne

Meg van a recept. Liberáliséknál széles lehet a mosoly...

A gyerek a hibás

A Népszava szerint a gyerek csökkenti az életszínvonalat.

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!