2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/nicsak-ki-kopog-pingpongasztalon-1312294/

Nicsak, ki kopog a pingpongasztalon?

Visszacsempészték a régi idők pingpongját vasárnap a Marczibányi térre, és a hazai „kopogós” bajnokság két döntőse kijutott a londoni világbajnokságra. Ami nem tévesztendő össze az asztalitenisz vb-vel, ám ne intézzük el egyetlen kézlegyintéssel az eseményt. A promótere az a Barry Hearn, aki a darts-világbajnokságé, és a helyszín is ugyanúgy az Alexandra Palace lesz, immár ötödször, ahol az év első napjaiban Michael van Gerwen és Gary Anderson viaskodott egymással. De Mr. Hearn a pingpongosokkal sem nyúlt mellé…

Szigor fogad az Ormai László sportcsarnok előterében, az ajtón felirat: a terembe tilos utcai cipőben belépni, odabent pedig enni és rágógumizni is. Váltócipőt nem hoztunk, de emiatt azért nem hajítanak ki bennünket. S rögtön mit látunk, a világranglista-vezető Ma Long püföli a labdát! Amikor aztán megfordul, egy világ omlik össze bennünk, csak egy honfitársunk az, a kínai klasszis hivatalos, nevével is felcímkézett pólójában. A Bátorfi-mezes úr viszont nem egy shopban vásárolt be. „Csilla nyerő típus, úgy gondoltam, nekem is szerencsét hoz.

Amúgy a Budapest I. osztályban játszom a Postásban, mindennap edzek, mert ez a világ legszebb sportja, amit hároméves kortól százévesig lehet játszani” – mondja egy szuszra Bátorfi István, aki a kilencszeres Európa-bajnok lányának kezdetben az edzője is volt. S hogy ő hány éves? – tudakoljuk. „Kilencven leszek… – böki ki, majd némi hatás­szünet után hamiskás mosollyal hozzáteszi: …tizennyolc év múlva!” S ezzel nem ő a korelnök, mert akad, aki már betöltötte a 73-at is, míg a másik véglet egy kilencéves szentendrei kisfiú a 130 induló között.

Forrás: Fotó: Kurucz Árpád

Megszokott kép a Marczibányi téren, csak az ütők szokatlano

„Eleinte úgy gondoltam, ha összejövünk nyolcvanan, az már szuper lesz, de tizenkét nappal a nevezési határidő előtt ki kellett tennünk a megtelt táblát. Csak tíz asztalt lehet felállítani a csarnokban, és több jelentkezőt már nem tudtunk fogadni, hogy egy nap alatt lebonyolíthassuk a versenyt” – mondja a szervezők közül Fazekas Péter, aki az elmúlt években két nagyszabású hazai asztalitenisz-gálát is tető alá hozott. Az egyéniben négyszeres magyar bajnok, a Celldömölköt erősítő játékos a kopogós bajnokságra maga is nevezett, de ezzel új terepre tévedt. Ugyanúgy, mint szinte mindenki más. „2013-ban Kecskeméten már volt egy ilyen torna, de azon nem indultam, nekem is újak a szabályok. Így most először fordult elő, hogy ütő nélkül jöttem versenyre” – teszi hozzá Fazekas.

Bizony, ütőt nem kellett hozni, hiszen a sajátjával senki sem játszhat. A Dunlop kopogós ütőjét, amelyre smirglire hajazó borítás simul, a rendezők biztosítják. A szettek végén le kell tenni az asztalra arra a térfélre, ahol játszottunk, így a térfélcsere egyúttal ütőcserét is jelent. A mérkőzések két nyert szettig, a játszmák 15 pontig tartanak, és a meccs során az adogató – amíg nem szerzett 13 pontot – egyszer kérhet dupla pontos labdát. Ekkor a mérkőzésvezető a fehér labdát kicseréli sárgára, s ha az adogató nyeri a labdamenetet, két pontot kap. Ha elveszíti, az ellenfele csak egyet. Sok az újdonság, de mindezekkel gyorsabban meg lehet barátkozni, mint magával az ütővel.

„Hát igen, ilyenekkel legfeljebb a játszótereken találkozhatunk, mégis azt mondom, hogy aki ezt az egészet kitalálta, az nagy koponya. Négy éve én lementem arra a kecskeméti versenyre, végül azonban nem álltam asztalhoz, mert úgy gondoltam, hogy ciki lenne, ha nagyon elvernének. Most viszont már bulinak fogom fel” – vallja be a néhány éve még a női Extraligában játszó, de már visszavonult Lass Mariann, miután férfi ellenfelét elpáholta. Mert azt még nem mondtuk, hogy itt koedukáltak a versenyek.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség mindehhez nem adja a nevét, de nem is tesz keresztbe, így lehet Londonban „pingpong”-világbajnokság. „Ez más, mint a modern asztalitenisz, itt az egyforma ütőknek köszönhetően bárkinek bárki ellen van esélye” – hirdették a lényegre tapintva a hazai szervezők, és meg is mozgatták a hazai pingpongos társadalmat. Való igaz, hogy a mezőnyben a válogatottak közül senkivel sem találkoztunk, de az elmúlt évek krónikája alapján kijelenthetjük: akik a pingpong-vb-n érmesek, azok az asztaliteniszben sem kutyaütők.

Páratlan Pálos

A Dulevo kopogós országos bajnokságot Lőrinczi Róbert nyerte meg, a döntőben Pálos Pétert legyőzve, így ők indulhatnak a vb-n. Pálosnak kedves helyszín lesz London, hiszen itt a 2012-es paralimpián aranyérmes lett az enyhén értelmi fogyatékosok között.

 

Hirdetés

Kiemelt

Buffon ezredes jelenti Palermóból

Pénteken kilenc meccset játszanak, a menü elemzése előtt illik néhány szót szólni Gianluigi Buffonról, aki pályafutása ezredik mérkőzésén szerepelhet.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!