2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Interjú, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/nem-terek-ki-konfrontacio-elol-1902388/

„Nem térek ki a konfrontáció elől”

Bár a Mol-csoportnak harmincezer munkatársa van, az Iron Corporationnek pedig „csak” negyven, a két főnök, Hernádi Zsolt, az olajipari óriás elnök-vezérigazgatója és Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok – aki felnőtt világversenyeken eddig 71 érmet gyűjtött – hasonló filozófiával halad a sikerek felé. Mindketten vallják: a győztes az a vesztes, aki akkor is feláll, ha elesik. Hétfőtől Hosszú Katinka, a július 14-én kezdődő magyarországi FINA-világbajnokságra készülő úszófenomén is a Mol-csapat tagja.

A hivatalos indoklás szerint ­Hosszú Katinka megszemélyesíti azokat az értékeket, amelyeket a Mol-csoport az üzleti életben képvisel, ezért is méltó arra a földkerekség hivatalosan is legjobb úszónője, hogy mostantól a Mol-csoport támogatását élvezze. A tegnapi sajtótájékoztatón azonban a kényes(nek tűnő) kérdések elől sem elhúzódó sportember jóvoltából betekinthettünk a protokolláris esemény Patemkin-homlokzata mögé.

– Milyen kapcsolódási pontokat fedez fel önmaga és a támogató cég filozófiája között?
– Fontos számomra, hogy a két hitvallás megegyezzen. Jómagam mindig is azt tartottam, hogy a kemény munka kifizetődik. A Hernádi Zsolttal folytatott beszélgetéseim során kiderült, ebben nem különbözünk, s az is világossá vált számomra: abban is egyezünk, hogy mindketten a határain­kat feszegetjük.

– Jó, hogy ezt mondja, mert mintha a FINA-nak írt minapi nyílt levelével konkrétan ezt tenné. ­Miért érezte úgy, hogy éppen most, néhány nappal a hazai rendezésű világbajnokság előtt kell felemelnie a szavát?
– Egyszerű: mert most jelentek meg a Világkupa-versenyeken történő indulások számát drasztikusan korlátozó rendszabályok. Egyébként régóta érett már a mélyben, hogy megszólalok, évek óta próbálok párbeszédet folytatni a FINA-val annak érdekében, hogy jobbá tegyem szeretett sportágunkat, hogy élvezhetőbb, eladhatóbb legyen a portéka, amelynek a neve úszás. Sajnos azonban gyakorlatilag mindig visszapattantam, lényegé­ben válaszra sem méltattak.

Fotó: Mirkó István

Hernádi Zsolt és a háromszoros olimpiai bajnok klasszis

– Lehet, hogy ostoba a kérdés, hiszen nem tudunk az ön fejével gondolkodni, de ez a háborúskodás nem vonja el a figyelmét az úszásról? Pont most, amikor tényleg a világbajnoki felkészülés hajrája tart, s ahogyan jelezte is, már csak tíz percünk van a beszélgetésre, mert mennie kell a Duna Arénába, a délutáni edzésére?
– Egy profi sportoló – és én annak tartom magam – megtanulja kizárni a külső ingereket. Amikor úszom, abban a napi három órában – plusz ehhez még hozzájön a további háromórás torna – képes vagyok csak a feladatra összpontosítani. De nekem nincs semmi gondom a konfliktusokkal, szerencsés a természetem, én ezekből erőt merítek, nemhogy lelombozódnék. Itt van például az emlékezetes New York Times-cikk, ami napokkal a riói olimpia előtt jelent meg, és amely nem éppen hízelgő módon festette le kapcsolatunkat Shane-nel, a férjemmel, nos, mást talán agyonvágott volna egy ilyen írás, én azonban szupermotivált lettem, és akkora erőt merítettem belőle, amely világcsúcshoz és három olimpiai aranyéremhez segített. Úgyhogy igen, jöhetnek a negatív cikkek is, nem futamodom meg a konfrontáció elől!

– Ha már itt tartunk, olvasta Pásztory Dóra paralimpiai bajnoknő önhöz írt nyílt levelét, amelyben az ön kommunikációjának mikéntjét bírálja?
– Természetesen olvastam, s kicsit furcsállom, hogy ő is a nyílt levél formáját választotta, miközben engem ugyanezért bírál. De semmi gond, szeretnék sort keríteni egy beszélgetésre, amelyben kitárgyalhatjuk ezt a témát.

– Kitűzött maga elé konkrét célt a budapesti világbajnokságra?
– Helyezésben sohasem gondolkodom, mert az többtényezős egyenlet, és én csak magamért tudok – vagy legalábbis próbálok – kezeskedni, az ellenfelek teljesítményét nem tudom befolyásolni. Ezért mindig egy időeredmény elérését tűzöm ki célként magam elé, és ha azt elértem, akkor nem tehetek szemrehányást magamnak, még akkor sem, ha esetleg legyőznének. Ezen a ponton kell megjegyeznem, hogy életemben a legtöbbet a londoni olimpián tanultam, az ottani kudarc új pályára állította a pályafutásomat, s az a tapasztalat formált azzá az úszóvá, aki most vagyok. Ha úgy vesszük, még hálásnak is kell lennem a londoni balsikerét…

Hosszú Katinka fajsúlyos bejelentése

Hosszú Katinka kedden bejelentette, hogy 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben minden egyes kontinens képviselteti magát. A háromszoros olimpiai bajnok magyar sportoló a Facebook-oldalán azt írta, hogy az elmúlt két hétben megtanulta, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet.

 

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!