2017. november 23., csütörtök, Kelemen, Klementína napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/nem-csak-2024-es-2028-2018-fokuszban-2207104/

Nem csak 2024 és 2028, 2018 is a fókuszban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ma szavaz arról limai közgyűlésén, hogy melyik város rendezheti a 2024-es, illetve a 2028-as játékokat. Nagy horderejű döntés – a legcsekélyebb izgalom nélkül. Mindkét időpontra két jelentkező akad, ugyanaz a kettő – Párizs és Los Angeles –, ezért helyesebb egy-egy kandidálóról beszélni. Noha Los Angeles hivatalosan nem lépett vissza a 2024-es rendezéstől, a háttérben lényegében megszületett az alku: Párizsé 2024, Los Angelesé 2028. Olyannyira, hogy a rendező városok már a támogatás nagyságáról is megállapodtak a NOB-bal.

A szervezet vezetői persze nem csupán eme formaságnak tekinthető szavazás miatt gyűlnek össze Limában. A NOB végrehajtó bizottsága már hétfő óta tanácskozik, s a megbeszélések központjában 2018 áll. Az észak-koreai nukleáris és rakétakísérletek érthe­tően aggodalommal töltik el az olimpiai családot. A jövő évi téli olimpia helyszíne, Phjongcshang csupán száz kilométerre fekszik a két Koreát elválasztó határtól, s a földrajzi közelség nyilvánva­lóan önmagában kockázat. A NOB éppen ezért mindent elkövet, hogy biztosítsa a résztvevőket, nem fenyegeti őket veszély.

„Kapcsolatban vagyunk a különböző kormányokkal, és semmi kétségünk sincs az olimpia februári megrendezését illetően” – jelentette ki tegnap Thomas Bach, a NOB elnöke. Az elnök álláspontját Ri Hi Beom, a szervezőbizottság vezetője is megerősítette. Bach a közelmúltban levelet küldött a nemzeti olimpiai bizottságoknak – így MOB-nak is –, amelyben azt írta, a phjongcshangi téli olimpia „a béke és barátság jegyé­ben változatlanul és az eredeti terveknek megfelelően” kerül megrendezésre.

Nem állítható, hogy az észak-koreai események miatt, de az is tény, hogy Dél-Koreában eddig jóval a várakozások alatt fogynak az olimpiai belépők, a több mint egymillió jegyből csupán 69 ezer kelt el. A külföldi értékesítés jobban halad, az eladásra kínált 320 ezer jegynek több mint a fele már gazdára talált.

Nyilván árt az érdeklődésnek, hogy az észak-amerikai profi ligában (NHL) szereplő játékosok aligha lesznek ott Phjongcshangban. Az NHL vezetői pénzügyi veszteségre hivatkozva már a tavasszal elvetették ennek a lehetőségét, Ri Hi Beom akkor még bízott abban, hogy a tárgyalások kedvező fordulatot vesznek. René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke tegnap Limában azonban így fogalmazott: „Ez a lehetőség már elúszott.”

Hirdetés

Kiemelt

Főpróba remek ellenfelekkel

A házigazda Norvégia mellett Oroszország és Dél-Korea lesz a magyar női kézilabda-válogatott ellenfele a ma kezdődő felkészülési tornán.

Poszt-trauma

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!