2017. november 24., péntek, Emma napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/megosztoztak-a-dicsosegen-2212369/

Megosztoztak a dicsőségen

Ellenlábasok híján Párizs rendezi a 2024-es, Los Angeles a 2028-as olimpiát
Senkinek sem okozott meglepetést, hogy a Nemzetközi Olim­piai Bizottság 131. közgyűlésén, Limában a 2024-es és 2028-as nyári játékok rendezési jogát – s ezzel együtt a paralimpiáét – Párizs, illetve Los Angeles nyerte el. Londont befogva mindkét metropolisz harmadszor lesz házigazda, előbbi 1900-ban és 1924-ben, utóbbi 1932-ben és 1984-ben fogadta a sportvilágot.

A történelemben most fordult elő másodszor 1921 után, hogy egy füst alatt két városnak adományozták az olimpiarendezés jogát – először 1921-ben fordult elő ilyesmi, akkor is Párizs volt az egyik kedvezményezett, Amszterdam a másik.

Ha úgy vesszük, a limai kongresszusi központban tartott választás puszta formaság volt, a kártyákat előre leosztották, hiszen már júliusban megállapodott a két város, hogy – egyéb jelentkező híján, mivel a további négy pályázó, Boston, Hamburg, Róma, végül Budapest egymás után visszalépett – elosztják egymás között a hét, illetve a tizenegy év múlva esedékes nyári olimpia házigazdai jogát.

Ami Los Angelest illeti, a tegnapi döntéssel egyidejűleg megkezdődött az a pénzgyűjtő kampány, amelynek során ötmilliárd dollárt (1280 milliárd forint) kell „összekalapozni”, hiszen az Egyesült Államok kormánya nem támogatja anyagilag a rendezést – ahogy 1984-ben sem tette.

Fotó: Reuters

Franciaország eddig kétszer adott otthont az ötkarikás játékoknak, hét év múlva ismét rájuk figyel a világ

(Lábjegyzet: az Egyesült Államoknak halvány esélye van a 2026-os téli olimpia megrendezésére is.) Természetesen megannyi létesítmény, stadion már megvan, mint ahogy Párizs képviselői is azzal büszkélkedtek a prezentáció során, hogy „95 százalékban” készen áll a város a rendezésre.

Ami azt illeti, ütős csapatokkal vonultak fel a városok: a párizsi küldöttségben ott volt Anne Hidalgo főpolgármester mellett Laure Flessel sportminiszter, a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző legenda és a háromszoros ötkarikás első vadvízi kenus Tony Estanguet, míg Los Angeles ügyét – többek között – Janet Evans négyszeres olimpiai bajnok úszónő és Allyson Felix ugyancsak négyszeres aranyérmes atlétanő képviselte.

Ezek után senkit sem lepett meg, hogy a NOB egyhangú szavazással Párizsnak ítélte a 2024-es, Los Angelesnek a 2028-as játékok rendezési jogát, a döntést Thomas Bach elnök közölte a két polgármesterrel, Anne Hidalgóval és Eric Garcettivel.

A legközelebbi szabad dátum 2032, idő bőven van az erőgyűjtéshez…

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!