2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Sport, Vizes VB
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/megmutattuk-a-nagyvilagnak-1953847/

Megmutattuk a nagyvilágnak

A világörökség budapesti kulisszái adták a hátteret a vizes vb megnyitójához
Lenyűgözte a közönséget a 17. FINA-világbajnokság megnyitója, amelyet a Duna vizén, a Lánchíd pesti hídfőjénél tartottak. A tévéközvetítésen keresztül fantasztikus országimázzsal kápráztatta el a nagyvilágot Káel Csaba rendező, s büszkén állapíthattuk meg: ha a versenyek színvonala vetekedni fog a látványos víziparádé nívójával, akkor nagy baj nem lehet.

Időre elkészült a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda felújítása, a vízilabdázók Mekkája, a Dagály területén a betarthatatlanul rövidnek vélt határidő előtt 40 nappal (!) befejeződött a világ egyik legnagyobb és legszebb fedett uszodája, a Duna Aréna építése, beköltöztek a szinkronúszók a városligeti Műjégpályára, készen áll a Füredi-öbölben kialakított nyílt vízi terület, s pár nap múlva a Batthyány téri szupertoronyugró-állványt is birtokba veszik a sportág fenegyerekei: minden és mindenki készen állt a 17. FINA-világbajnokság tegnapi nyitányára.

Magyarország történetének legnagyobb, legjelentősebb, már-már olimpiai dimenziójú sporteseményéhez természetesen méltó megnyitó dukált; ami azt illeti, a Duna vizén – történelmi reminiszcenciák alapján majdnem azt írtuk, a Duna jegén – felállított úszó színpad, háttérben a földkerekség egyik legszebb városának kulisszáival, a Várral, a Citadellával, a Mátyás-templommal, a Duna-hidakkal, Buda felől nézve pedig a szállodasorral pazar megnyitót ígért. Az időjárás nem is lehetett volna kellemesebb; nyoma sem volt a korábbi napok elviselhetetlen, trópusi hőségének, ugyanakkor a csütörtöki viharos szél is elült, tiszta volt az égbolt, nem fenyegetett eső, mintha odafent is úgy gondolták volna, egy ilyen ünnepi estét nem lenne ildomos holmi zivatarral tönkretenni.

A jeles vendégek már délután érkeztek a VIP-lelátóra, Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Andrea, a hetvenes évek klasszisa, a közelmúlt aranycsapatának zseniális pólósai – Benedek Tibor, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Gergely István –, valamennyien a fémdetektoros kapukon át, hiszen napjaink terrorizmustól sújtott világában mindez már ugyanúgy része a megnyitóünnepségeknek, mint maga a műsor. Este kilenc után pár perccel felvillantak a fények, és elkezdődött a kétórás kulturális program.

Fotó: Fotó: Kurucz Árpád

Káprázatos volt a nyitány, hasonló színvonalú versenyekre szá

A Duna vizén, a Lánchíd alatti szakaszon lehorgonyzott négy hatalmas hajótesten alakították ki a színpadot, amelyen felidézték a magyar történelem kulcsmozzanatait a római kortól (Aquincum) a honfoglaláson és a középkoron át a reformkorig, az Experidance táncosai huszáros csűrdöngölőt adtak elő, Herczku Ágnes varázslatos népdalokat énekelt, kaptunk egy kis operett-ízelítőt is (Vágyom egy nő után A mosoly országából), a popkultúrát a Jaj, úgy élvezem én a strandot képviselte. Aztán komolyra váltott a rendező, megemlékeztek a nézőtéren helyet foglaló olimpiai bajnokokról, felcsendült a Himnusz, felkúszott az árbócra a nemzetiszínű trikolór.

A részt vevő 186 nemzet zászlói közül elsőnek a két évvel ezelőtti rendező Oroszország lobogóját hozták be a színpadra, majd sorra érkezett a többi. Utolsóként a magyar zászlót az olimpiai és világbajnok vízilabdázó Varga Dénes hozta be, miközben felvonták a nemzetközi szövetség, a FINA zászlaját. A háttérben a Sándor-palota homlokzatára rávetült a magyarországi világbajnokság emblémája, majd Áder János köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester és Julio C. Mag­lione, a FINA uruguayi elnöke lépett a mikrofonok mögé. A megszívlelendő gondolatok közül emeljük ki az agg FINA-vezér mondatát: Budapestnél és a Dunánál alkalmasabb helyszínt a vb-re és a megnyitóünnepségre keresve sem találhattak volna.

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: Minden eddiginél fontosabb a nukleáris kísérletek tilalma

Szijjártó Péter azt kérte azoktól az országoktól, amelyeknek jelentős nukleáris kapacitásai vannak, hogy írják alá és ratifikálják az egyezményt.

Poszt-trauma

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!