2017. december 15., péntek, Valér napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/meg-szkeptikus-magyar-televizio-2322121/

Most még szkeptikus a magyar televízió

Hosszú évek erőgyűjtése után a legjobb nyolc közé igyekszik a Sopron az Euroligában
Ha még a pécsi verebek is azt csiripelik, hogy a 2010-es évek legerősebb Sopronját rakta össze Török Zoltán ügyvezető, akkor abban biztosan van valami. Harminc százalékkal megnövekedett költségvetéssel, hat légióssal – akik közül az egyik papíron már magyar –, s a 2014-es U17-es világbajnokság négy érmes kiválóságával a keretben fogadja ma 18 órakor a határszéli női kosárlabdacsapat az Euroliga nyitányán a török Galatasarayt.

Még élénken él az emlékeinkben a 2009-es év, amikor egyfelől Rátgéber László vezérletével Euroligát nyert minden idők legerősebb női kosárlabda-klubcsapata, a Szpartak Moszkva, s annak a salamancai Final Fournak bizony résztvevője volt az MKB Euroleasing Sopron is, a mai Sopron Basket jogelődje. Azóta sem magyar edző, sem magyar klub nem járt az efféle magaslatok oxigénszegény légkörében. Meglehet, most sem fog, de ezúttal a Sopron esélyes erre a bravúrra. Három hete előkészületi mérkőzésen Jekatyerinburgban 68-60-ra megverte a világ egyik legerősebb csapatát, a helyi UMMC-t.

– Ha tavalyi büdzsénket 10 egységnek vesszük, akkor az idei 13, és mivel profi sportról beszélünk, ne legyünk szemérmesek: a női kosárlabda ezen a szinten már a pénzről – is – szól – fogalmazott Török. – Az Euro­liga jelenleg érvényes lebonyolításában két nyolcas csoport alkotja a mezőnyt, az első négy-négy jut be a legjobb nyolc közé, s az 5-6. helyezettek az Európa-kupában folytatják. A mi águnkon a címvédő orosz Kurszk emelkedik ki, de a 2–8. hely között bármi elképzelhető. Ez a mi szerencsénk és gondunk egyszerre: akár az ígéret földjére is eljuthatunk, de simán ki is pottyanhatunk.

Bizony, nincs gyenge pontja a mai Sopronnak. Jelena Milovanovics, Alekszandra Crvendakics és Tina Jovanovics szerb válogatottak, közülük az első Európa-bajnok, aztán kontinensünk legjobb U20-as kosarasa, a spanyol Ángela Salvadores, Crystal Langhorne, a Seattle Storm WNBA-csapat centere és Yvonne Turner, a Phoenix Mercury hátvédpárjának oszlopos tagja alkotja a légiós kontingenst. Ráadásul utóbbinak már magyar útlevele is van, így nem foglal el tengerentúli helyet.

Fegyverneky Zsófia (4) elnyűhetetlen

Fotó: Teknős Miklós

Fegyverneky Zsófia (4) elnyűhetetlen

A magyar különítmény ékköve Fegyverneky Zsófia, immár krisztusi korban, lemondván a válogatottságot. A 208 centis óriás, Határ Bernadett 23 éves, Böröndy Dominika, Weninger Virág és Dubei Debóra egyaránt húsz, három éve az U17-es vb-bronzérmes magyar válogatott erősségei voltak. Velük egyidős a center Bakó Patrícia, míg Czukor Dalma még csak 18…

– Böröndy, Dubei és Weninger pályafutása együtt halad a 2014-es U17-es vb-n a spanyol válogatottal ezüstérmes Salvadoresével, akit már két éve megválasztottak földrészünk legjobb fiatal kosarasának – folytatta az ügyvezető. – Ha ki kellene emelnem valakit, akkor Fegyvernekyre, a pár napja érkezett Langhorne-ra és az ötödik soproni idényét kezdő, magyarul tökéletesen beszélő Milovanovicsra, a 2009-es Euroliga-menetelésünk hősére voksolnék. A Galatasaray elleni meccs jó felmérő lesz az egykori magyar válogatott Alexandria Quigley-t is felvonultató törökök ellen. Aki látni akarja a mérkőzést, az jöjjön ki a csarnokunkba, mert bár valamennyi, szóba jöhető magyar tévécsatornát megkerestem, egyiket sem érdekelte a női Euroliga. Most még. Meglehet, pár hónap múlva már versenyezni fognak a közvetítési jogért…

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!