2017. december 15., péntek, Valér napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/meg-semmi-sincs-lefutva-2328733/

Még semmi sincs lefutva

Női gyorskorcsolyaváltónknak bele kell húznia az olimpiai kvótáért
Igazán nem bánjuk, hogy a phjong­cshangi téli olimpiára a rövid pályás gyorskorcsolyázók kvalifikációs sorozata négy versenyből áll, és nem két világkupa dönt a kvótákról – mint legutóbb Szocsi előtt –, mert akkor most sirathatnánk a vb-ezüstérmes női váltónk reményeit. Az összkép azonban nem fest rosszul számunkra.

Márciusban a rotterdami vb-n Liu Shao­ang 1000 méteren és női váltónk második, a férfiak stafétája harmadik lett, és ha ehhez hozzávesszük, hogy a legutóbbi tizenöt világkupa mindegyikén született magyar érem, bizakodva nézhetünk a jövő februári téli olimpia elé. Csak éppen még meg kell szereznünk a kvótákat, amelyeket négy világkupa eredményei alapján osztanak ki. Kettőn már túl vagyunk, az elsőt éppen nálunk rendezték, a másodikat a múlt hét végén Dordrechtben. Innen is, onnan is Liu Shaolin Sándor – az 500 méteres táv tavalyi világbajnoka – szállította az érmet, a BOK-csarnokból újfent 500-on aranyat, Hollandiából 1500-on ezüstöt, és akad több top10-es helyezésünk.

Dióhéjban a kvalifikációról: a négy legjobb eredményből három számít, Dél-Koreába nyolc férfi és női váltó jut ki, az egyéniben 500 és 1000 méteren 32, 1500-on 36 induló lehet, nemzetenként három fő. A férfiaknál majdnem hibátlan a mérlegünk, ha most húznák meg a vonalat, Liu Shaolin és Liu Shaoang mindhárom távon indulhatna Phjongcshangban, Burján Csaba kettőn, de 1000-en is ott van a tűz közelében. A nőknél Jászapáti Petra triplázhatna, Keszler Andrea 500-on és 1000-en léphetne jégre, itt még van hová fejlődni. S a váltók fontján is: a férfiak nyolcadik helye a rangsorban még éppen kvótát ér, de a nőktől a kilencedik pozíció kevés az üdvösséghez.

Fotó: Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Liu Shaolin Sándor itthon aranyat nyert 500 méteren

– A férfiváltónk roppant erős, mindig nyerni akar, ami olykor visszaüthet, és most át kell értékelnünk a helyzetet – mondja Telegdi Attila, a magyar szövetség gyorsasági ágazatának sportigazgatója. – A fiúknak a két ázsiai világkupán csakis arra kell figyelniük, hogy meglegyen a kvóta, és azt a motivációt, amit az arany jelent, majd át kell helyezni az olimpiára. A felkészülésünket több sérülés és betegség hátráltatta, főleg a lányoknál, de Sanghajban és Szöulban remélhetőleg már mindenki teljes értékű lesz. Női váltónktól is számítunk a kvótára, és egyébként is, még semmi sincs lefutva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazai pálya többeknek is terhet jelentett, amit továbbcipeltek magukkal Hollandiába. A videólemzések előhoztak technikai hiányosságokat, ezeket ki kell javítanunk, a korcsolyapengék és a cipők beállításán is folyamatosan variálunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást – árulja el Telegdi Attila.

A szakvető azt sem titkolja, a válogatottban akadnak olyanok, akiknek a lelkét is rendbe kell tenni, mert többre számítottak maguktól. Liu Shaolin nyilvánvalóan nem ebbe a körbe tartozik. – Az ő esetében figyelemre méltó, hogy két teljesen különböző távon, a legrövidebben és a leghosszabbon lett érmes, ami kivételes teljesítmény – említi a sportigazgató, akitől arról is érdeklődtünk, nagy számolgatásban vannak-e a válogatottnál.

– A versenyzőknek nem ez a dolguk, hanem az, hogy novemberben a Távol-Keleten a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. Aki sokat számolgat, az könnyen elbukhat – kapjuk a választ. Reméljük, hogy a válogatottban a papírt és a ceruzát is elkobozták.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!