2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/meg-legendas-gheorghe-hagi-csettintett-2487085/

Még a legendás Gheorghe Hagi is csettintett

Székelyföld Labdarúgó-akadémia: ahol ma már egyre jobbak az ifjú futballista góbék
Követendő példaként mutatja be a Székelyföld Labdarúgó-akadémiát a tekintélyes román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor, ­Gheorghe Hagi pedig a magyar kormányt és a miniszterelnököt dicséri, amiért támogatja a sportot. Ezt is megértük: Bukarestben egy székely utánpótlásképzőre irigykednek.

Öt évvel ezelőtt, 2012-ben alapították, de csak egy évvel később kezdte meg működését csíkszeredai központtal a Székelyföld Labdarúgó-akadémia. Arról már korábban is szó volt, hogy a ­Puskás Akadémia a határon túli magyarlakta területekre is kiterjeszti merítési bázisát, de a felcsúti klub kezdeményezése négy éve öltött valóságot a PAFC szakmai és a magyar kormány anyagi támogatásával. A harmadosztályban vitézkedő, s tavaly a feljutást az utolsó fordulóban elbukó FK Csíkszereda fő tevékenysége a Székelyföld Labdarúgó-akadémia működtetése.

A felnőttcsapat arra viszont tökéletesen megfelel, hogy megméretési lehetőséget adjon a saját nevelésű játékosoknak, akiket Székelyföld valamennyi településéről várnak Csíkszeredába, illetve az akadémia öt alközpontjának egyikébe, Marosvásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, Székelyudvarhelyre, Gyergyószentmiklósra vagy Barótra.

Önmagát adja a kérdés: mi lesz a legjobbakkal? „Alapvető célunk, hogy legjobb gyerekeink Magyarországra kerüljenek” – mondja Szondy Zoltán. Az FK Csíkszereda és egyben az akadémia elnöke szerint ez nyilván mindenkinek nem sikerülhet, ők a székelyföldi labdarúgást szolgálhatják, akár az élvonalban is, hiszen a Sepsi OSK révén most már első osztályú csapat is működik a térségben. Csíkszeredában ugyanakkor büszkék arra, hogy magyarok és hogy magyar csapatot akarnak. „Vállaljuk a pozitív nacionalizmusunkat, a baszk ­Athletic Bilbaót tekintjük ezen a téren mintának” – jelentette ki Szondy Zoltán.

Fotó: Csíki Akadémia

Csíkszeredában a foci felzárkózott a hoki mellé

Ez nyilván nem zárja ki, hogy a székelyföldi tehetségek ne mehetnének a román válogatottakhoz: az akadémiának eddig hét játékosa kapott meghívót a különböző korosztályos magyar és hat a román nemzeti együttesekhez – legutóbb Casiadi Soma, Botorok János és Csala Tibor mutatkozott be a magyar U16-os, illetve U17-es válogatottban. A klubelnök fia – egyelőre – a román U16-os válogatottat erősíti: korábban kétszer is lemondta a bukaresti meghívót, de miután Magyarországról nem keresték, fejlődése érdekében elment a román csapathoz.

A magyar korosztályos válogatottak edzői Csíkszeredában járva meglepve tapasztalták, hogy a székely ifjak milyen kőkemény meccseket játszanak. Ez nem is csoda: idegenben rengeteg verbális agresszió éri őket, emiatt a feltüzelt játékosok sokszor úgy hajtanak, mintha vb-döntőt vívnának. Néhányuknál el-elszakad a cérna, osztottak már ki piros lapot székely focistának, amiért a pályán kevert le egy atyamáriást az őt bozgorozó, lehazátlanozó ellenfélnek. Szondy Zoltán egyébként néhány hete a Román Labdarúgó-szövetséghez és a Román Játékvezetői Testülethez fordult az FK Csíkszereda U19-es csapatával szemben Botosaniban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások miatt.

Azt azért az ellenfeleknél, illetve a szakszövetségben is elismerik: komoly munka folyik Csíkszeredában, példa erre az U17-esek tavalyi szereplése, amikor a Román Kupában egészen a döntőig meneteltek. A futballistaképzésre felfigyeltek a Gazeta Sporturilor sportnapilapnál is: a Bukarestben megjelenő újság terjedelmes cikkben mutatja be, s tünteti fel kedvező színben a székely akadémiát. A lap a Románia területén működő fociakadémiák közül az első háromba rangsorolja a Székelyföld Labdarúgó-akadémiát a Steaua és Hagi fociakadémiája, a Viitorul Ovidiu utánpótlásképző intézményei mellett.

Minden idők legjobb román labdarúgója, Gheorghe Hagi maga is dicsérte a csíkszeredai központot, s főként a magyar kormányt a csíkszeredai, s úgy általában a sport területén eszközölt beruházásokért.
A Csíkban vallásnak számító jégkorong mellett a jövőben egyre többet fogunk hallani a csíkszeredai futballról is, hiszen a Székelyföld Labdarúgó-akadémiánál megkérdőjelezhetetlen a fejlődés.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!