2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/marton-anita-az-ezustmoso-2068114/

Márton Anita, az ezüstmosó

A súlylökésben második magyar versenyző diszkoszvetésben is elindul
Örökre emlékezetes marad a 13 fokos brit nyár: Márton Anita súlylökő ezüstérmével a magyar atlétika történetének egyik legsikeresebb világbajnoksága körvonalazódik Londonban.

Szakadó esőben is majdnem telt ház jelezte: a britek nem viccelnek, ha sportról van szó. Ugyanolyan lelkesedéssel hömpölyögtek az olimpiai stadion felé a vb hatodik versenynapján, mint a korábbi, sokkal barátságosabb napokon. Az önkéntesek változatlan lelkesedéssel „welcome”-oztak, az ember szinte elszégyellte magát a sok rövidnadrágos ember láttán.

Amúgy nekünk, magyaroknak szerdán csupa dicsekednivalónk akadt. Két nappal Baji Balázs bravúrbronza után is elismerő „hellózásokat” fogadhattunk, amelyeket mindjárt Márton Anita esélyeire vonatkozó bizakodások követtek. Reményeinket persze elsősorban Anita táplálta, aki szerint a múlt heti edzések azt jelezték, hogy jobb formában van, mint tavaly az olimpia előtt. És nem győzte hangsúlyozni – talán önmagát is erősítve ezáltal –, hogy a selejtezőben való kezdés is ezt igazolja. „Úgy érzem, a húsz méter is meglehet a döntőben” – mondta. Ennyiben maradtunk.

Tizenkét, fülig bebugyolált hölgyet mutatott be a hangosbemondó, aztán Anita ön- és közmegnyugtató 18,50 méterrel kezdett. A kínai Gong ugyan mindjárt 19,16 méterrel jelezte, hogy ő ma este más dimenziókban gondolkodik, de biztonságérzetünket ez nem kezdte ki. A magyar dobó 18,89-cel válaszolt, a továbblépés azonban itt elakadt. Olyannyira, hogy előbb az olimpiai bajnok Michelle Carter szorította eggyel hátrébb, utolsó dobásával pedig Danniel Thomas-Dodd egyenesen lelökte a dobogóról Anitát. Szerencsére csak néhány perc erejéig, mert a békéscsabai versenyző rezzenéstelen arccal gondosan szárazra törölgette a golyót, aztán 19,49-re lökte. Ettől Carternek is elállt a szava, az amerikai színes pöttyökkel díszített vörös, „csajos” golyója szóra sem érdemes távolságban landolt, és már kezdődhetett is az ünneplés. Márton Anita világbajnoki ezüstérmes!

A békéscsabai atléta Baji Balázs után a második érmünket szerezte a világbajnokságon

Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

A békéscsabai atléta Baji Balázs után a második érmünket szerezte a világbajnokságon

– Inkább bosszantott, hogy a jamai­cai lány megelőzött, de nem izgultam túlságosan, mert tudtam, hogy jobb vagyok nála, képes vagyok 19 méter fölött dobni – válaszolta kérdésemre, hogy miként sikerült ennyire összekapnia magát vészhelyzetben. – Úgy látszik, marad ez a szokásom, hogy utolsóra lököm a legnagyobbat. Az az igazság, hogy összességében nem ment úgy, ahogy szerettem volna, néztem a képernyőn a visszajátszott kísérleteimet, láttam, hogy technikailag nem jók, elsietem a dobásokat az elején. Persze az eső is szerepet játszott ebben, a kör ugyan nem csúszott, de hiába törli az ember szárazra a golyót, mire a nyakához szorítja, újra vizes, csúszik, kellemetlen. Utolsóra megpróbáltam nagyon keményen meglökni. És vigyázni, nehogy kilépjek.

Az első vb-érem megszerzése ellenére különösebb ünneplésről még nem lehet szó, Anita diszkoszvetésben is indul. – Hogy miért jó ez nekem? Az enyém az idény 31. eredménye, meghívtak, nem akartam visszautasítani. Már csak kevesen emlékeznek rá, de 23 éves koromig én inkább diszkoszt dobtam, utána döntöttünk a súlylökés mellett. Jó buli lesz, egy világbajnokságon mindig öröm versenyezni – indokolta a túlórázást a magyar atlétika „legérmesebb”, immár vb-medállal is rendelkező versenyzője.

Bemutatkoztak férfi kalapácsve­tőink, annak a szakágnak a képviselői, amely éveken át tartotta a magyar atlétika fölé az eredményesség esernyőjét. Az első felnőtt-vb-jén induló Halász Bence (75,56 m) mindjárt elsőre teljesítette a döntőbe jutási szintet, Pars Krisztián azonban kiszorult a fináléból, a 74,08 csak a 14. helyre bizonyult elegendőnek. A 3000 méteres akadályfutásban induló Gyürkés Viktória 9:52,66 perc alatt teljesítette a távot. Ő példázhatja a tézist, miszerint a világversenyeken való részvétel tapasztalata egy idő után egymásra rakodó értékként jelenhet meg. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutónk és Spiriev Attila, a szövetség sportigazgatója után szabadon.

Eredmények, világbajnokok
Férfiak – 400 m gát: Karsten Warholm (norvég) 48,35 mp.
Nők – súlylökés: Kung Li-csiao (kínai) 19,94 m, 2. Márton Anita 19,49. 400 m: Phyllis Francis (amerikai) 49,92 mp.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!