2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/mar-szuleteskor-eldolt-2671123/

Már a születéskor eldőlt

Kézilabdás családból származnak a férfiválogatott reményteljes fiataljai
Az egyik szőkésbarna, csupa erő, csupa izom átlövő, a másik barna hajú, szálkás szélső. Előbbi apja is válogatott volt, utóbbi unokatestvére BL-t nyert a Győrrel. Az Európa-bajnokságra készülő férfi-kézilabdaválogatott utolsó magyarországi edzésén beszélgettünk az ifjú tehetségekkel, Bartók Donáttal és Hornyák Péterrel, és persze Nagy Lászlóval.

Kocsis Máté szavatartó ember, a kézilabda-szövetség elnöke megígérte, hogy megtekinti az Eb előtti utolsó budapesti edzést, és elbúcsúzik a csapattól. Kocsis valóban ott ült a Fáy utcai csarnokban, a szakmai alelnök, Marosi László társaságában nézte meg a jó hangulatú foglalkozást.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a dánok elleni védekezést és támadást gyakoroltatta a csapattal, és nem kockáztatott, minden illetéktelen (értsd: újságíró) személyt kiküldött a teremből, hátha valaki külföldi sajtóorgánumtól érkezett, és esetleg kifürkészheti a titkokat. Az ajtó becsukódott, odabentről csak vezényszavak foszlányai szüremkedtek ki; Vranjes intonációja alapján tempós lehetett a foglalkozás.

Bartók Donátnak nem a védés, hanem a góllövés a feladata

Fotó: Mirkó István

Bartók Donátnak nem a védés, hanem a góllövés a feladata

A Fáy utcába érkezett Nagy László, a kétszeres BL-győztes jobbátlövő, aki már elbúcsúzott a válogatottól, így amo­lyan hivatásos szurkolóként volt jelen. Amikor elhagyta a zárt kapus edzést, megpróbáltuk kiszedni belőle, vajon hogyan dönt a mester a két kimaradó személyét illetően. Nagy szerint Vranjes ars poeticáját és eddigi veszprémi munkásságát ismerve egy-egy beállós, illetve szélső nem kerül a szűkített keretbe.

„A fiatalok megállják a helyüket” – mondta Nagy a szokásos diplomatikus stílusában. Na de kik lesznek azok? A 18 fős keretből heten is 1995-ben vagy még később születtek. A svédek elleni két meccs alapján a világversenyen abszolút újonc Bartók Donát és a Talant Dujsebajev idején már beválogatott Hornyák Péter tűnik biztos pontnak.

Bartók édesapja, Csaba Székelyudvarhelyről indult, azután bajnok lett a Szegeddel, később légióskodott a spanyol Leónnál, hazatérve a Veszprémmel is megnyerte a bajnokságot. Az 1996-ban született Donát fia jelenleg a német Lemgo játékosa; ha még nem is tudja megközelíteni Nagy László szintjét, az Eb-n kellemes meglepetés lehet.
„Még nem kaptam lelki útravalót az apámtól, szerintem ezt majd a torna előtti napra tartalékolja. Egyébként nem izgulok, a Lemgóval legyőztük a Bundesligában a dán Landinnal és Toft Hansennel felálló Kielt és a spanyol Guardiolát foglalkoztató Löwent. Szóval van sikerélményem a dánok és a spanyolok ellen. Jók leszünk, ebben biztos vagyok” – mondta ifjonti hévvel Bartók Donát.

Hozzá képest Hornyák Péter maga a megtestesült rutin. A Győrrel BL-t nyert, jelenleg ferencvárosi Hornyák Dóra unokatestvére 2016-ban Gulyás Péter sérülése miatt már játszhatott Európa-bajnokságon.

„Jó lenne elfelejteni a tavalyelőtti tornát, tényleg hagyjuk, beszéljünk inkább az előttünk álló feladatról. Most sokkal jobb a hangulat, mint két éve, bárkihez fordulhatok, azonnal segít, legyen az taktikai kérdés vagy bármi egyéb. Szerintem bármi megtörténhet a csoportunkban, én semmin sem lepődnék meg. Ha jó napot fogunk ki, bárkit legyőzhetünk!” – mondta Hornyák, aki egészséges önbizalommal várja a tornát, és ez legalább annyira örömteli, mint Vranjes mester egyre gyarapodó magyar szókincse. A foglalkozás végén angolul kívántunk sok sikert és szerencsét a varasdi mérkőzésekre, mire a svéd mester határozott „Köszönöm, viszlát!” kombinációval felelt.
Viszlát Horvátországban!

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!