2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Sport, Vizes VB
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/majdnem-olimpian-erezzuk-magunkat-1941097/

Majdnem olimpián érezzük magunkat

Hemzsegnek a világsztárok a holnap kezdődő vizes vb mezőnyében
Se Michael Phelps, se Ryan Lochte, mégsem kell fanyalognunk, hogy gyenge lenne a pénteken kezdődő vizes világbajnokság mezőnye. Magyarország eddigi legrangosabb sporteseményén bő két héten keresztül úgy érezhetjük majd magunkat, mintha egy olimpián lennénk.

Ha már velük kezdtük, először azért ejtsünk szót a nagy hiányzókról. Minden idők legjobbja, a 23-szoros olim­piai bajnok Phelps tavaly, Rio után – megint – visszavonult, de ahogy fogalmazott, talán éppen a budapesti vb hozhatja meg a kedvét az újbóli visszatéréshez.

Az ötkarikás játékokról hat aranyat őrző Lochte jött volna hozzánk, de a riói botránya után – néhány társával megrongált egy benzinkutat, majd azt vallotta, hogy kirabolták – eltiltották, és nem indulhatott az amerikai válogatón. Az ötszörös olimpiai bajnok Missy Franklin pedig vállműtétje után még nem hadra fogható.

A földkerekség elő számú úszónagyhatalma, az Egyesült Államok 42 fős csapatában azonban így is bőséggel akadnak klasszisok. Katie Ledecky közöttük is külön kategóriát képvisel: neki is öt olimpiai aranya van, négyet Rióban szerzett, és a brazí­liai játékok legeredményesebb női versenyzője lett. A Duna Arénában 200, 400, 800 és 1500 méter gyorson, valamint a 4×100-as gyorsváltóban indul.

Háromszoros olimpiai bajnokunkkal, Hosszú Katinkával összecsap 200 gyorson, és itt azért a tengerentúli versenyzőnek áll a zászló. Az amerikai csapattal jön a Rióban férfi 100 és 200 méter háton, valamint a 4×100-as vegyes váltóval egyaránt győztes Ryan Murphy, továbbá az ötszörös olimpiai bajnok sprinterspecialista Nathan Ad­rian, aki Londonban nyerte a klasszikus 100 métert. Az alapvetően hátúszó Matt Grevers négy olimpiai aranyat őriz otthon.

Fotó: Reuters

A szingapúri Joseph Schooling Rióban robbant be az elitbe

Említsük meg Lilly Kinget is, aki Rióban a női 4×100-as vegyes váltóban és 100 méter mellen nyert, utóbbi számban megelőzve az eltiltása után visszatérő Julia Jefimovát. Ők ketten nem éppen nagy barátnők, King egyszerűen doppingoló csalónak nevezte az orosz versenyzőt, aki ezt természetesen zokon vette. Nos, a Duna Arénában is összefuthatnak, és a 100 mell döntőjébe várhatjuk a világcsúcstartó Ruta Meilutytét is. A litván lány Londonban 15 évesen olimpiai bajnok lett, Rió­ban azonban sérülése után csak a hetedik helyen zárt.

A brazíliai seregszemlén férfi 100 méter mellen Adam Peaty már az előfutamában világrekordot úszott, majd a döntőben is, a FINA, a vizes sportok világszövetsége évzáró gáláján ezzel meg is kaparintotta az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat. Peaty nálunk három számban pattan a rajtkőre címvédőként: két éve a kazanyi vb-n 50 és 100 mellen egyaránt győzött, és a britek vele megnyerték a 4×100-as mixed vegyes váltót is. Utóbbi szám – amelyben két férfi és két nő tetszőleges leosztásban teljesíti a négy úszásnemet – már semmiképpen sem tekinthető levezető bulinak, hiszen idén felkerült a tokiói olimpia programjára.

A japán küldöttségből ki kell emelni – már csak Gyurta Dániel miatt is – az év elején 200 méter mellen szédületes világcsúcsot úszó Vatanabe Ippejt, és el ne feledkezzünk a szingapúri Joseph Schoolingról, a 100 méter pillangó olimpiai bajnokáról: a riói dobogó második fokán mögötte állt hármas holtversenyben Cseh, Phelps és a dél-afrikai Chad le Clos. Utóbbi, London aranyérmese 200 méter pillangón ugyancsak tiszteletét teszi nálunk.

A teljesség igénye nélkül a női mezőnyből még illik szólni a svéd pillangókirálynő Sarah Sjöströmről, aki Rióban 100-on világcsúccsal lett első.
S akkor még nem beszéltünk a nyílt vízi úszás két riói holland aranyérmeséről, a szerb férfi- és az amerikai női pólósokról vagy épp az oroszok szinkronúszó és a kínaiak műugró olim­piai bajnokairól.

Arra a hírre még kétségkívül nem indulnak meg holnaptól ezrek a Duna Aréna felé, hogy itt lesz Csen Aj-szen is – aki torony- és szinkrontoronyugrásban egyaránt győzött Rió­ban –, de akik ott lesznek, borítékolhatóan úgy távoznak majd: azért az nem volt semmi, amit a kínai csinált…

 

» Még több cikk a vizes vb-ről itt. 

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!