2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/lehagyhatatlan-a-dobogorol-1605118/

Lehagyhatatlan a dobogóról

A Varsóban harmadik helyezett Csernoviczki Éva sorrendben tizedik Eb-jén lett érmes
Csernoviczki Éva úgy érkezett a varsói cselgáncs-Eb-re, hogy az előző kilenc kontinensbajnokság mindegyikén dobogón állt – már ez is döbbenetes, az aktív versenyzők közül ezt sem mondhatja el senki más –, és olimpiai bronzérmesünk tegnap megtartotta jó szokását: ezúttal is éremmel jön haza, a 48 kg-os súlycsoportban a harmadik helyen zárt.

A lengyel fővárosban csütörtökön megkezdődött Európa-bajnokságra 42 ország több mint négyszáz dzsúdósa nevezett, és a tegnapi nyitónapon hat versenyzőnk közül öt sajnos fájdalmasan korán a lelátóra kényszerült: a férfiaknál a 60 kg-os súlycsoportban Szabó Csaba és Bartha Ákos, a nőknél az 52 kg-ban Pupp Réka és Keliger Bernadett, az 57 kg-ban pedig Siroki Ibolya. Közülük csak Szabó és Pupp tudott meccset nyerni, de ők is csupán egyet.

A legtöbbet persze Csernoviczki Évától vártuk, azzal együtt, hogy a 2012-es londoni olimpia bronzérmese nem volt könnyű helyzetben. Tavaly Rióban a hetedik helyen zárt, megsérült az ötkarikás játékokon, és az idei felkészülése sem volt problémamentes, nemrég két hétig betegséggel is küszködött.

Mindehhez vegyük hozzá, hogy az olimpia óta egyetlen versenyen indult, és március végén a Tbilisziben rendezett Grand Prix-n már az első mérkőzésén kikapott, így villámgyorsan kiesett.

Az Európa-bajnokságok azonban az idén 30 éves tatabányai versenyző felségterületének számítanak, 2008 óta egyedülálló módon valamennyin dobogón állt, és ezeken Varsó előtt két aranyat, négy ezüstöt és három bronzot gyűjtött be. Az európai ranglistán azonban időközben az ötödik helyre csúszott vissza, így a lengyel fővárosban sem volt az első négy kiemelt között.

Ám az azeri Aisa Gurbanli után legyűrte az izraeli Noa Minskert is, így bejutott az elődöntőbe, és gondolhattuk, hogy itt könnyebb dolga lesz. A döntőbe kerülésért a mindössze tizenhat éves ukrán Darija Bilogyid várt rá, de az ifjúsági világ-, junior-Európa-bajnok ellenfél az addigi bravúrjai után őt is meglepte, így Csernoviczki számára maradt a bronzmeccs. Ezt viszont megnyerte a második kiemelt, ugyancsak ukrán Marina Csernyak ellen.

Forrás: MTI

A vesztes elődöntő bosszantotta, de a végén örülhetett

Egy-egy intés után, 1:22 perccel a vége előtt karfeltolásból eldobta ellenfelét, amire vazaarit kapott. A hátralévő időben pedig rutinosan őrizte előnyét, a hajrában még egy intés is belefért, aztán boldogan ugrott edzője és édesapja, Csernoviczki Csaba nyakába. Sorrendben a tizedik kontinensbajnokságán is felállhatott a dobogóra!

„Hatalmas teher volt számomra, hogy ilyen sorozattal jöttem az Eb-re, és nagyon örülök, hogy sikerült folytatnom, újra érmet szereztem. Mindenesetre az elődöntő után mérges voltam magamra, hogy kikaptam, és nem volt könnyű ráhangolódnom a bronzmeccsre” – nyilatkozta Csernoviczki Éva.

Édesapja elárulta, hogy a riói hetedik hely után nehéz volt „összerakni” a lányát, és azt is bevallotta, hogy a tizenhat éves Bilogyidról előzőleg nem sokat tudtak.

Ezzel így lehetett mindenki a mezőnyből, Varsóban azonban az egész világ – vagy legalábbis földrészünk – megismerhette az ukrán tinit, mert végül megnyerte az Európa-bajnokságot is.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal a csodatevés jegyében

A Szeged 2012. október 28-án győzött legutóbb 7 góllal a Veszprém ellen, azaz nincs más hátra, mint lekopírozni a négy és fél éves mutatványt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!