2017. június 23., péntek, Zoltán napja
Interjú, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/lathato-stilus-1541608/

Látható stílus

Bernd Storck motivált, és már a jövő csapatát építi
A lisszaboni vereség, még ha nem is éltük meg sorscsapásként, új fejezetet nyitott a magyar labdarúgó-válogatott és persze Bernd Storck életében is. A szövetségi kapitánnyal a meccs tanulságai mellett a folytatásról is beszélgettünk. A német szakember kijelentette: mostantól a jövő csapatát kell építenie.

– Ön szerint melyik eredmény áll közelebb a realitáshoz: a portugálokkal az Eb-n játszott 3-3 vagy a lisszaboni 3-0 a vb-selejtezőben?
– Elemezte a lisszaboni mérkőzés statisztikáját? Jobban játszottunk, mint Lyonban. Többet birtokoltuk a labdát, több jó passzunk volt, mertünk futballozni. De hogy ne csak ezt a két meccset hasonlítsuk össze, többet birtokoltuk a labdát, mint Svájc Portugália ellen az egyébként 2-0-ra megnyert világbajnoki selejtezőn. Ám akadt egy ezeknél is lényegesen nagyobb különbség: a portugálok Lisszabonban sokkal, de sokkal jobban futballoztak, mint az Európa-bajnokságon. Az eredmény az egyes játékosok közötti különbségből fakadt, a portugálok lényegesen erősebb bajnokságokban játszanak, ráadásul Ronaldo extra teljesítményt nyújtott. Hangsúlyozom, ezek nem kifogások a részemről, hanem tények, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Forrás: Havran Zoltán

A szövetségi kapitány egyelőre nem nevezi meg jelöltjeit, akikkel a 2020-as Eb-re szeretne kijutni

– Az Európa-bajnokságon tehát szerencsénk lett volna? Mi erőn felül játszottunk, az ellenfeleink pedig a valós tudásuk alatt?
– A magyar játékosok igenis versenyképesek a nemzetközi porondon – de csak akkor, ha heteken át együtt készülnek, és folyamatosan erős ellenfelekkel játszanak, miként az Európa-bajnokságon, sőt már előtte is. Nem véletlenül kötöttünk le felkészülési mérkőzést az Eb előtt olyan neves csapatokkal, mint Elefántcsontpart és Németország.

– Beletörődött-e, hogy lemaradunk Oroszországról?
– A sorozat elejétől azt mondom, sokkal nehezebb kijutni a vb-re, mint az Eb-re. A jövőre kell gondolnunk. Folyamatosan fiatalítjuk a válogatottat, a következő nagy cél elérése érdekében kell csapatot építenünk, amely ugye a 2020-as Eb lesz, Budapesttel a helyszínek között.

– A lisszaboni találkozóval szinte egy időben öröm is érte a magyar labdarúgást: az U17-es válogatott kijutott az Eb-re, s az U19-esek is helytálltak. Ezek hatására felgyorsítja a fiatalítást?
– Miként már említettem, a jövő csapatát kell építenünk, de megfontoltan, lépésről lépésre. Jó úton vagyunk. Vannak tehetségeink, az akadémiáknál jó munkát végeznek, és a szövetség szabályozásának köszönhetően a fiatalok egyre több lehetőséget kapnak az NB I-ben. Az utánpótlás-válogatottak ugyanabban a játékrendszerben futballoznak, mint a felnőttek, így ha valaki bizonyítja, hogy megérett a nagyobb feladatokra, akkor gond nélkül léphet feljebb.

– Kikre számít elsősorban?
– Ne várja el tőlem, hogy neveket mondjak. A nevezettekre fölöslegesen nyomást helyeznék, a többieknek pedig elvenném a kedvét. Nekünk különben is az a feladatunk, hogy minden játékosnak egyengessük az útját, ne járjunk úgy, mint a legutóbbi roppant tehetséges korosztály, amelyiknek Németh Krisztián is a tagja volt, amelyből azonban a kelleténél talán kevesebben jutottak el a rendszeres felnőttválogatottságig.

– Egy játékost azért talán kiemelhetünk, az U17-es torna hősét, Szoboszlai Dominikot. Igaz, hogy őt edzésen már kipróbálta a felnőttek között?
– Kétségtelenül nagy tehetség, de őt sem szeretném külön kiemelni a csapatból.

– És mi lesz az idősebb játékosokkal, mindenekelőtt Gera Zoltánnal? Számít rá a jövőben?
– Gera Zoltán nemzetközi szintű klasszis, ezen egyetlen mérkőzés nem változtat. Amíg nem beszélek vele személyesen a terveiről, addig nem lenne korrekt a nyilvánosság előtt nyilatkoznom róla.

– A német szakemberek munkáját megkülönböztetett figyelem övezi Magyarországon. Nem tart attól, hogy Thomas Doll önnek címzett bírálata árt a megítélésüknek?
– Gondolom, olvasta a reakciókat, az enyémet, majd utána Dollét is. Megbeszéltük a dolgot. Természetesen mindenki a saját szempontjait veszi figyelembe, de én lezártam ezt a kérdést.

– Továbbra is motivált? A lisszaboni vereség nem okozott törést a munkájában?
– Abszolút motivált vagyok továbbra is, és hiszek abban, hogy jó úton járunk. Ám az én érzéseimnél sokkal fontosabb, hogy a szövetség vezetői mit gondolnak. Az én munkámnak addig van értelme, amíg bíznak bennem, de eddig nem tapasztaltam ennek az ellenkezőjét. Nekem az fontos, hogy ha majd egyszer távozom – remélhetőleg minél később –, akkor látható legyen az a stílus, amit elvárok, amiért dolgozunk. Büszke vagyok arra, hogy a magyar válogatott, legyen bárki az ellenfél, megpróbál stílusosan futballozni.

– Milyenek a benyomásai, a magyar és az itt dolgozó külföldi kollégák támogatják a törekvéseit?
– Természetesen mindenkinek megvan a maga célja. Mind a válogatottnak, mind az egyes kluboknak. Azt is tudom, ez nem mindig esik egybe. Ám a közös célt sohasem szabad szem elől tévesztenünk: a magyar labdarúgást kell fejlesztenünk. A külföldi edzőknek különösen nagy a felelősségük, hiszen tőlük azt várják el, hogy bizonyítsák, érdemes volt őket idehívni, az ő munkájuk is hozzájárul a magyar futball fejlődéséhez. Ha mindannyian más irányba haladunk, akkor nehéz lenne előrelépni. Be kell látni, hogy egymásra vagyunk utalva, csak együtt lehetünk sikeresek.

Hirdetés

Kiemelt

Kalandozások a pisai ferde torony körül

Minden világjáró bakancslistáján szerepel a Torre Pendente, azaz a ferde torony, amely egész évben látogatók ezreit vonzza Pisába.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!