2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/kreml-eloszor-elemezni-kell-nemzetkozi-olimpiai-bizottsag-donteset-2541880/

Kreml: először elemezni kell a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését

MTI
Bármilyen intézkedés előtt Oroszország először körültekintően elemzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, amellyel kizárta az országot a jövő évi téli olimpiáról – közölte szerdán a Kreml. Időközben a szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról kitiltott 25 orosz sportoló közül 22 a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

Dmitrij Peskov szóvivő újságíróknak nyilatkozva megismételte keddi mondatait, melyek szerint Oroszország most elsősorban arra törekszik, hogy megvédje sportolói érdekeit, továbbá fenntartsa kapcsolatát a NOB-bal. Ahogy fogalmazott, félre kell tenni az érzelmeket, és a helyzet komoly elemezést igényel. Hozzátette: Oroszországnak még mindig meg kell válaszolnia a NOB néhány kérdését.

Arra a kérdésre, hogy a NOB által szankcionált sportvezetők – az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) vezető Alekszandr Zsukov és Vutalij Mutko volt orosz sportminiszter, a futballszövetség jelenlegi elnöke, a jövő évi világbajnokság főszervezője – kapnak-e bármilyen büntetést, Peskov kitérő választ adott. Mint mondta: most nem ez az első, „sokkal fontosabb a sportolóink érdekeinek megvédése”.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden felfüggesztette az OKR-t, ezzel egyben kizárta a februári, phjongcshangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását a februári téli játékokon.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Huszonkét orosz sportoló a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordult

A 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról kitiltott 25 orosz sportoló közül 22 a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

A lausanne-i székhelyű szervezet szerdai közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpia előtt meghozza.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november óta 25 orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt – tiltott el örökre az olimpiai játékoktól, továbbá megsemmisítette szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. Szocsiban az oroszok 33 érmet szereztek, de utólag 11-től már megfosztották őket.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!