2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/kordaban-tartott-rivalizalas-2487226/

Kordában tartott rivalizálás

Még a veretes múltú magyar sportban is kevés példa van arra, hogy valamely versenyszámban egy időben nálunk lett volna a regnáló olimpiai és a világbajnok – amennyiben két különböző személyről van szó.

Legutóbb 2007-ben esett meg ilyen, amikor női kajak egyes 500 méteren Kovács Katalin nyerte meg a vb-t, de a 2006-os esztendő is illeszkedik a sorba, ekkor Benedek Dalma nyakába került a vb-arany. Az olimpiai bajnoki címet pedig Janics Natasa védte. A vívás hőskorában, világverő kardozóinknak köszönhetően, több példát is találunk, ám a legutóbbiig 1962-ig kell visszamennünk, amikor Horváth Zoltán nyerte meg a vb-t. Az 1960-ban olimpiai bajnok Kárpáti Rudolf azonban ekkorra már visszavonult.

A közelmúltban a londoni, majd a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon győztes Szilágyi Áron (képünkön) nagyon is aktív, az idei, lipcsei vb-n pedig Szatmári András diadalmaskodott, és a hét végén a magyar bajnokságon össze is jöhet kettőjük nagy összecsapása. Ami egyébként nem az első lesz az ősszel: az idén életre hívott Magyar Kupa első fordulójában az elődöntőben találkoztak, s október közepén Szatmári kerekedett felül 15-11-re. (S végül a versenyt is megnyerte.)

Fotó: MTI Fotó: Krizsán Csaba

– Természetesen van közöttünk rivalizálás, de ezt jól kordában tudjuk tartani – fogalmazott tegnap a Magyar Vívó Szövetség sajtótájékoztatóján Szilágyi Áron érdeklődésünkre, amikor azt tudakoltuk tőle, megy-e a zrikálás közöttük. – Minden edzésen vívunk egymással, a válogatott közös felkészülésén és a klubunkban, a Vasasban is, és ebből nemcsak mi profitálunk, hanem a válogatott is. A magyar vívásnak csak jót tehet, hogy mi adjuk az olimpiai és a világbajnokot is; engem igazából az zavar egy kicsit, hogy az aktuá­lis Euró­pa-bajnok nem nálunk van.

De sajnos az idei Eb-n csak ezüstérmes lettem – tette hozzá egy félmosoly kíséretében olimpiai bajnokunk. Akire – és persze a válogatott többi tagjára – a jövő hét végén is komoly feladat vár itthon: Győrben rendezik meg a Gerevich–Kovács–Kárpáti egyéni világkupát, amit csapatverseny is követ.

Ám egyelőre maradjunk az országos bajnokságnál: a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban pénteken kora reggeltől késő estig rendezik meg a hat fegyvernem selejtezőit, a mezőnyök a legjobb 32-ig jutnak el. Az ob szombaton 9 órától folytatódik, a döntők pedig 16.30-kor kezdődnek. Vasárnap reggel jönnek a csapatversenyek, a finálékra 16 órától kerül sor. A nevezési csúcs máris megdőlt, már 577-en jelezték az indulási szándékukat, és ez még nem is a végső létszám.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!