2017. november 24., péntek, Emma napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/kicsit-ugy-jatszik-magyar-srac-mint-neymar-2205106/

Kicsit úgy játszik a magyar srác, mint Neymar

A 17 éves Csoboth Kevin idén be akar mutatkozni a BL-szereplő Benfica második csapatában
Korosztálya meghatározó alakja, az 1984-es ifi Eb-t nyert futballválogatott egyik játékosának fia. Ő Csoboth Kevin, aki a tragikus halált halt Fehér Miklós után méltó módon képviseli a magyar focit a világhírű Benfica csapatában. Saját bevallása szerint ég és föld a különbség a magyar és a portugál utánpótlásképzés között. Csobothról tudni kell, hogy ő az egyetlen magyar az utóbbi években, aki kikosarazta Dárdai Pált.

Felfelé játszani. Aki kicsit is jártas az utánpótlásfutballban, már biztosan hallotta ezt a kifejezést. Felfelé az játszik, akit a szakemberek érettebbnek, jobbnak tartanak a saját korosztályánál. Felfelé a kiemelt tehetségek játszanak, mint Csoboth Kevin. „Tavaly kerültem a Benficához, az U19-es csapatnál kezdtem meg a szezont.

A szabályok szerint olyan igazolást váltottak ki nekem, amivel tudok játszani a másodosztályban szereplő második csapatnál, és persze az elsőnél is. A másodikra van nagyobb esélyem” – vázolja terveit lapunknak a Benfica 17 éves balszélsője.

A fiatalember 2016 szeptemberében a korábbi magyar bajnok, Bajnokok Ligájában szereplő labdarúgó, Vincze Ottó közvetítésével került Portugáliába. A balszélsőt egy korosztályos válogatott mérkőzésen szúrták ki a megfigyelők. Hívta a Milan, a West Ham, a Salzburg és a Hertha, de Csoboth nemet mondott mindegyiknek, pedig a berlini klubnál Dárdai Pál személyesen ajánlotta fel, hogy gyámkodik a fiatalember fölött. A magabiztos kölyök kijelentette, a játékstílusához inkább a passzolós, technikás futball illik, és nem a németek erőfocija, ezért kikosarazta a Herthát is.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az U17-es Európa-bajnokság szép emlék

Csoboth Pécsről indult – csakúgy, mint Dárdai –, a szülővárosában focizott 7 és 15 éves kora között, majd Baranyából Székesfehérvárra igazolt, de nem a Videotonra vagy a szintén Fejér megyei Puskás Akadémiára esett a választása, hanem egy szinte ismeretlen „törpe” egyesületre. A Főnixben töltött egy évet, ahogy a másik csúcstehetség, a már a felnőttválogatott-keretben is számításba vett Szoboszlai Dominik és az NB I-ben is bemutatkozott fradista, Csonka András. Fehérvárról ferencvárosi kitérővel Kozármislenyben kötött ki, innen vásárolta meg a Benfica.

„El sem lehet mondani, mekkora a különbség az itthoni és a kinti gyerekfutball között. Itthon alig vannak meg létszámban a csapatok. Kint 28-as keret van, már annak is örülhet a gyerek, ha bekerül a mérkőzésre nevezettek közé” – magyarázza a futballista édesapja, Csoboth Róbert, az 1984-es ifjúsági Európa-bajnokságot nyert válogatott tagja.

A Benfica U19-es keretében a három kapuson kívül 25 mezőnyjátékos található, köztük Csoboth Kevin és Umaro Embalo, akiért 15 millió ­eurót ajánlott a Real Madrid. „Ő a jobbszélső, én a bal oldalon játszom. Néha helyet cserélünk, szeretünk együtt futballozni” – említi a fiatal magyar, aki kérdésünkre a világ legdrágább játékosához, Neymarhoz hasonlítja a saját stílusát: „Kicsit úgy játszom, mint Neymar, persze még nem olyan színvonalon, de igyekszem azért.

” A fiatalember szerint rengeteget fejlődött Portugáliában, elsősorban az edzések minősége, gyorsasága és a konkurencia miatt tart előrébb a portugál futball, mint a magyar. „Minden edzésen, meccsen meg kell halnunk a pályán, és mindennap bizonyítani kell – beszél a lisszaboni versenyhelyzetről. – Az U17-es Eb nekem személy szerint szép emlék, lőttem két gólt a franciáknak, de ebből nem lehet megélni.

Tovább kell menni, hajtani, akarni, csinálni. Új célokat kell megfogalmazni, én a Benfica B csapatában akarok játszani minél több meccset. Előre kell lépnem, mert másképp nem lehetek sikeres. Márpedig nekem az a célom, hogy futballista legyek.”
Elég határozottnak tűnik a pécsi srác.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!