2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Sport, Vizes VB
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/kezdodjek-vegre-jatek-1944883/

Kezdődjék végre a játék!

Kenderesi és Késely (is) mondja az eskü szövegét a 17. FINA-világbajnokság mai megnyitóján
Hát ezt is megértük! Vége a visszaszámlálásnak, ma este kilenckor a Duna vizén, a Lánchíd pesti hídfője előtt négy darab nyolcvanméteres hajóra épített lebegő színpadon színpompásra tervezett műsorral megkezdődik a 17. FINA-világbajnokság nyitóünnepsége, felpezseg (majdnem azt írtuk: fellobban) a Duna Aréna előtt épített szökőkút vize az olimpiai láng parafrázisaként. Száznyolcvan ország mintegy 2400 vízi sportolója ad számot tudásáról és képességeiről Magyarország történetének legjelentősebb sporteseményén mától július 30-ig. Most már tényleg az úszóké, vízilabdázóké, szinkronúszóké, mű- és toronyugróké a pálya!

Szinte napra pontosan két éve és négy hónapja történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Cornel Marculescu, a vízi sportokat tömörítő szervezet, a FINA ügyvezető igazgatója közös sajtóértekezleten bejelentette: Magyarország rendezi a 2017-es úszó-, vízilabda-, szinkronúszó-, műugró- és nyílt vízi úszó világbajnokságot. Ezzel elkezdődött az ország történetének legnagyobb vállalkozása – megkockáztatható, hogy nemcsak a sport terén, hanem általában –, amelyre odafigyel az egész világ, hiszen médiaszakemberek becslése szerint legalább hétmilliárd kumulált nézője lesz a televíziós közvetítéseknek.

Amit talán maguk az építők-rendezők is csak a szívük legmélyén mertek remélni: a világbajnokság nyitányára, tehát mára minden elkészült; várja a nézőket és sportolókat a Duna Aréna, az újjávarázsolt Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a Margitszigeten, a városligeti Műjégpályán kialakított szinkronúszó-medence, természetesen a Balaton (közelebbről a Füredi-öböl), és napokon belül elkészül a Batthyány téri szupertoronyugró-állvány is. 186 ország mintegy 2400 sportolója érkezik hazánkba, ez már-már olimpiai dimenzió, és hogy tovább folytatódjék a párhuzam a sportvilág legnagyobb presztízsű eseményével, fellobban, azaz felbuzog – no nem az olimpiai láng, hanem – a világbajnoki szökőkút, amely 30-án estig, a versenyek befejeztéig működik. (Le a kalappal Szántó Dávid, a vb sportigazgatója előtt, az ő agyából pattant ki a szökőkút ötlete.)

Fotó: Teknős Miklós

A Duna Aréna fogadja a legnagyobb világsztárokat

Az este kilenckor kezdődő és a tervek szerint két órán át tartó megnyitóünnepséget a Duna vizén négy darab lebegő, nyolcvanméteres hajóra szerelt alkalmatosságon rendezik meg. Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója álmodta színpadra a színpompás programot. 510 művész működik közre a show-ban, Eötvös Péter kortárs zeneszerző új műve a Dunát „szólaltatja meg” a színpadon, Herczku Ágnes énekes a népi gyökereket mutatja be, a komolyzenei örökségbe pedig Bogányi Gergely zongoraművész vezeti be a közönséget. Román Sándor, az Experidance művészeti vezetője alkotta meg a koreográfiát, amelynek alapja a néptánc lesz. Zoób Kati tervezte a fellépők ruháját, és olyan magyar világsztárt is láthatunk a 154 modell között, mint Mihalik Enikő.
A meteorológia ma estére a tegnapihoz hasonló, mérsékelten meleg időt jósol, azzal a – kellemes – különbséggel, hogy a szél várhatóan eláll; nem lesz tehát kánikula, de ítéletidő sem, még az elemek is a világbajnokság malmára hajtják – hogy stílszerűek legyünk – a vizet.

A minapi monstre sajtótájékoztatón Szabó Tünde sportért felelős államtitkár büszkén említette: ez lesz az első olyan világbajnokság, amelyen minden számban rajtkőre áll magyar úszó; ez egy olimpiai és világbajnoki ezüstérmesnek joggal ad okot a büszkeségre. „Biztos vagyok benne, hogy aki kilátogat a versenyekre, maga is átélheti a közösség erejét, a víz csodáját, és átérzi, miért is ez a rendezvény a vizes sportágak legnagyobb ünnepe” – mondta az államtitkár.

Ezen a hatalmas ünnepen, ha információink nem csalnak – bár hivatalosan senki sem volt hajlandó megerősíteni az értesülést –, minden vizes sportágból ott lesz valaki elmondani a versenyzői eskü szövegét. Úgy tudjuk, először Hosszú Katinka volt a jelölt, aztán változott a forgatókönyv, és a Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás, Késely Ajna triót emlegették, a legutolsó infó pedig az volt, hogy Bogi túlságosan ideges és feszült, ezért maradt Kenderesi és Késely, a két fiatal, plusz még egy-egy klasszis a többi vizes sportágból. De mindegy is, így legalább az utolsó pillanatig izgulhat, találgathat a közönség…

A világbajnokság amúgy már a megnyitó előtt elkezdődik, hiszen a szinkronúszók és a műugrók ma délelőtt vízbe csobbannak, több számban is selejteznek, méghozzá magyar résztvevőkkel.

Mai versenyprogram, műugrás (Duna Aréna): 11 óra, férfi 1 m-es műugrás-selejtező (Bóta Botond, Ligárt Ábel); 16 óra, női 1 m-es műugrás-selejtező (nincs magyar induló). Szinkron­úszás (Városliget): 11 óra, technikai gyakorlat, szóló, selejtező (Kiss Szofi); 16 óra, technikai gyakorlat, duett, selejtező (Kiss Szofi, Schwarcz Anett).

 

» Még több cikk a vizes vb-ről itt. 

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!