2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/keves-arany-megis-eremeso-2606845/

Kevés arany, mégis éremeső

Olimpiai számban csak négy világbajnoki cím jutott idén a magyar sportnak
Talán valamivel több, mint játék a számokkal: 2017-ben Hosszú Katinka 200 és 400 méteres vegyesúszásban, a kardvívó Szatmári András, valamint női kajak négyesünk lett világbajnok olimpiai versenyszámban, és ez a négy arany éppen a fele a riói nyolcnak. Ugyanakkor az ottani három ezüstünk helyett most tíz lenne. Év végi összefoglaló sorozatunk első részében az egyéni sportágakat vesszük górcső alá.

Július 14-én este Budapesten, a Dunán grandiózus megnyitó vezette fel a vizes vb-t, és az eddigi legrangosabb magyarországi világversenyen a sporto­lóink is kitettek magukért. Igaz, Hosszú Katinkának most nem jött össze a három arany, mint tavaly Rio de Janeiróban, és úszóink­nak is be kellett érniük két elsőséggel. Az Iron Lady a 200 és a 400 méter vegyest ugyanúgy megnyerte, mint az olimpián, de 100 méter háton az előfutamok után visszalépett, mert a vb-programban a szám elődöntője és utána a 200 vegyes fináléja között csak fél óra volt, és nem akart kockáztatni.

A három arany azonban így is összejöhetett volna, hiszen a 200 méter hát döntőjében az utolsó méterekig vezetett, de az ausztrál Emily Seebohm befurakodott elé. Hosszú még egy bronzot is begyűjtött 200 méter pillangón. Az örökifjú Cseh László 200 pillangón második lett, miként az egyik legnagyobb szenzációt okozva a még csak 17 éves Milák Kristóf 100 pillangón és Verrasztó Dávid 400 vegyesen, és született egy olyan bronzérmünk, amely igazi hősköltemény: a 4×100-as férfigyorsváltónk Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételben nyomult fel a dobogóra.

Az év végén a koppenhágai rövid pályás Eb is magyar éremesőt hozott, válogatottunk nyolc arannyal, három ezüsttel és két bronzzal a második legeredményesebb nemzet lett az oroszok mögött. Hosszú hat számban diadalmaskodott (50, 100 és 200 hát, 100, 200 és 400 vegyes), mellette Bernek Péter 400 vegyesen, Kapás Boglárka 400 gyorson nyert, utóbbiak hazahoztak egy-egy ezüstöt is. De jutott érem Verrasztó Evelynnek, Kenderesi Tamásnak és Gyurta Gergelynek is. Mintha Dániában a sors éppen azokat kárpótolta volna, akik a hazai vb után nem tudtak mosolyogni…

Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

A vb-győztes női kajak négyes: Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta

Az ugyancsak budapesti rendezésű cselgáncs-vb után sajnos egyetlen versenyzőnknek sem volt oka kirobbanó örömre. A hazai közönség előtt fájóan „vékony” eredménylistánkra három ötödik helyet írhattunk fel: Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Bor Barna (+100 kg) jutott el legalább a dobogó közelébe. Azt, hogy a nem olyan régen még sikersportágunknak számító dzsúdóban akadoznak a fogaskerekek, a varsói Eb is előrevetítette, ahol az éremtáblán a 14. helyre szorultunk három bronzzal (Csernoviczki Éva, 48 kg; Joó Abigél, 78 kg, férficsapat).

Birkózóink viszont az újvidéki Eb-n történelmi tettet hajtottak végre. Kötöttfogásban Korpási Bálint (71 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) arany-, Lám Bálint (130 kg) ezüst-, Lőrincz Tamás (75 kg) és Kiss Balázs (98 kg) bronzérmes lett, és a szakági pontversenyben Magyarország végzett az élen, amire a kontinensbajnokságok történetében korábban még soha nem volt példa. Szabadfogásban Veréb István (86 kg) a harmadik, a nőknél Németh Zsanett (75 kg) a második, Barka Emese (58 kg) a harmadik helyen végzett. A párizsi vb-n Korpási Bálint, Lőrincz Tamás és Kiss Balázs is bronzérmes lett; ez sem rossz, de Újvidék után fényesebb medálra is számítottunk.

Azt mondani sem kell, hogy kajak-kenuban elvárás volt az arany – és nem is egy – a racicei vb-ről. Pedig a riói aranyérmes női négyesünkből egyedül Fazekas Krisztina utazott el Csehországba: Kozák Danutának megszületett a kislánya, Csipes Tamara gyermekáldás elé nézett, Szabó Gabriella pedig sérüléssel bajlódva nem került be a csapatba. Így aztán a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas, Vad Ninetta összetételű négyesfogatnak kellett megvédenie a haza becsületét 500 méteren – és meg is tette. Olimpiai szemüvegen keresztül nézve sajnos mégsem volt ütős a szereplésünk, még Horváth Bence (K1 200) és Devecseriné Takács Kincső (C1 200) bronzát említhetjük.

Mindazonáltal Magyarország összességében öt arannyal, három ezüsttel és két bronzzal az éremtábla második helyén zárt. További aranyérmeseink: Balaska Márk, Birkás Balázs (K2 200), Hagymási Réka, Szabó Ágnes (K2 200), Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika (K2 1000) és Bodonyi Dóra (K1 5000); ezüstérmeseink: Nádas Bence, Tótka Sándor (K2 500), Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Paumann Dániel (K4 1000); bronzérmeseink: Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (C2 200).

A plovdivi Eb-n a mieink tíz aranyat, három ezüstöt és három bronzot lapátoltak össze, ezzel az éremtábla tetejére kerültek. A dicsőséglistán aranyérmeseink: Balaska, Birkás (K2 200), Nádas, Tótka (K2 500), Nádas, Tótka, Molnár Péter, Mozgi Milán (K4 500), Lucz Dóra (K1 200), Takács Tamara (K1 500), Lucz, Medveczky, Takács, Vad (K4 500), Bodonyi (K1 1000 és K1 5000), Hagymási, Farkasdi (K2 1000), Balla Virág, Devecseriné (C2 500); ezüstérmeseink: Horváth B. (K1 200), Varga Dávid (C1 5000), Devecseriné (C1 200); bronzérmeseink: Kopasz Bálint (K1 500 és K1 1000), Hajdu, Fekete (C2 200).

Vívásban a lipcsei vb-n a férfi kardozóknál Szatmári András nyakába került az arany, így huszonhét esztendő után ünnepelhettünk újra egyéni világbajnokot a fegyvernemben. Szatmárinak volt még egy jelenése az eredményhirdetéseknél, kardcsapatunk – amelyben még Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Decsi Tamás forgatta a pengét – a második helyen zárt.

(Azt azért nem volt jó látni, hogy a döntőben az oroszok 45-22-re lekaszabolták a mieinket.) S hogy mindenfajta színű éremből jusson válogatottunknak, a párbajtőröző Rédli András bronzzal jött haza. A Tbilisziben rendezett Eb-n Szilágyi második, kardcsapatunk, továbbá női párbajtőrben Szász Emese, női kardban pedig a még csak 16 éves Pusztai Liza harmadik lett. Magyar színekben vívásban világversenyen még senki sem szerzett ilyen fiatalon érmet – még egy történelmi siker.

Ilyennel atlétáink is kirukkoltak a londoni szabadtéri világbajnokságon: a férfi 110 méteres gátfutásban Baji Balázs bronzérme sokak megítélése szerint az év legnagyobb magyar sportsikere; magyar futó eddig még soha nem nyert érmet vb-n! Női súlylökésben Márton Anita ezüstérmes lett; ő még az év elején Belgrádban megvédte a fedett pályás Eb-címét. Ugyanitt Zsivoczky-Farkas Gyöngyi ötpróbában a harmadik helyen végzett.
Príma évet zárnak öttusázónk is.

A kairói vb női csapatversenyét a Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara trió nyerte meg, egyéniben Földházi, a férfiaknál pedig Kasza Róbert ezüstérmet érdemelt ki.

A minszki Eb-n a változatosság kedvéért férficsapatunk (Kasza, Demeter Bence, Marosi Ádám) tudott győzni, Kasza, Kovács Sarolta és női csapatunk ezüst-, vegyes váltónk (Kasza, Kovács) bronzérmet szerzett.

A kolozsvári torna Eb-n Berki Krisztián ezüstérmet szerzett lólengésben, és ha nem kezdi késve a gyakorlatát, aranyat kapott volna, így azonban 0,3 pontot levontak tőle… Mennyire más Kovács Zsófia ezüstje, hiszen női egyéni összetettben ilyen érmünk még soha sem volt, annak idején Ónodi Henriet­ta is csak bronzig jutott 1990-ben. Most került még egy harmadik helyünk is: Dévai Boglárkától ugrásban.

Olimpiai számokban sportlövőink idén nem villogtak, Péni Isván Eb-n szerzett 4. helye a legjobb eredményünk a kisöbű sportpuska 3×40 lövéses összetett versenyében, de ökölvívók is csak Harcsa Zoltán (75 kg) Eb-bronzérmét tehetik le az asztalra. A súlyemelő Magát Krisztina (+90 kg) is Eb-bronzérmes lett, evezésben kormányos kettesben a Juhász Adrián, Simon Béla, Kolláth Vanda egység pedig világbajnok, de fájdalom, ez a szám nincs az olimpia műsorán.

Női teniszben viszont a páros igen, és ugyan az ötkarikás játékokon csak azonos országbeliek állhatnak össze, azt a hírt a legnagyobb hírügynökségek is világgá röpítették, hogy Babos Tímea a cseh Andrea Hlavackovával megnyerte a szingapúri WTA-világbajnokságot.

Jó előjelek Phjongcshang előtt

A téli sportokban rövid pályás gyorskorcsolyázóink viszik a prímet, és nem is akárhogyan! A rotterdami világbajnokságon férfi 1000 méteren Liu Shaoang és női váltónk (Bácskai Sára, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea) ezüst-, férfiváltónk (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba) bronzérmes lett. A torinói Eb-n pedig egy aranynak és öt ezüstnek örülhettünk. 1000 méteren Liu Shaolin győzött Liu Shaoang előtt, Liu Shaolin összetettben, Liu Shaoang 1500-on, Keszler Andrea 1000-en, valamint női váltónk (Bácskai, Jászapáti, Keszler, Kónya Zsófia) másodikként zárt. Liu Shaolin Sándor nem mellékesen a sportág honi történetének első egyéni Eb-címét nyerte.

 

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!