2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/ket-sved-egy-klasszikus-1497016/

Két svéd, egy klasszikus

Skandináv játékosokat faggattunk a szombati kézilabda-rangadó előtt
Ketten együtt összesen négy BL-t nyertek, mindketten 2014-ben jöttek Magyarországra, az egyik Szegedre, a másik Veszprémbe. Jonas Källman a két hónapos gyermeke, Einar mellett töltődik fel, a kilenc évvel fiatalabb Andreas Nilsson még nőtlen, de már nem sokáig. A magyar kézilabda-bajnokság két legjobb svéd légiósát kérdeztük a Veszprém–Szeged rangadó előtt.

A beálló és az átlövő. Kilenc év van köztük, életükben nem játszottak egy klubcsapatban, csak a svéd válogatottban. A londoni olimpián ezüstérmet nyertek, sokszor nem találkoznak, a kapcsolat a telefonbeszélgetésekre korlátozódik. „Sűrű a menetrend, nem tudunk találkozni, pedig Jonas kedves srác, a barátomnak tartom. Szívesen meglátogatnám, még nem is láttam a kisebbik fiát, Einart!” – mondja Andreas Nilsson, a Telekom Veszprém beállója. Ugyanez másképpen Jonas Källmantól: „Kis túlzással csak a pályán tudunk találkozni, máskor nem. Legutóbb ősszel játszottunk egymás ellen, arra a meccsre szívesen emlékszem, 26-23-ra nyertünk. Ez volt az első mérkőzés, amit megnyertünk a Veszprém ellen, amióta Szegedre igazoltam. Milyen jó lenne ugyanezt megismételni idegenben!”

Mindkét svéd, a mackó alkatú Nilsson, és a szálkás izomzatú Källman 2014-ben igazolt Magyarországra. A veszprémi beálló 2012-ben a Hamburggal, a szegedi átlövő 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben a Ciudad Reallal nyert Bajnokok Ligáját. Túl vannak néhány forró hangulatú, pikáns derbin. „Amikor Spanyolországban játszottam, elképesztő hangulatú mérkőzéseink voltak, többek között a Nagy Lászlóval felálló Barcelonával.

Forrás: MTI

Andreas Nilssont (piros mezben) soha nem kímélik a kőkemény szegedi védők

Minden rangadó előtt éreztem az öltözőben, hogy milyen sokat jelent ez a spanyoloknak, egész héten ez volt a téma a csapattársaim között. Ott ez vérre menő, heves küzdelem volt, így nem ért annyira váratlanul, hogy Szegeden is mindenki a Veszprém elleni meccsről beszél. Van viszont egy fontos különbség: Magyarországon megállítanak az utcán és biztatnak. Madrid kevésbé családias, ahhoz túl nagy város, és ott a futball az első. Szegeden viszont a kézilabda. Én abszolút átérzem a találkozó jelentőségét, tudom, hogy egy győzelem milyen sokat jelent a magyar csapattársaimnak és a szurkolóknak. Alig várom már, hogy elkezdődjön a meccs!” – meséli Källman.

A másik skandinávnak hasonló élményei voltak a Bundesligában, amikor a Hamburggal végigverte fél Európát, s meg sem állt a BL-győzelemig. „Mielőtt aláírtam Veszprémbe, tudtam, hogy két kiemelkedő csapat versenyfutásáról szól a magyar bajnokság. A Szegeddel mindig hangulatos, jó meccseket játszunk. Azt nem állítom, hogy egész héten más sem jár a fejemben, csak az ellenük való mérkőzés, de ahogy közeledik a meccs kezdete, úgy kúszik fel bennem az adrenalin. Ezt látom a többieken, főképp a magyar csapattársaimon. Schuch Timuzsin vagy a két korábbi szegedi, Lékai Máté és Mikler Roland jár az élen. A párharcunk körülbelül olyan, mint a fociban az

El Clásicó a spanyoloknál” – von párhuzamot Nilsson. Akinek a „magyar mérlege” a parádés Källmannal szemben: a beálló 9 győzelmére 1 szegedi siker volt eddig a válasz. Nilsson a jubileumi 10. sikerre hajt, azt is tudja, mit kell tenni a Szeged ellen. „Veszélyes, gyors csapat, nem hibázhatunk támadásban, mert azt súlyosan bünteti a Szeged, és ha nem nem áll össze a védekezésünk, akkor ott van Källman és a többi átlövő, akik nem kegyelmeznek. Ez kiderült az ősszel Szegeden!” – elemezte a mai ellenfelet Veszprém légiósa. A szegedi svéd a rivális lerohanásaitól tart leginkább, és nyilván attól, hogy ha négy góllal győz a Veszprém, akkor jó eséllyel megnyeri az alapszakaszt, és Nilssonnak tovább javul a mérlege Källman ellen.

Mert már a svédek is presztízskérdést csinálnak a magyar El Clásicóból.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!