2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/ket-kereken-tunderkertben-2064181/

Két keréken a Tündérkertben

„Elmagyarosodott” a székely körverseny, amelyet az M4 Sport élőben közvetít
Magyarországról érkezett a XI. Székelyföld Kerékpáros-körversenyre benevezett csapatok egyharmada, s idén anyaországi kiemelt támogatója is van a viadalnak, így ez esetben különösen érvényes a szlogen, miszerint közös pályánk a Kárpát-medence. A négynapos esemény kimondott célja Székelyföld népszerűsí­tése – persze ez mit sem von le a verseny sportértékéből.

„Ha azt nézzük, hogy a részt vevő 15 csapat közül öt magyarországi, egy erdélyi, három pedig osztrák, akkor azt mondhatom, a verseny Monarchia-kora­beli időket idéz” – indított kérdésünkre Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármesterétől, a verseny egyik kezdeményezőjétől, jelenlegi igazgatójától, mindenesétől megtudtuk, hogy a felsoroltak mellett svájci, román, ukrán és olasz csapatok is megméretnek, de jelen lesz Moldova és Szerbia nemzeti csapata is. Az előzetesen nevezett tizenöt együttes egyharmada kontinentális, egyharmaduk pedig magyarországi klubcsapat, és jelen lesz tehát két válogatott is.

A verseny szerdán a sepsiszentgyörgyi prológgal kezdődött, ezt az M4-en is lehetett követni, miként a szombati, a Hármaskereszttől Hargitafürdőig zajló egyéni időfutamot is élőben közve­títik – a tervek szerint a szakaszbefutókról is lesz élő bejelentkezés a sportcsatornán.

Ráduly Róbert Kálmán ennek különösen örül, hiszen egy évtizede azért is kezdték el szervezni Székelyföld kerékpáros-körversenyét, hogy megismertessék elsősorban az országban, másodsorban az ország határain kívül élőkkel a Székelyföldet mint régiót. Idén Hargita és Kovászna megye fontosabb városait érinti a viadal, s nemhiába viseli a Kastélyetap elnevezést a tegnapi első szakasz, hiszen a kerékpárosok a zabolai Mikes-, a miklósvári Kálnoky-, az olaszteleki és vargyasi Daniel-kastélyok mellett is elhaladtak, a befutó Székelyudvarhelyen volt.

Az esemény összköltségvetése 270 ezer lej, vagyis közel 18 millió forint. A székely megyék, nagyobb városok önkormányzatai és a – többnyire – székely vállalkozások mellett idén magyarországi szponzora is van a versenynek: a Magyar Turisztikai Ügynökség másfél millió forinttal támogatja a viadalt. Az ügynökség nevével feliratozott, magyar címeres zöld mezt a legjobb magyar kerékpáros viselheti. A legjobbak egyébként idén hét megkülönböztető mezben tekerhetnek – a pontverseny éllovasa a piros-fekete, Szeklerland feliratú pólót viselheti majd.

A pénzdíjakért is érdemes lesz tekerniük a versenyzőknek: minden szakasz, illetve a verseny végén az első húsz célba érkező kap pénzdíjat, az egyéni összetett győztese 1437 euróban részesül.

A csapatokra visszatérve, Magyarországról a Cube Csömör, DeGaVi Tipográfia, a Debreceni KSI, az Epronex és a Kőbánya érkezik Székelyföldre, de a hazai szurkolók elsősorban Novák Károly Eduárdra kíváncsiak. Nem is csoda: Székelyföld és egyben Románia első paralimpiai, háromszoros világ-, egyszeres Európa-bajnokának neve ma már fogalom. Az ő nevéhez is fűződik a székely kör, na meg egy kontinentális kerékpárcsapat, a Tusnad Cycling Team létrehozása, amelynek színeiben a lábprotézissel versenyző Novák mellett a szintén székely László Péter, valamint három argentin és egy moldovai versenyző teker az elsőségért a mezőny másik 85 kerékpárosával együtt.

A székely kör évről évre eléri a célját: a hat évvel ezelőtti, németországi győztes, Florian Bissinger például azt nyilatkozta, örök élmény marad, hogy a fenyőfák árnyékában sebes patakokkal kelhetett versenyre, s hogy Székelyföld annyira lenyűgözte, hogy később mindenképpen vissza szeretne térni. Vissza is tért, ő is ott van, azaz már csak volt az idei mezőnyben.

A tegnapi első szakaszt sok bukás tarkította, Bissinger is így járt, és feladta a versenyt. Honfitársa, Chris­tian Mager nyert, összetettben a prológon győztes román Nicolae Tanovitchii áll az élen.

Idén az M4-nek köszönhetően pedig azok is betekintést nyerhetnek a viadalba, na meg kicsit Székelyföldbe, akik még nem jártak a Kárpát-medence eme tündérkertjében.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!