2017. július 28., péntek, Szabolcs napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/kes-nelkul-vegigmenni-az-uton-1712170/

Kés nélkül végigmenni az úton

A nyáron a budapesti vizes világbajnokságot komoly aranyesélyekkel várhatjuk, majd a Papp László Sportarénában akár a cselgáncs-vb-n is összejöhet egy-két medál a mieinknek. Egy harmadik, nem kevésbé látványos olimpiai sportág, a ritmikus gimnasztika holnap kezdődő, hazai Európa-bajnokságát ugyanakkor jószerivel a kívülálló nyugalmával szemlélhetjük. Kórkép az egykor volt művészi tornáról, amelyben legutóbb 2000-ben lehettünk ott az ötkarikás játékokon.

Három hete az Eb sajtótájékoztatóján Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség technikai bizottságának vezetője kíméletlen őszinteséggel mondta: „Azoknak, akik nálunk ezt a sportágat választják, nem tudjuk azt mondani, hogy egyszer majd olimpiai vagy világbajnokok lesznek, mert biztosan nem lesznek azok.” Ha megengedőek vagyunk, akkor egy olimpiai aranyunk azért akad, csak éppen az 1956-os játékokon a kéziszercsapatok – szertornászokkal – a torna sportág keretein belül vetélkedtek.

A ritmikus gimnasztika 1984 óta van jelen az ötkarikás műsorban az egyéni összetettel, a kéziszercsapatok pedig 1996-ban tértek vissza. A legutóbbi öt olimpián egyéniben és csapatban is mindannyiszor az oroszok nyertek, utánuk a fehéroroszokat és az ukránokat kell említeni. A csapatok eredményhirdetésénél azonban Rió­ban a spanyolok végeztek a második, a bolgárok a harmadik helyen, négy évvel korábban pedig az olaszok nyakába került a bronz.

Számunkra már jó ideje az olimpiai szereplés is álom. Pedig 1988-ban, Szöul­ban Sinkó Andrea ötödik lett, Fráter Viktória pedig kijutott Barcelonába, Atlantába és Sydney-be is. Az OSC versenyzője szerenkénti döntőkben világ- és Európa-bajnokságon is volt hetedik, Sydney-ben összetettben a 20. helyen zárt. Az utóbbi évek legjobb magyar versenyzője, a tavaly visszavonult Vass Dóra viszont Pekingről, Londonról és Rióról is lemaradt, sokszor bosszantó módon. A 2011-es montpellier-i vb-n 20. lett, ami négy évvel korábban kvótát ért volna, ám időközben megváltoztatták a kvalifikációs rendszert.

Forrás: Mirkó István

A jövő reménységei: a junior kéziszercsapatunk döntőbe szeretne jutni

„Bár Rióba sem sikerült kijutnom, mégsem rossz szájízzel hagytam abba a tornát, mert az utolsó fél évben nagyon jól sikerültek a versenyeim. És ez érzés a mai napig elkísér” – mondja a még csak 25 éves Vass Dóra, akkor viszont elkomorul, amikor arról kérdezzük, miben látja a magyar ritmikus gimnasztika visszaesésének okát: „Tíz év alatt, amíg az első számú magyar versenyző voltam, soha nem tapasztaltam azt, hogy legalább itthon mindenki mögém állna. Hiányzott az összefogás, és borzasztóan nehéz úgy versenyezni, hogy közben azt kell nézni, éppen ki akar hátba szúrni…

Ez nem példa nélküli a sportágban, még az oroszok is háborúznak egymás között. Ott azonban van egy központi erő. Nálunk is egy célért kellene dolgozni, és nem az egyéni érdekekért, de attól tartok, hogy ebben nem lesz változás, csak a szereplők cserélődnek. Azóta egyébként, hogy Magyarországon a sport komoly állami támogatásban részesül, rengeteget javultak a feltételek, és azoknak a versenyzőknek, akik most az MTK-ban edzenek, gyakorlatilag korlátlanok a lehetőségeik. Ugyanakkor azt érzem, hogy a hazai edzők nem eléggé nyitottak a külföldi segítségre. Márpedig az oroszoktól, az ukránoktól vagy a fehéroroszoktól lenne mit tanulni.”

Fráter Viktória immár a magyar szövetség elnökségi tagjaként formálhat véleményt, és a jövőt illetően – már csak hivatalból is – optimistább: „Miután a sydney-i olimpia után abbahagytam a versenyzést, sajnos az egyénit illetően évekre kihullottunk a nemzetközi mezőnyből, és egy ilyen helyzetből rettenetesen nehéz visszakapaszkodni. Kéziszercsapatban voltak ugyan jó eredményeink, a 2003-as budapesti vb-n nagyon kevéssel csúsztunk le az athéni olimpiáról, de végül oda sem jutottunk ki.

Ami az utóbbi éveket illeti, ha egységesebbek vagyunk és nagyobb hangsúlyt fektetünk a menedzselésre, bizonyára előbbre jutottunk volna. A szövetség most kitűzte az irányt, látjuk az utat, és minden adott, hogy végig is menjünk rajta. Ezen az úton azonban csak együtt tudunk végigmenni, ahhoz, hogy újra legyenek jó eredményeink, kellenek a versenyzők, az edzők és a bírók is.”

Egy gondolattól azért nehéz szabadulni: ha hosszú és gyötrelmes is az út, kést senki se vigyen magával.

Három a kislány

Az Eb-n egyéniben induló három versenyzőnk közül Kis Alexandrát mind a négy szerrel láthatják az érdeklődők a Papp László Sportarénában, ám egy ponton módosult a szerelosztás. A csütörtöki pódium-edzés után megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pigniczki Fanni a szalag mellett labdával is indulhat, így ő két szerrel lép szőnyegre, akárcsak Váray Míra, aki karikával és buzogánnyal versenyez majd. Deutsch-Lazsányi Erika elmondta: Magyarországot a csapatversenyben a 10–12. helyre várja, és bízik benne, hogy a juniorcsapat bejut a döntőbe. „Az lenne a hab a tortán, ha a jövő évi egyéni Eb-re kvótát tudnánk szerezni” – tette hozzá. Ehhez a nem hivatalos összetett sorrendben a legjobb 24 között kell végezni.

 

Kiemelt

Politikacsinálás kerülő utakon

Egy sor szervezet és csoportosulás a tényleges civil szervezetek mögé húzódva tisztán pártpolitikai aktivitást fejt ki, pártpolitikai célok megvalósítására tör.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!