2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/hosszunak-egyedul-megy-2574931/

Hosszúnak egyedül is megy

Egy arany és egy ezüst az első napi magyar mérleg a rövid pályás Eb-n
Koppenhágában tegnap megkezdődött az úszók rövid pályás Európa-bajnoksága, Hosszú Katinka pedig rögtön elkezdte az aranygyűjtést: háromszoros olimpiai bajnokunk imponáló magabiztossággal nyerte meg a 400 méter vegyest. Lett még egy ezüstünk is, amit Bernek Péter gyűjtött be 400 méter gyorson, mégsem örülhetünk felhőtlenül.

Kenderesi Tamásnak balul sült el a 21. születésnapja: az előfutamok eredményeinek összesítése után csupán a 46. helyen végzett 100 méter pillangón, és ez még úgy is kínos, hogy olimpiai bronzérmesünknek a 200 pillangó a fő száma. Bevallása szerint meglepő és egyben lehangoló volt számára, hogy ilyen jól úsztak mellette a riválisai – mi tagadás, számunkra is. A címvédő Cseh László délelőtt az ötödik legjobb idővel jutott tovább az elődöntőbe, de itt újabb kellemetlen meglepetésben volt részünk, mert háromszoros olimpiai ezüstérmesünk gyengébben úszott, mint reggel, lemaradt a mai fináléról, összesítésben csak 11. lett. „A második ötven nem volt jó, a végére elfáradt a lábam. Ez van…, meg kell néznem hogy mi nem passzolt” – kommentált letörten Cseh az MTVA kamerája előtt.

Népes küldöttségünkből a többségnek sajnos a 16 közé jutás is megoldhatatlan feladatnak bizonyult, de arra azért számíthattunk, hogy Hosszú Katinka megmenti a haza becsületét. Még úgy is, hogy edző-férje, Shane Tusup betegsége miatt nem tarthatott vele a dán fővárosba. A riói ötkarikás játékokon háromszor megkoronázott Hosszú két éve a netanyai Eb-n hat aranyat szerzett, és tegnap Koppenhágában begyűjtötte az elsőt.

400 vegyesen úgy jutott be a döntőbe a legjobb idővel, hogy a második legjobb is több mint öt másodperccel maradt el tőle. Este a finálé hasonlóképpen sima ügy volt, az Iron Lady már 25 méternél egy testhosszal a mezőny előtt járt. Ezúttal végül „csak” négy másodpercet vert a másodikra, de az is igaz, hogy a világcsúcstól – amit idén elvettek tőle – így is közel hat másodperccel elmaradt.

Fotó: Reuters

Az Iron Lady (középen) könnyedén nyerte meg a 400 méter vegyest

„A múlt héten beteg voltam, és az is fura, hogy Shane most nincs itt mellettem, azonban nem keresek kifogásokat, jobb időt szerettem volna úszni. De végül is nyertem, újra ott állhattam a dobogó tetején, így nem lehetek elégedetlen” – summázott az eredményhirdetés után. Hosszú nem mellékesen 100 méter háton a második legjobb idővel került be a mai döntőbe, ami pedig még a tegnapi magyar női krónikát illeti, 400 vegyesen az ide „kiránduló”, eredendően gyorsúszó, olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka a hetedik helyen kötött ki.

S láthattuk, hogy ha nem lenne mellúszás, akkor itt is egészen sokra vihetné. Kapás amúgy 800 méter gyorson a hatodik legjobb idővel lett finalista.
Bernek Péter két éve Netanyában megnyerte a 400 gyorsot, három éve pedig ő volt a szám rövid pályás világbajnoka, de azóta sok víz lefolyt a BVSC uszodájában, és egy ideje már a vegyesúszásra fókuszál. Mindenesetre benevezett a 400 gyorsra is, és most is dobogóra állhatott, mégpedig a második fokára. Mi több, sokáig ő haladt az élen, féltáv előtt azonban az orosz Alekszandr Krasznyih elhúzott mellette.

„Érmet szerettem volna nyerni, sikerült, így egyáltalán nem vagyok csalódott” – jegyezte meg versenyzőnk. Férfi 200 méter háton Földházi Dávid a hetedik helyen végzett. A Lobanovszkij Maxim, Kozma Dominik, Gyárfás Bence, Takács Krisztián összeállítású 4×50 méteres gyorsváltónk negyedikként jutott be a döntőbe, ahol sajnos nem egy hellyel előrébb került – némi optimizmussal érmet remélhettünk –, hanem eggyel hátrébb. Az éremtáblán azért így is feliratkoztunk a második helyre, holtversenyben az olaszokkal, a három aranyukkal nagyon bekezdő oroszok mögé.

Eredmények, férfiak: 50 m mell: 1. Fabio Scozzoli (Olaszország) 25.62 mp, 200 m hát: 1. Kliment Kolesnyikov (Oroszország) 1:48.02 p, … 7. Földházi Dávid 1:52.92, 400 m gyors: 1. Alekszandr Krasznyih (Oroszország) 3:35.51 p, 2. Bernek Péter 3:37.14. 4×50 m gyorsváltó: 1. Oroszország 1:23.23 p, … 5. Magyarország (Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Kozma Dominik, Takács Krisztián) 1:25.55; nők, 50 m mell: 1. Ruta Meilutyte (Litvánia) 29.36 mp, 400 m vegyes: 1. Hosszú Katinka 4:24.78 p.

Kiemelt

Indul a Biztonságos étrend-kiegészítő program

Februártól védjeggyel jelölik a garantált minőségű, hamisítástól mentes étrend-kiegészítőket a Biztonságos étrend-kiegészítő programnak köszönhetően.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!