2017. november 18., szombat, Jenő napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/hosszu-meneteles-teli-olimpiaig-2181721/

Hosszú menetelés a téli olimpiáig

Európa egyik legkorszerűbb korcsolyázóközpontja épül fel Budapesten 2021-re

Ahhoz immár kétség sem férhet, hogy az idei világbajnokságon ezüstérmes női rövidpályás gyorskorcsolyaváltónk a konyhában verhetetlen. A sportági szakszövetség tegnapi sajtótájékoztatóján bemutatták azt a kisfilmet, amelyen a lányok (Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia és Sziliczei Rebeka) nemcsak a jégen, hanem a tűzhely mellett is otthonosan mozognak. Utóbbi tüsténkedésükből több csábítóan kinéző steak sült ki, egyfajta csapatépítő tréning hozadékaként. S bizony kell majd az összhang a hó végén is, tudniillik három hét múlva éppen mi rendezzük meg a short track első olimpiai kvalifikációs világkupaversenyét.

A fővárosi BOK-csarnokban szep­tember 28. és október 1. között jelen állás szerint 41 ország 216 versenyzője kezdi meg a pontgyűjtést az ötkarikás részvételhez. Viszonyításképpen: a mezőny nagyobb lesz, mint a négy évvel ezelőtti debreceni vb-n volt. A mobil jégpálya építése már a jövő héten elkezdődik, a világkupára a belépők 990 és 3500 forint között kerülnek forgalomba.

„Ez a verseny a nyitóeseménye az előttünk álló időszak nagyon hosszú menetelésének, amelynek a végállomása Dél-Koreában a téli olimpia – szögezte le elöljáróban Kósa Lajos a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnökeként. – S nem rejtjük véka alá, hogy a valaha volt legjobb magyar téli olimpiai szereplésre készülünk: éremmel szeretnénk hazajönni, mégpedig a legfényesebbel. Ha lesz egy kicsi szerencsénk is, ez megvalósulhat, mert erre az optimizmusra az elmúlt időszak eredményei mindenképpen feljogosítanak bennünket.”

Liu Shaoangnak idén remek éve van

Fotó: MTI/EPA

Liu Shaoangnak idén remek éve van

Ez nem is kérdés: versenyzőink az elmúlt három vb-n kilenc érmet, köztük egy aranyat nyertek, a dobogó legfelső fokára Liu Shaolin Sándor (2016, 500 méter) állhatott fel. Márciusban a rotterdami vb-n női váltónk mellett Liu Shaoang is ezüstérmes lett 1000 méteren, férfiváltónk (a Liu testvérek mellett Burján Csaba, Knoch Viktor és Oláh Bence alkotta az ötösfogatot) a harmadik helyen végzett.

Kósa Lajos arról is beszámolt, hogy kormányhatározat született a Nemzeti Korcsolyaközpont felépítéséről, amely 2021-re készülhet el: „Már küszöbön áll a szerződés aláírása a kiemelt fejlesztések kormánybiztosával, ezután kiírják a tervpályázatot, és megkezdődik egy olyan nagy volumenű beruházás, amelynek végén az Istvánmezei úton Európa egyik legkorszerűbb korcsolyázóközpontja épül fel.”

A hétfőn befejeződött országos bajnokságot a Gyakorló Jégcsarnokban rendezték meg, és érdekesség, hogy a phjong­cshangi ötkarikás játékok jegyé­ben. Tesztversenyként a számokat – szünnapokkal – az olimpia menetrendjének megfelelően bonyolították le. Közben mérték a versenyzők szervezetének a visszajelzéseit, a reakcióit, hogy modellezzék, milyen jellegű felkészülés kell ahhoz, hogy az egyes napokra a lehető legjobb formába kerüljenek. Az összetett aranyérmét amúgy Liu Shaoang és Jászapáti Petra nyerte. Kellemetlen hír, hogy a bokaszalag-sérüléssel bajlódó Knoch Viktornak az ob-t ki kellett hagynia, és a világkupán való indulása is kérdéses. Ám ahogy Liu Shaolin fogalmazott: bár nagy érvágás lenne a csapat legrutinosabb tagjának a kidőlése, a váltónak nélküle is meg kell oldania a kvótaszerzést.

Apró adalék ez a megjegyzés ahhoz, hogy valójában milyen erős is a csapatunk.

Hirdetés

Kiemelt

Változatlanul aktív a kereskedőház

Nem zárja be képviseleteit sem Afrikában, sem a latin-amerikai régióban a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben csak a kereskedőházak száma csökken.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon
Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!