2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja
Poszt-trauma, Sport, Vizes VB
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/hosszu-meneteles-1945918/

Hosszú-menetelés

Negyvennégy éve rendezték az első (nevezzük így az egyszerűség kedvéért) úszó-világbajnokságot, a mostani lesz a tizenhetedik a sorban, de az eddigi tizenhat közül egyetlen vb-nek a narratívájára sem nyomta rá annyira a bélyegét egyetlen ember, mint a magyarországiéra Hosszú Katinka. Bizony, a hivatalosan ma kezdődő vizes világbajnokság Hosszú világbajnoksága, még akkor is, ha esetleg Katie Ledecky több aranyat gyűjt, mint az Iron Lady, vagy Sarah Sjöström kivág néhány világcsúcsot.

Ugyanis egyikük nevéhez sem fűződik paradigmaváltás, ahogy arra a minap Sós Csaba szövetségi kapitány nagyon találóan rámutatott, egyikük sem alapított szakszervezetet, egyikük sem emelte fel a szavát azért, hogy az úszók a világkupa díjazásán keresztül a jelenlegi durván 6-7 százalékosnál nagyobb szeletet hasíthassanak ki az úszósport vastag financiális tortájából. Nem kell hozzá jósnak lenni, hogy kijelenthessük: néhány év múlva minden úszó, aki hivatásszerűen ugrik a medencébe, áldani fogja a bajai hölgy nevét, mint ahogy napjaink profi sakkozói is elmormolnak esténként, lefekvés előtt egy imát a királycselt vagy a szicíliai védelmet immár a túlvilágon játszó Bobby Fischer lelki üdvéért.

Fotó: MTI

Mert aki Fischer volt a királyos játékban, az Hosszú Katinka az uszodák világában. Ahogy David Edmonds lebilincselő könyvében (Bobby Fischer Goes to War) olvashattuk, a New York-i sakkzseni háborúba ment az egész világgal szemben, félreértés ne essék, nem a társai érdekében, hanem azért, hogy briliáns játékával megszedhesse magát. Más kérdés, hogy miközben az addigi alamizsna helyett hirtelen dollártízezreket kezdett keresni az 1972-ben Szpasszkijt legyőző új világbajnok, az amerikai sakkzseni farvizén Larsentől Portischig az egész élvonal komoly pénzekhez jutott.

Ez lesz az úszósportban is, a Hosszú-menetelés előbb vagy utóbb célba ér. Mert bizony honfitársnőnk is háborúba megy, azaz ment már két éve is, amikor előbb a Magyar Úszószövetség akkor megingathatatlannak tűnő elnökének és szövetségi kapitányának ment neki, majd új célpontot tűzött ki maga elé, magát a FINA-t és annak elaggott, idejét múlt szisztémáját.

A 82 éves aggastyán, Julio Maglione elnökölte világszervezet most még makacsul ellenáll – Cornel Marculescu, a 78 éves vezérigazgató július 5-én, Katinka alapító nyilatkozata másnapján felháborodottan jelentette ki: Hosszú támadást intézett a FINA ellen –, de a harc kimenetele nem lehet kétséges. Július 22-én elnökválasztó közgyűlést tart Budapesten a FINA, és Maglionénak kihívója akadt az olasz Paolo Barelli személyében, aki akarva-akaratlanul beiktatta programjába Hosszú egyik-másik követelését. Meglehet, a GASP – Profi Úszók Globális Szervezete – még nincs bejegyezve semmilyen bíróságon, még az is elképzelhető, hogy az aláírók között feltüntetett tizenöt olimpiai bajnok közül egyik-másik nem is hallott még a kezdeményezésről, de az írás már ott van a falon, ahogy Dániel könyvében is olvashatjuk: „Mene, Mene, Tekel, Ufarszin!” – megmérettél, könnyűnek találtattál, és vége a te országlásodnak!

És a bibliai Belsazár király birodalma helyébe nyugodtan tegyük oda a FINA-t, napjaink úszósportját, legalábbis abban a formában, azokkal a kondíciókkal, ahogyan ma még létezik. A tortát ugyanis elkerülhetetlenül újra fel kell szeletelni.

Hirdetés

Kiemelt

Kétszáz fölé emelkedett a mexikói földrengés halálos áldozatainak száma

A halálos áldozatok számáról Luis Felipe Fuente, a mexikói polgári védelem vezetője Twitter-üzenetében tájékoztatott. A legnagyobb bajt Mexikóvárosban okozta a földrengés.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!