2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/hosszu-katinka-szemelyesen-2672383/

Hosszú Katinka, személyesen

Mészöly Kálmán életeműdíjat kapott · Baji Balázs vb-bronzzal lett első
A hölgyeknél az úszó Hosszú Katinka – hatodszor, megszakítás nélkül ötödször –, az uraknál a gát­futó Baji Balázs – először –, a klasszikus csapatoknál a Győri Audi-ETO KC női kézilabda-együttese érdemelte ki az Év sportolója címet. A sporthősök 60. díjátadó gáláját tegnap (harmadszor) rendezték a Nemzeti Színházban, s arra a kérdésre is hamar megkaptuk a választ, amely tematizálta a sportsajtót az utóbbi hetekben: igen, Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup is eljött, igaz, az Iron Ladyt édesapja, Hosszú István, az egykori remek kosaras kísérte, Tusupot pedig Kaliforniából Budapestre érkezett édesanyja, Cheryl. Mészöly Kálmán kapta az életműdíjat.

Tetszik, nem tetszik, minden riporter a Nemzeti Színház főbejárata körül csoportosult, hiszen napok, sőt hetek óta lázban tartotta a közvéleményt, hogy az eddig ötszörös győztes Hosszú Katinka és az év edzőjének háromszor megválasztott Shane Tusup egyáltalán eljön-e a 60. gálára, s ha igen, kézen fogva vagy külön, mintegy demonstrálva, hogy pillanatnyilag nem alkotnak egy párt.

Tusup egészen pontosan 19.14 órakor lépett be, karján egy szőke hölggyel – de az a szőke hölgy nem Katinka volt, hanem Cheryl, az édesanyja. Hosszú Katinka 18 perccel később érkezett meg, a bejáratnál elidőzött, mert mindenki szelfizni akart – és tudott – vele, majd hollywoodi dívákat megszégyenítő bájjal és kecsességgel, ajkán széles mosollyal vonult be a vörös szőnyegen, egy magas úr – édesapja, az egykori válogatott kosárlabdázó, Hosszú István – karján.

Fotó: Török Attila

Shane Tusup ismét az év edzője, ami nem meglepetés, magyarul mondott beszéde annál inkább

De hát nem ők voltak az egye­düli hírességek. A gála igazi sztárparádé volt: beszélgettünk az ötszörös ötkarikás aranyérmes Keleti Ágnessel, a legidősebb magyar olimpiai bajnokkal, aki kérdésünkre, hogy most valójában 96 vagy 97 éves, utánozhatatlan könnyedséggel legyintett: „Mit tudom én?” (Egyébként kedden ünne­pelte a születésnapját.) És érkeztek a többiek, a rég- és közelmúltból, no meg a jelenből. Kovács Katalin háromszoros és harmincegyszeres kajakos-világbajnok, Kocsis Ferenc birkózó olimpiai bajnok, a legendás „Csikó”, Schmitt Pál egykori köztársasági elnök, kétszeres ötkarikás aranyérmes, Wladár Sándor „Zénó”, Moszkva hátúszó olimpiai bajnoka, minden idők legkiválóbb vízilabda-válogatottjának háromszoros ötkarikás aranyérmesei: Benedek Tibor, Kiss Gergely és a többiek.

Üdvözölhettük Nikolics Nemanját – mint később kiderült, az Év labdarúgóját –, a Chicago Fire centerét, az MLS gólkirályát, a nemzetközi porondon jelenleg legmagasabbra értékelt magyar futballistát, akinek a zágoni Szabó Kati, a Los Angeles-i olimpia négyszeres tornászbajnoka adta át a herendi porcelándíjat.

Hosszú Katinka – aki elsöprő fölénnyel diadalmaskodott a hölgyeknél – egy újvidéki születésű teniszle­genda, Szeles Mónika kezéből vehette át a trófeát. Az Iron Lady hatodszor lett az első. Shane Tusup is megvédte a címét, mégis újított: magyarul mondta el hosszú beszédét, amelyben bocsánatot kért a hibáiért. Közben Katinka a nézőtéren a könnyeivel küszködött.

Baji Balázs viszont a férfiaknál először, több mint kétszer annyi pontot gyűjtve, mint a kardozó-világbajnok Szatmári András. Hiába, magyar vágtázó korábban még sohasem lett érmes világbajnokságon!
A legszorosabb verseny az úgynevezett Év csapata egyéni sportágak versengésben alakult ki, a tenisz Davis-kupa-válogatott mindössze húsz ponttal előzte meg a vb-bronzérmes férfi 4×100 méteres gyorsúszóváltót.

A győztesek, az Év férfi sportolója: 1. Baji Balázs (atléta) 863 pont; az Év női sportolója: Hosszú Katinka (úszó) 1086; az Év csapata hagyományos csapatsportokban: Győri Audi ETO KC (női kézilabda) 766; az Év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben: tenisz Davis-kupa-válogatott 515; az Év edzője: Shane Tusup (Hosszú Katinka) 477; az Év férfi labdarúgója: Nikolics Nemanja (Chicago Fire) 942; az Év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett (Wolfsburg) 999; az Év fogyatékos férfi sportolója: Osváth Richárd (kerekesszékes vívó) 611; az Év fogyatékos női sportolója: Krajnyák Zsuzsanna (kerekes-székes vívó) 718; az Év fogyatékos csapata: női kerekesszékes vívóválogatott 622; az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva) 583.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!