2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Interjú, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/harmadikkent-akar-elso-lehet-2240917/

Harmadikként akár első is lehet

Baji Balázs úgy véli, ideális esetben 13,10 másodpercen belül is futhat 110 méter gáton
Baji Balázs a londoni atlétikai világbajnokságon szerzett bronzérmével nemcsak a 110 méteres gátfutás legszűkebb elitjébe robbant be, a Szerencsejáték Zrt. friss felmérése szerint azon öt hazai férfi sportoló közé is – Berki Krisztián, Cseh László, Gyurta Dániel és Szilágyi Áron mellé –, akikre a legbüszkébb a közvélemény. A magyar futók közül elsőként vb-dobogós békéscsabai atléta az Év sportolója választáson jó eséllyel előrébb végezhet a harmadik helynél.

– Nehezen indult az idénye. Március elején a belgrádi fedett pályás Eb-n 60 méter gáton az elődöntőben kiugrott a rajtnál, így kizárták. Mennyi időbe telt, amíg ezt megemésztette?
– Gyorsan leráztam magamról, mert tudtam, mindez nem azért történt meg, mert rossz gátfutó vagyok. Egy pillanatra kihagyott a figyelmem, tétováztam, és ez okozta a problémát. Ám ez egyáltalán nem hagyott bennem olyan nyomokat, amelyek akadályoztak volna a későbbi felkészülésemben vagy a versenyzésemben. Tisztában voltam azzal, hogy jó formában vagyok, és azzal az eltökéltséggel folytattam a munkát, hogyha a fedett pályás Eb-n már nem sikerült, akkor a szabadtéri vb-n mindenképpen hozzam ki magamból a maximumot.

– Ami tökéletesen sikerült. Hitte volna, hogy érmes lehet egy világbajnokságon?
– Évekig nem is gondoltam ilyesmire, a riói olimpián azonban arra jutottam, hogy talán mégsem elérhetetlen cél. S az idei évem úgy alakult, hogy sorban jöttek a jó eredmények, kellő önbizalommal mehettem a vb-re. Ahol persze nekem is hihetetlen volt a harmadik helyezésem, de éppen ez bizonyítja, hogy még az álomszerű célokat is el lehet érni.

– Ezek után mi a következő cél?
– Az nem mondhatom, hogy most már minden világversenyen az éremszerzés a minimális célom. A gátfutás jóval nehezebb, bonyolultabb versenyszám ennél, a mezőny pedig borzasztóan erős nálunk. Így aztán, ha legközelebb lemaradok a dobogóról, azt semmiképpen nem tekintem kudarcnak. A célom persze ezután is első lépésként a döntőbe jutás lesz, ott pedig az érem. Nyilvánvalóan örülnék, ha a londoni élményt a következő világbajnokságon, és majd a tokiói olimpián is átélhetném, azért küzdök, hogy ez továbbra is reális cél legyen. De ahogy mondtam, ez azért nem elvárás magammal szemben.

– Még a vb előtt a székesfehérvári Gyulai István-emlékversenyen egészen döbbenetes, 13,15 másodperces országos csúcsot ért el, nyolc századot javítva a korábbi rekordján. Tavaly még 13,28-nál tartott. Meddig juthat az óra ellen?
– Jó kérdés. Eddig egyszer futottam 13,20-on belül, vagyis már az sem lesz egyszerű feladat, hogy ugyanerre a szintre visszajussak. Sprintszámban már századokat is nehéz javulni, de ha a következő években a felkészülésem legalább olyan jól alakul, mint idén, és megint sikerül egy olyan jó versenyt futnom, mint a Gyulai István Memorialon, akkor szerintem 13,10-en belüli eredményre is képes lehetek.

Fotó: MTI/Srdjan Suki

A londoni vb-bronz pályafutása eddigi csúcsa

– Olimpiai számban idén egyetlen magyar férfi, a kardvívó Szatmári András lett világbajnok, így az Év sportolója szavazáson a vb-bronzzal is ott lehet a tűz közelében. Mi több, a történelmi bronzérmével sokak szerint akár első is lehet.
– Azért vb-érmet mások is nyertek, például úszásban Milák Kristóf ezüstöt, Cseh Laci bronzot, tisztelem őket, és persze Szatmári Andrást is. Szerencsére nem nekem kell sorrendet felállítani az eredményeink között, és akármi lesz majd a végeredmény, az biztos, hogy én örülni fogok.

– Idén diplomázott az Állatorvos-tudományi Egyetemen, és munkába is állt. Mindez összeegyeztethető a legmagasabb szintű atletizálással?
– A következő időszak feladata lesz, hogy összhangba hozzam a kettőt. De az nem is kérdés, hogy most a sport élvez elsőbbséget. Az egyetemen a kisállatklinika sebészeti tanszékén egyébként még betanuló fázisban vagyok. Egyelőre nem hárul rám nagy felelősség, és nem megyek bele olyan dolgokba, hogy márpedig én ezt vagy azt kipróbálom, mert orvos vagyok. Ha valamit nem tudok, akkor kérdezek, az állat érdeke az első, és nem az én büszkeségem. Ez az az időszak, amikor még tanulnom kell, hogy aztán persze egyre önállóbbá váljak, és idővel megbirkózzak minden feladattal.

– Teszem azt, ha az állatkertben az oroszlánnak be kell tömni a fogát?
– Itt az egyetemen eléggé speciális területen dolgozunk, olyan problémákkal foglalkozunk, amelyeket máshol nem tudnak megoldani, de maradok a kutyáknál és a macskáknál.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!