2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/hanyatlo-futballhatalom-2454424/

Hanyatló futballhatalom

Olaszország nem bírt Svédországgal, és 1958 után ismét lemarad a vb-ről
Itáliát könnyek áztatják, a labdarúgó-válogatott nem jutott ki a 2018-as világbajnokságra. A pótselejtezőben a svédek állták az olaszok útját, akiknek az idegenbeli 1-0-s vereség után hétfő este csupán gól nélküli döntetlenre futotta az erejükből. Négy trófeával Olaszország a vb-történet második legeredményesebb nemzete, máig – igaz, hanyatló – futballhatalom. Legutóbb hatvan éve maradt le a sportág csúcseseményéről, ezenfelül több veterán játékos bejelentése is arról árulkodik, hogy korszakhatárhoz érkezett a squadra azzura.

Nem mintha vért kívánnának a drukkerek, de az olasz válogatott tagjainak nincs is okuk a szégyenkezésre. Mindent megtettek a győzelem érdekében, de ez is kevés volt, avagy a sors nem az ő sikerüket akarta. Úgy énekelték a himnuszt, mintha nem is labdarúgó-mérkőzésre készülnének, hanem csatába indulnának. Mesterkélt világunkban egyre nehezebb az őszinte, igaz érzéseket megkülönböztetni a talmi szerepjátszástól, de Buffonékat szemmel láthatóan áthatotta a tudat, hogy még ha végső soron játékos formában is, de a hazájukat képviselik. Sőt a futballtörténelem talán legnagyobb kapusának még arra is volt lelkiereje, hogy nemtetszését kifejezendő tapsoljon, miközben a szurkolók a svéd himnuszt fütyülték.

Az olaszok végig úgy küzdöttek, ahogy a sztereotip látásmód szerint a németektől várjuk el, taktikailag is a svédek fölé nőttek, kézben tartották a meccset – csak éppen képtelenek voltak gólt szerezni. Nem azért, mert a kapu előtt megremegett a lábuk, kihagyott az összpontosításuk, hanem mert – Várhidi Péternek, a Sport Tv szakértőjének tökélesen igaza van – hiányzik belőlük az a minőség, amit Del Pierótól, Tottitól, Pirlótól és elődeiktől megszoktunk. Egészen sarkosan azért, mert ennyit tudnak.

Fotó: MTI/AP–Luca Bruno

Gianluigi Buffon (balra) úgy döntött, nem véd többé a válogatottban

A tartásukat a meccs lefújása után sem vesztették el, gratuláltak a legyőzőiknek. A gesztusaik ezenfelül arról is árulkodtak, hogy egy korszak lezárult. Ahogy Gianluigi Buffon párás tekintettel összeölelkezett valamennyi társával, tudni lehetett, hogy utoljára öltötte magára a címeres mezt. Az is példaértékű, ahogy elbúcsúzott: „Nem magamat, az idő múlását sajnálom, hanem az olasz futballt. Az egész olasz társadalomnak fontos volt ez a meccs, mi mégis elbuktunk. Ám büszkék vagyunk, erősek és makacsok, az olasz válogatott talpra fog állni. Mindenkit ölelek, különösen azokat, akik velem együtt részesei voltak ennek a csodálatos utazásnak.”

Buffont követve a jelenlegi keret két másik, még aktív világbajnoka, Daniele De Rossi és Andrea Barzagli is elköszönt, és ki tudja, talán Giorgio Chielleni is követi őket. A következmények persze itt nem állhatnak meg. Az is kérdés, hogy Gian Piero Ventura szövetségi kapitány marad-e a posztján. A kudarc hevében nem mondott le, arra hivatkozva, hogy még nem egyeztetett a szövetségi elnökével.

Az a fő kérdés, hogy a két-három évtizede még Európa vezető, de az elmúlt tíz évben cáfolhatatlanul hanyatló futballhatalma menthetetlenül visszacsúszik-e az elit mögé, avagy valóban mélyre ható változásokkal visszakapaszkodik a csúcsra.

Interkontinentális zárás

Kedden az Írország–Dánia visszavágóval befejeződtek az euró­pai pótselejtezők. Már csak két hely kiadó a vb harminckettes mezőnyében, az interkontinentális selejtezőben ma, illetve csütörtök hajnalban az Ausztrália–Honduras és a Peru–Új-Zéland párharc is 0-0-ról folytatódik.

Ibra nem téma

Nem foglalkozik Zlatan Ibrahimovic visszatérésének kérdésével Janne Andersson. „Ez hihetetlen! Másfél évvel ezelőtt mondta le a válogatottságot, és még mindig róla beszélünk” – reagált a felvetésre kissé felháborodottan a svédek szövetségi kapitánya. Ezek után nem meglepő, hogy maga Ibrahimovic is cáfolta, hogy ismét szerepelne a nemzeti csapatban. 

 

Kiemelt

Szél Bernadett nem cáfolta, hogy afgán szakértője megbukott az átvilágításon

Az LMP miniszterelnök-jelöltje csak annyit válaszolt a közmédiának: országgyűlési képviselőként érvényes átvilágítással rendelkezik, ezért joga van ott lenni az üléseken.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!