2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/halep-szabadszaju-atugrotta-kuszobot-2322526/

Halep, a szabadszájú átugrotta a küszöböt

Először áll román teniszező a szinte naponta átalakuló világranglista élén
Bár veszített a francia Caroline Garcia ellen a pekingi verseny vasár­napi döntőjében, hősként ünneplik Romániában Simona Halepet, a női tenisz történetének huszonötödik, egyben első román világelsőjét.

A géptől a VIP-váróig húzódó vörös szőnyegen a sportminiszter, a teniszszövetség elnöke és hasonló notabilitások alkotta slepp kíséretében sétált be tegnap a bukaresti repülőtér épületébe a hazatérő Simona Halep. A történelembe viszont már néhány nappal korábban, amikor a lett Jelena Ostapenko elődöntős legyőzésével annyi pontot gyűjtött össze, hogy a döntő eredményétől függetlenül megelőzte a WTA-ranglistán a venezuelai származású spanyol Garbine Muguruzát.

Halep többször volt már a küszöbön, de eddig mindig elbukta a kritikus meccset. A trónra lépésre az idei Roland Garros döntője során nyílt először esélye, ott azonban nem jött össze Jelena Ostapenko legyőzése. A wimbledoni negyeddöntőben Konta Johanna győzte le Halepet, a cincinnati fináléban pedig Muguruzától szenvedett vereséget. A közvélemény lassan örök várományosként könyvelte el a román teniszezőt, mint olyat, aki ott van ugyan az élcsoportban, de csúcstámadás közben mindig előtűnnek fizikai, technikai, de főleg mentális korlátai.

Ezzel magyarázzák például, hogy a pályafutása során vívott 27 WTA-döntőből csak 15-öt nyert meg – Grand Slam-tornát egyet sem, bár kétszer is a fináléig jutott a Roland Garroson. Agresszív, kényelmetlen ellenfél, aki egészen szélsőséges áldozatokra is képes volt az eredményesség érdekében – hátfájásait kiküszöbölendő mellkisebbítő műtétnek vetette alá magát –, valami azonban mégis hiány­zik belőle.

Fotó: Fotó: MTI/EPA/Jose Jacome

Csúnyán beszélt, leszokott róla, meglett az eredménye

E „valami” utáni keresgélésnek tudhatók be sűrű edzőcseréi is. Kim Clijsters és Sabine Lisicki volt trénere, Wim Fissette után Victor Ionita, egy másik román topteniszező, Sorana Cirstea mestere következett, a 2015-ös Indian Wells-i tornától kezdődően pedig az ausztrál Darren Cahilltől várta a szükséges pluszokat. Az időnkénti részeredmények ellenére azonban inkább tanácstalanságról, kapkodásról árulkodott az edzőkeringő. A listavezetői szint megugrása egy újabb edző nevéhez is köthető, a US Openről történt első fordulós „kizúgás” után ugyanis Cahill mellett megjelent a stábban a volt román Davis-kupa-játékos, Andrei Pavel is.

Jól értesültek szerint a Cahill fokozatos leépítését is célzó stratégia hátterében Ion Tiriac áll, a teniszvilág nagy guruja így teljes mértékben átveszi az ellenőrzést Halep karrierje fölött. „Idén a mentális megerősödés volt a célom, mert a játékom amúgy rendben volt. Nemcsak úgynevezett mental coachot tartottam, de még pszichológushoz is jártam. Örülök, hogy sikerült változtatnom a viselkedésemen, mert bizony sokszor kellett szégyenkeznem a játék közbeni megnyilvánulásaim miatt, rondán beszéltem, képtelen voltam uralkodni magamon” – válaszolta arra a kérdésre, hogy 2017-ben milyen téren fejlődött a legtöbbet.

Bukarestben most azon agyalnak, mivel tudnák kifejezni elismerésüket az első román WTA-ranglistavezetőnek. A szövetség elnöke szerint egy 19 millió dollárt meghaladó vagyonnal bíró csúcssportoló esetében értelmetlen pénzről beszélni, így aztán hatalmas virágcsokrok kíséretében érkezett a repülőtérre. A volt olimpiai, világ- és Európa-bajnok atléta, Gabriela Szabo, a Bukaresti CSM igazgatója viszont meghívta, hogy igazoljon az első­sorban a Bajnokok Ligája-döntős női kézilabdacsapata révén ismert önkormányzati klubhoz. Ha már kézilabdás világsztárokra futja az adófizetők pénzéből, talán belefér egy-két teniszütő megvásárlása is.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!