2017. június 23., péntek, Zoltán napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/gyurta-ujra-foszerepben-1600834/

Gyurta újra főszerepben

Hosszú egyelőre arany nélkül a debreceni úszó-ob-n
Gyurta Dániel nyolc hónappal a számára balsikerű riói olimpia után újra versenyzett; az országos úszóbajnokság nyitónapján, Debrecenben biztató, 2:09.72 perces idővel nyerte meg a 200 méteres mellúszást, egy másodperccel jobb idővel, mint tavaly ilyenkor az ob-n, s kettővel felülmúlva brazíliai időeredményét. A slágerszámban, a férfi 200 méter pillangón Kenderesi Tamás nagy versenyben verte az ifjúsági Európa-bajnok Milák Kristófot, Cseh László csak negyedik lett.

Sós Csaba szövetségi kapitány nem beszélt a levegőbe, amikor azt jósolta: minden idők legszínvonalasabb országos bajnoksága van készülőben Debrecenben. Bizony, már a nyitónap parádés versenyeket hozott, és a sportág gigásza, Gyurta Dániel (képünkön) több mint biztató visszatérését. Az Újpest olimpiai és háromszoros világbajnok mellúszója tavaly csak árnyéka volt önmagának, a riói olimpián még a középdöntőről is lemaradt 2:11.28 perces, számára pocsék idővel. Rio után három hónapos pihenőt követően edzőt váltott, a Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs triót Nagy Józsefre cserélte, s a Komjádiból átköltözött a Tüske-uszodába.

Nos, a környezet- és trénerváltás eddig jól sült el, tegnap három hosszon át világklasszis időt produkált, s bár a végére kicsit lelassult, a győzelem, s a 2:09.72-es idő több mint biztató: az idei világranglistán a 13. helyhez elegendő, s nagyságrendekkel jobb, mint amit tavaly ilyenkor a győri ob-n, majd az olimpián úszott. „Rio óta ez volt az első versenyem, október óta Nagy Józseffel, az edzőmmel mindent elkövetünk a világbajnoki sikerért. 17 év után nehéz volt váltani, korábban inkább a hosszabb távokról, az állóképesség növelése után jöttünk le a 200-ra, most az intenzitás fokozásán van a hangsúly, ebből építjük fel a négy hosszt” – nyilatkozta Gyurta a döntő után.

A nap slágerszáma vitathatatlanul a 200 méter férfipillangó volt, elég annyit mondani, hogy a szám Európa-csúcstartója, Cseh László csak negyedik lett! A riói olimpia bronzérmese, Kenderesi Tamás 1:54.85 perces, nagyszerű idővel győzött, nem sokkal megelőzve az elején vezető ifjúsági Európa-bajnokot, a szikrázóan tehetséges Milák Kristófot. A 18 éves Tekauer Márk is megelőzte Cseh Lászlót, s ő is teljesítette a világbajnoki A szintet!

A 200 méter hát nem kevésbé izgatta fel a publikumot, itt a specialitásához visszatérő Bernek Péter 1:56.69 perccel lehajrázta Telegdy Ádámot. Említést érdemel még a 15 éves, korszakos tehetség, a miskolci Vécsei Réka győzelme 200 méter mellen, no és az, hogy Hosszú Katinka egyetlen számot sem tudott megnyerni – igaz, a háromszoros olimpiai bajnoknő Facebook-bejegyzésének tanúsága szerint a verseny reggelén még kondiedzést tartott…

Hirdetés

Kiemelt

Kalandozások a pisai ferde torony körül

Minden világjáró bakancslistáján szerepel a Torre Pendente, azaz a ferde torony, amely egész évben látogatók ezreit vonzza Pisába.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!