2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/francia-duplaval-indult-1955245/

Francia duplával indult

Egy hetedik és egy nyolcadik hely a magyar mérleg eddig a Balatonban
Rasovszky Kristóf hetedik helyezést szerzett 5 kilométeren – pedig ötödiknek hittük –, Olasz Anna nyolcadikként végzett a kétszer olyan hosszú távon Balatonfüred térségében, a FINA-világbajnokság nyílt vízi versenyeinek első két napján. A franciák legyőzhetetlennek bizonyultak.

Azért az lélegzetelállító látvány, amint hatvankét úszó (majdnem) egyszerre beleveti magát a pontonról a Balaton tükörsima vizébe. Szombat reggel tíz órakor így kezdődött a nyílt vízi úszás első száma, a férfiak 5 kilométeres futama a FINA-világbajnokságon, Balatonfüreden. És azért csak majdnem egyszerre, mert néhány óvatos duhaj – a tülekedést, a vízi birkózást – elkerülendő egy-két másodperces „spéttel” ugrott vízbe.

A mezőnyben ott tempózott ­Rasovszky Kristóf, a „helyi menő” Veszprémből és a riói olimpikon, Papp Márk. Előbbi a közelmúltban megnyerte a setubali világkupafutamot, így nem számított esélytelennek. És igen, voltak olyan pillanatai a versenynek, amikor az élen haladt, de az első háromban szinte végig ott volt. Szinte végig. A célegyenesben ugyanis hatalmas kézitusába keveredett a francia Logan Fontaine-nel, s míg ők gyilkolták egymást, a többiek inkább úsztak, s az élboly elviharzott. A francia Marc-Antoine Olivier és az olasz Mario Sanzullo nagyot meccselt az aranyért, a tavaly Rióban 10 kilométeren bronzérmes Olivier – győzött, ő a szakág történetében a második francia világbajnok a Kazanyban 10 kilométeren győztes Aurélie Muller után. Olivier diadaláról amúgy lemaradt szülőhazája, ugyanis a borsos közvetítési tarifák miatt a franciák csak a medencés úszást sugározzák, július 23-tól… Rasovszkyról azt hittük – ő maga is –, hogy ötödik lett, ám a célfotó a szoros befutóban hetediknek látta. Papp Márk a mezőny közepén, a 31. helyen végzett.

– Láttam, hogy jönnek, s amikor befordultunk az utolsó bójánál, az volt a célom, hogy megelőzzem a francia srácot, Logan Fontaine-t, s ez inkább bunyóba torkollott, semmint úszásba. Azért ezzel sokat segítettünk a többieknek, hogy fölússzanak mellénk – idézte fel lapunknak „Raso” a hajrát. – Igen, persze, elégedett vagyok az ötödik hellyel (amiről később kiderült, hogy csak hetedik – a szerk.), picit azért az utolsó egyenesben azt hittem, meglehet a jobb pozíció. Éreztem, hogy fáradok, és nagyon jönnek a többiek. Nem vagyok elégedetlen a helyezésemmel, bevittek a szurkolók a célba. Mindenképpen jól jöhet a 10 és a 25 kilométeren ez a versenyrutin, amit most szereztem, bár az a két verseny teljesen más lesz, főleg az eleje, hiszen ott kisebb lesz az iram. Egyébként úgy vágtam neki a versenynek, hogy meg akarom nyerni, ha lehet, s a második kör feléig azt éreztem, akár sikerülhet is. De aztán Olivier túl kemény volt az utolsó körben, egyszerűen nem tudtunk vele menni.

Fotó: Kurucz Árpád

A nyílt vízi úszásban a rajt mindig igazi látványosság

Tegnap a hölgyek olimpiai számában, 10 kilométeren a berlini Eb és a kazanyi vb ezüstérmese (igaz, ott 25 kilométeren), Olasz Anna ellenkező utat futott, azaz úszott be, mint Rasovszky. A Florida University hallgatója a derékhaddal kezdett, majd fél távnál már tizenharmadik volt, végül felkapaszkodott abba a kilences élbolyba, amely elhúzott a mezőnytől. A hajrában Aurelie Muller fölényesen megvédte kazanyi címét – pedig már abba akarta hagyni az úszást –, Olasz Anna 14,7 másodperccel a győztes mögött nyolcadikként ért célba, Sömenek Onon Kata 27. lett

– Elég komoly tempót úsztunk, jól sikerült a verseny, elégedett vagyok magammal – mondta Olasz. – ­Sokáig az sem volt biztos, hogy indulhatok a ­vb-n, Kazany óta elég sok hullámvölgyem volt, ehhez képest elégedett vagyok, bár a végén szerettem volna az első hatba bekerülni. Teljesen kiúsztam magam, de a végén a nézők behúztak a célba.
Akárcsak Rasovszkyt szombaton. Hiába, a hazai tó előnye…

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: Minden eddiginél fontosabb a nukleáris kísérletek tilalma

Szijjártó Péter azt kérte azoktól az országoktól, amelyeknek jelentős nukleáris kapacitásai vannak, hogy írják alá és ratifikálják az egyezményt.

Poszt-trauma

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!