2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/francia-duplaval-indult-1955245/

Francia duplával indult

Egy hetedik és egy nyolcadik hely a magyar mérleg eddig a Balatonban
Rasovszky Kristóf hetedik helyezést szerzett 5 kilométeren – pedig ötödiknek hittük –, Olasz Anna nyolcadikként végzett a kétszer olyan hosszú távon Balatonfüred térségében, a FINA-világbajnokság nyílt vízi versenyeinek első két napján. A franciák legyőzhetetlennek bizonyultak.

Azért az lélegzetelállító látvány, amint hatvankét úszó (majdnem) egyszerre beleveti magát a pontonról a Balaton tükörsima vizébe. Szombat reggel tíz órakor így kezdődött a nyílt vízi úszás első száma, a férfiak 5 kilométeres futama a FINA-világbajnokságon, Balatonfüreden. És azért csak majdnem egyszerre, mert néhány óvatos duhaj – a tülekedést, a vízi birkózást – elkerülendő egy-két másodperces „spéttel” ugrott vízbe.

A mezőnyben ott tempózott ­Rasovszky Kristóf, a „helyi menő” Veszprémből és a riói olimpikon, Papp Márk. Előbbi a közelmúltban megnyerte a setubali világkupafutamot, így nem számított esélytelennek. És igen, voltak olyan pillanatai a versenynek, amikor az élen haladt, de az első háromban szinte végig ott volt. Szinte végig. A célegyenesben ugyanis hatalmas kézitusába keveredett a francia Logan Fontaine-nel, s míg ők gyilkolták egymást, a többiek inkább úsztak, s az élboly elviharzott. A francia Marc-Antoine Olivier és az olasz Mario Sanzullo nagyot meccselt az aranyért, a tavaly Rióban 10 kilométeren bronzérmes Olivier – győzött, ő a szakág történetében a második francia világbajnok a Kazanyban 10 kilométeren győztes Aurélie Muller után. Olivier diadaláról amúgy lemaradt szülőhazája, ugyanis a borsos közvetítési tarifák miatt a franciák csak a medencés úszást sugározzák, július 23-tól… Rasovszkyról azt hittük – ő maga is –, hogy ötödik lett, ám a célfotó a szoros befutóban hetediknek látta. Papp Márk a mezőny közepén, a 31. helyen végzett.

– Láttam, hogy jönnek, s amikor befordultunk az utolsó bójánál, az volt a célom, hogy megelőzzem a francia srácot, Logan Fontaine-t, s ez inkább bunyóba torkollott, semmint úszásba. Azért ezzel sokat segítettünk a többieknek, hogy fölússzanak mellénk – idézte fel lapunknak „Raso” a hajrát. – Igen, persze, elégedett vagyok az ötödik hellyel (amiről később kiderült, hogy csak hetedik – a szerk.), picit azért az utolsó egyenesben azt hittem, meglehet a jobb pozíció. Éreztem, hogy fáradok, és nagyon jönnek a többiek. Nem vagyok elégedetlen a helyezésemmel, bevittek a szurkolók a célba. Mindenképpen jól jöhet a 10 és a 25 kilométeren ez a versenyrutin, amit most szereztem, bár az a két verseny teljesen más lesz, főleg az eleje, hiszen ott kisebb lesz az iram. Egyébként úgy vágtam neki a versenynek, hogy meg akarom nyerni, ha lehet, s a második kör feléig azt éreztem, akár sikerülhet is. De aztán Olivier túl kemény volt az utolsó körben, egyszerűen nem tudtunk vele menni.

Forrás: Kurucz Árpád

A nyílt vízi úszásban a rajt mindig igazi látványosság

Tegnap a hölgyek olimpiai számában, 10 kilométeren a berlini Eb és a kazanyi vb ezüstérmese (igaz, ott 25 kilométeren), Olasz Anna ellenkező utat futott, azaz úszott be, mint Rasovszky. A Florida University hallgatója a derékhaddal kezdett, majd fél távnál már tizenharmadik volt, végül felkapaszkodott abba a kilences élbolyba, amely elhúzott a mezőnytől. A hajrában Aurelie Muller fölényesen megvédte kazanyi címét – pedig már abba akarta hagyni az úszást –, Olasz Anna 14,7 másodperccel a győztes mögött nyolcadikként ért célba, Sömenek Onon Kata 27. lett

– Elég komoly tempót úsztunk, jól sikerült a verseny, elégedett vagyok magammal – mondta Olasz. – ­Sokáig az sem volt biztos, hogy indulhatok a ­vb-n, Kazany óta elég sok hullámvölgyem volt, ehhez képest elégedett vagyok, bár a végén szerettem volna az első hatba bekerülni. Teljesen kiúsztam magam, de a végén a nézők behúztak a célba.
Akárcsak Rasovszkyt szombaton. Hiába, a hazai tó előnye…

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!