2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/folytatodik-a-futballcsoda-2322562/

Folytatódik a futballcsoda

Izland a legkisebb lélekszámú ország, amely kijutott a világbajnokságra
Tovább tart az izlandi futballcsoda: azután, hogy a szigetország tavaly bemutatkozott az Eb-n, és ott a negyeddöntőig verekedte magát, hétfőn éjjel története során először a világbajnokságra is kvalifikálta magát. Ez persze már az utolsó, Koszovó elleni meccse előtt borítékolható volt. Eldőlt, hogy a szerbek ugyancsak utazhatnak az oroszországi seregszemlére, a horvátok és az írek pedig készülhetnek a pótselejtezőre. A tegnapi találkozókat – közte a Magyarország-Feröer szigetek összecsapást – lapzárta után játszották.

Az izlandi válogatott tagjai hétfő éjjel Reykjavík főterén „2018, Izland, világbajnokság” feliratú egyenpólóban, a szurkolókkal együtt énekelve, tűzijátékkal ünnepelték a vb-részvételt. Az ország a 330 ezer fős lakosságát alapul véve a legkisebb lélekszámú, amely valaha kijutott labdarúgó-világbajnokságra – megelőzve az 1,3 milliós Trinidad és Tobagót (2006) –, de a vigasság előkészületeivel a hazaiak nem vállaltak nagy rizikót. A kilenc meccsen egyetlen pontot szerző Koszovót kellett legyűrniök, ami rutinfeladat volt (2-0). Előtte persze alaposan megdolgoztak azért, hogy ilyen kényelmes helyzetbe kerüljenek. Az I csoportban otthon pontot sem vesztettek, potenciális riválisaik közül a horvátokat 1-0-ra, az ukránokat és a törököket egyaránt 2-0-ra verték, Törökországban pedig 3-0-ra győztek Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány fiai.

A tavalyi Eb negyeddöntője után itt az újabb siker

Fotó: Reuters

A tavalyi Eb negyeddöntője után itt az újabb siker

A tréner a tavalyi Eb-n – ahol kiejtették az angolokat – Lars Lagerbäck segítője volt, a svéd szakvezető távozásával lépett előre, és most nem felejtette el megemlíteni, hogy elődje rakta le az alapokat. „Akadt, aki az Eb után azt tanácsolta, én is köszönjek el a válogatottól, és élvezzem ki a sikert. Jómagam azonban hittem abban, hogy még annál is többet érhetünk el, mint amit Franciaországban sikerült” – fejtegette Hallgrímsson. A csoportban a zárókörben valójában csak a pótselejtezőt érő második helyért ment a huzakodás a horvátok és az ukránok között, és előbbiek értek révbe, miután Andrej Kramaric duplájával 2-0-ra győztek Kijevben.

A D csoport élén a szerbek végeztek, és Belgrádban már a Crvena Zvezda stadionjában, az itteni Marakanában beindult a tűzijáték, amikor a játékvezető lefújta a grúzok elleni mérkőzést (1-0). Itt is volt mit ünnepelni, hiszen Szerbia a 2012-es és a 2016-os Eb-ről, valamint a 2014-es vb-ről is lemaradt, önálló államként 2010 után másodszor vehet részt világbajnokságon. A második helyről a Wales–Írország találkozó döntött, és akárcsak Kijevben, itt is elbukott a házigazda. A sérült Gareth Bale a lelátón szenvedve nézhette, ahogy az írek egy hatalmas védelmi hiba után James McClean 57. percben született góljával 1-0-ra nyernek. A vendégeknek ez volt az egyetlen kaput eltaláló lövésük, a tavalyi Eb-n nem kis meglepetésre bronzérmes Walesnek a döntetlen is elég lett volna a pótselejtezőhöz…

A G csoportban már vb-résztvevő spanyolok utolsó meccsüket is megnyerték Izraelben (1-0), így veretlenül, egyetlen döntetlennel zárták a selejtezősorozatot, míg az olaszok Albániában aratott 1-0-s győzelmükkel melegítettek a novemberi pótvizsgára.

Európai vb-selejtezők, 10. forduló: D csoport: Szerbia–Grúzia 1-0, Moldova–Ausztria 0-1, Wales–Írország 0-1; a csoport végeredménye: 1. Szerbia 21, 2. Írország 19, 3. Wales 17, 4. Ausztria 15, 5. Grúzia 5, 6. Moldova 2. G csoport: Albánia–Olaszország 0-1, Macedónia–Liechtenstein 4-0, Izrael–Spanyolország 0-1; végeredmény: 1. Spanyolország 28, 2. Olaszország 23, 3. Albánia 13, 4. Izrael 12, 5. Macedónia 11, 6. Liechtenstein 0. I csoport: Izland–Koszovó 2-0, Ukrajna–Horvátország 0-2, Finnország–Törökország 2-2; végeredmény: 1. Izland 22, 2. Horvátország 20, 3. Ukrajna 17, 4. Törökország 15, 5. Finnország 9, 6. Koszovó 1.

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!