2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/folytatodik-a-futballcsoda-2322562/

Folytatódik a futballcsoda

Izland a legkisebb lélekszámú ország, amely kijutott a világbajnokságra
Tovább tart az izlandi futballcsoda: azután, hogy a szigetország tavaly bemutatkozott az Eb-n, és ott a negyeddöntőig verekedte magát, hétfőn éjjel története során először a világbajnokságra is kvalifikálta magát. Ez persze már az utolsó, Koszovó elleni meccse előtt borítékolható volt. Eldőlt, hogy a szerbek ugyancsak utazhatnak az oroszországi seregszemlére, a horvátok és az írek pedig készülhetnek a pótselejtezőre. A tegnapi találkozókat – közte a Magyarország-Feröer szigetek összecsapást – lapzárta után játszották.

Az izlandi válogatott tagjai hétfő éjjel Reykjavík főterén „2018, Izland, világbajnokság” feliratú egyenpólóban, a szurkolókkal együtt énekelve, tűzijátékkal ünnepelték a vb-részvételt. Az ország a 330 ezer fős lakosságát alapul véve a legkisebb lélekszámú, amely valaha kijutott labdarúgó-világbajnokságra – megelőzve az 1,3 milliós Trinidad és Tobagót (2006) –, de a vigasság előkészületeivel a hazaiak nem vállaltak nagy rizikót. A kilenc meccsen egyetlen pontot szerző Koszovót kellett legyűrniök, ami rutinfeladat volt (2-0). Előtte persze alaposan megdolgoztak azért, hogy ilyen kényelmes helyzetbe kerüljenek. Az I csoportban otthon pontot sem vesztettek, potenciális riválisaik közül a horvátokat 1-0-ra, az ukránokat és a törököket egyaránt 2-0-ra verték, Törökországban pedig 3-0-ra győztek Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány fiai.

A tavalyi Eb negyeddöntője után itt az újabb siker

Fotó: Reuters

A tavalyi Eb negyeddöntője után itt az újabb siker

A tréner a tavalyi Eb-n – ahol kiejtették az angolokat – Lars Lagerbäck segítője volt, a svéd szakvezető távozásával lépett előre, és most nem felejtette el megemlíteni, hogy elődje rakta le az alapokat. „Akadt, aki az Eb után azt tanácsolta, én is köszönjek el a válogatottól, és élvezzem ki a sikert. Jómagam azonban hittem abban, hogy még annál is többet érhetünk el, mint amit Franciaországban sikerült” – fejtegette Hallgrímsson. A csoportban a zárókörben valójában csak a pótselejtezőt érő második helyért ment a huzakodás a horvátok és az ukránok között, és előbbiek értek révbe, miután Andrej Kramaric duplájával 2-0-ra győztek Kijevben.

A D csoport élén a szerbek végeztek, és Belgrádban már a Crvena Zvezda stadionjában, az itteni Marakanában beindult a tűzijáték, amikor a játékvezető lefújta a grúzok elleni mérkőzést (1-0). Itt is volt mit ünnepelni, hiszen Szerbia a 2012-es és a 2016-os Eb-ről, valamint a 2014-es vb-ről is lemaradt, önálló államként 2010 után másodszor vehet részt világbajnokságon. A második helyről a Wales–Írország találkozó döntött, és akárcsak Kijevben, itt is elbukott a házigazda. A sérült Gareth Bale a lelátón szenvedve nézhette, ahogy az írek egy hatalmas védelmi hiba után James McClean 57. percben született góljával 1-0-ra nyernek. A vendégeknek ez volt az egyetlen kaput eltaláló lövésük, a tavalyi Eb-n nem kis meglepetésre bronzérmes Walesnek a döntetlen is elég lett volna a pótselejtezőhöz…

A G csoportban már vb-résztvevő spanyolok utolsó meccsüket is megnyerték Izraelben (1-0), így veretlenül, egyetlen döntetlennel zárták a selejtezősorozatot, míg az olaszok Albániában aratott 1-0-s győzelmükkel melegítettek a novemberi pótvizsgára.

Európai vb-selejtezők, 10. forduló: D csoport: Szerbia–Grúzia 1-0, Moldova–Ausztria 0-1, Wales–Írország 0-1; a csoport végeredménye: 1. Szerbia 21, 2. Írország 19, 3. Wales 17, 4. Ausztria 15, 5. Grúzia 5, 6. Moldova 2. G csoport: Albánia–Olaszország 0-1, Macedónia–Liechtenstein 4-0, Izrael–Spanyolország 0-1; végeredmény: 1. Spanyolország 28, 2. Olaszország 23, 3. Albánia 13, 4. Izrael 12, 5. Macedónia 11, 6. Liechtenstein 0. I csoport: Izland–Koszovó 2-0, Ukrajna–Horvátország 0-2, Finnország–Törökország 2-2; végeredmény: 1. Izland 22, 2. Horvátország 20, 3. Ukrajna 17, 4. Törökország 15, 5. Finnország 9, 6. Koszovó 1.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!