2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/evtizedes-melypont-2320084/

Évtizedes mélypont

Ma a Feröer szigetek ellen zárjuk a vb-selejtezőt
A magyar labdarúgó-válogatott hivatalosan kedd este, a Feröer szigetek elleni mérkőzéssel (Groupama Aréna, 20.45, M4) fejezi be szereplését a világbajnoki selejtezőkben. Ám nekünk ez tipikusan olyan sorozat, amely azzal kezdődött, hogy egyből véget is ért – éppen a szigetlakók ellen.

Bő esztendeje, napra pontosan szeptem­ber hatodikán még „repültünk” az Eb-mámortól, a kijózanodáshoz aztán elegendő volt kilencven perc. Bár többen abban bíztak, a tórshavni 0-0 még helyre­hozható, ehelyett egyre mélyebbre süllyedtünk. Évtizedes mélypontokat múlt alul a magyar válogatott a 2018-as világbajnokság selejtezőiben: egyetlen pontot sem szerzett az élen végző két csapat ellen, s még az utolsó helyezett is megalázta. Legutóbb a 2008-as Eb-selejtezőkben állt így együtt e szerencsétlen csillagzat, akkor a Bozsik Péter, majd a leváltása után Várhidi Péter vezette válogatott oda-vissza kikapott Görögországtól és Törökországtól, sőt még a harmadik Norvégiától is – az északiak elleni hazai 1-4 alapozta meg a gyászos szereplésünket –, s akkor is kijutott egy arcpirító vereség Máltától, ami Bozsik állásába került.

Kétségtelenül a körülmények megváltozásáról árulkodik, hogy Bernd Storck viszont túlélte az andorrai kudarcot. Ha a mai meccsnek mindenáron tétet akarunk keríteni, akkor a feröeriek elleni találkozó csakis Bernd Storck jövőjéről dönthet. S még csak nem is kell így kihegyezni a dolgot, van egy igazából jelentéktelen, de pró és kontra remekül kommunikálható szempont, megőrizzük-e a harmadik helyet a B csoportban. Miközben persze nem ez a lényeg, hanem a szakadék, amely elválasztja a magyar, valamint a portugál és a svájci csapatot.

Fotó: Mirkó István

Bázelben tehetetlen volt, most viszont játszhat Dzsudzsák

Bernd Storck és legénysége nincs irigylésre méltó helyzetben. Illetve hát ez sem igaz. A gyászos szereplés dacára kedd este – is – telt ház lesz a Grou­pama Arénában, mint ahogy a drukkerek Svájcba is elkísérték a csapatot. Akire ez nem hat ösztönzőleg, az inkább mondja le a válogatottságot.

További enyhítő körülmény, hogy Dzsudzsák Balázs és Fiola Attila – letöltve eltiltását – visszatérhet a kezdőtizenegybe. Nem megbántva a csapatkapitányt, különösen utóbbira lesz nagy szükség, mert Bese Barnabás még az első félidőben megsérült Bázelben, s a helyére beállt Lang Ádám tankönyvi példát szolgáltatott arra, mit is jelent a meccs­hiány. Meglepődnénk, ha ez lenne az egyetlen változás a szombati összeállításhoz képest. Mindenekelőtt nehéz dilemma, Storcknak szabad-e újra pályára küldenie a Bázelben betlizett Gulácsi Pétert.

Abban azonban egészen biztosak lehetünk, nem lesz sétagalopp a mai találkozó. A feröeriek ellen olyanban még nem volt részünk. Még Dárdai Pál vezetésével keserves 1-0-s kinti győzelem (a második félidőben Dibusz Dénes bravúrjai tartották a lelket a csapatban), a visszavágón Böde fordította meg 1-0-s hátrányból az állást, az egy évvel ezelőtti 0-0-t pedig már felidéztük.

„Csányi elnök úr azt mondta nekem, szerinte jelenleg stagnál a válogatott. Ezt elfogadom, hiszen én vagyok a vezető, vállalom a felelősséget. De folytatnunk kell a közös munkát a minél jobb eredményekért” – Bernd Storck hétfői sajtótájékoztatón igyekezett előre tekinteni. Kétségtelen, feledésre ítélt mérkőzés következik, amely azonban – előre borítékolható – még napokig témát szolgáltat.

(A B csoport további mai párosítása: Portugália–Svájc, Lettország–Andorra.)

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!