2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/erot-meritene-lebogesbol-2073211/

Erőt merítene a lebőgésből

Storck az Andorra elleni vereség után is számít a fiatalokra
Levonta az andorrai lebőgés tanulságait, nem hibáztatja a fiatalokat, talán a közelgő vb-selejtezőkön is számít némelyikükre Bernd Storck. A futballkapitányt nem lepte meg, hogy maradhatott a posztján, viszont van véleménye Nikolics ügynökéről és arról, hogy egyre több magyar játékos szerződik a tengerentúlra vagy éppen Ázsiába.

Kipihente magát?
– Igen, alig várom a következő kihívást. Persze az elmúlt időszakban is sokat beszéltem a játékosokkal és szerencsére szurkolókkal is.

Az Andorra elleni meccs után?!
– Igen, e-maileket kaptam, mások felhívtak telefonon. Mondták, hogy ne adjuk fel, menjünk tovább a megkezdett úton. Nem felejtették el a tavalyi Európa-bajnokság sikereit. Persze a futballban vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, akkor is vállalni kell a szenvedést, amikor az nagyon fájdalmas. Tanulnunk kell az andorrai vereségből, hogy még erősebben térjünk vissza, mint amilyenek előtte voltunk.

Meglepte, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség nem menesztette a vereség után?
– A közös célunkon az andorrai vereség sem változtatott, továbbra is a magyar futball fejlesztéséért dolgozunk. Csányi elnök úr és az elnökség bízik bennem, amit nagyon köszönök nekik. Én meg akarom hálálni a bizalmat. A múltban történteket el kell fogadnunk, azon már nem tudunk változtatni. A jövőre kell koncentrálnunk, mert nem lenne jó, ha egy rosszul sikerült meccs miatt mindent eldobnánk, amit eddig felépítettünk. Európai kupacsapatainkból hárman már búcsúztak, vagyis a nemzetközi tapasztalatszerzés legfőképp most is a válogatottra hárul. A Videoton viszont még versenyben van, nagyon szorítok nekik, hogy bejussanak a csoportkörbe. Nagyon örülnék, ha sikerülne nekik.

Mi volt a legnagyobb tanulsága az Andorra elleni vereségnek? Guzmicstól Geráig rengeteg kerettag hiányzott, bedobta a mély vízbe a fiatalokat. Mit szűrt le a júniusi meccsből?
– Először is, ne kritizáljuk az Andorrában pályára lépett összes fiatal játékost. Ne mondjuk, hogy nem képviselnek minőséget. Én nem kommunikáltam látványosan a sajtóban, hogy milyen sok sérültünk van, mert nem akartam azt az érzetet kelteni a fiatalokban, hogy csak azért kaptak meghívót, mert a többiek sérültek. És most sem kifogásként, pusztán egyszerű tényként említem a sok sérültet. De lássunk tisztán: tíz játékosunk nem volt bevethető állapotban, megállapodtam néhány klubedzővel bizonyos futballisták szerepeltetéséről. Tudom, hogy vannak dolgok, amiket másképp kell csinálnunk, ez természetes. Biztos, hogy labdavesztés után sokkal egységesebbnek kell lennünk, és sokkal koncentráltabban kell védekeznünk. Ha nálunk van a labda, akkor bátran kell kialakítanunk a helyzeteket. De nézzük meg, mi lett a fiatalokkal! Sallai Roland vagy Tóth Bence nem játszik a klubjában. A kérdés persze az, hogy hiszünk-e bennük. A mostani U17-esek között rengeteg tehetség van, öten-hatan külföldön futballoznak. Ez a jövő, öt-hat év múlva nagy hasznára lehetnek majd az A válogatottnak.

Fotó: Mirkó István

A futballkapitány tanult a kudarcból, már lelkesen készül az újabb feladatokra

Nikolics Nemanja a jelen futballistája, ám speciális a helyzete, ami a válogatottat illeti…
– Csütörtökön hívott az edzője, Veljko Paunovics, akit az új-zélandi U20-as vb-ről ismerek, hiszen akkor még ő volt a szerbek szövetségi edzője. Engedélyt kért, hogy ezúttal ne hívjam meg Nikolicsot, mert a Chicago ­Fire-nak szüksége van rá a bajnokságban. Niko is felhívott, ugyanezt vázolta nekem. Nem szeretne kizökkenni a mostani ritmusból, amikor ontja a gólokat, hiszen bajnokságot szeretne nyerni. Niko sokat várt a lehetőségre, hogy külföldön, magas szinten futballozzon, és persze arra, hogy a teljesítményét anyagilag is bőkezűen megbecsüljék. Chicagóban megkapta a lehetőséget. Niko menedzsere nem volt fair, amikor a kimaradásáról beszélt, hiszen tudta, a játékossal megegyeztem abban, hogy nem hívom be a válogatottba. Háromszor is beszéltünk erről. Ez így volt jó a karrierje szempontjából, hogy Amerikában maradt a klubjában. A Chicago meg akarja nyerni a bajnokságot. Természetesen Niko tudna segíteni a válogatottnak. De most mi a jobb: egy elégedetlen játékos itthon, vagy egy elégedett a klubjában?

Jó jelnek tekinti a magyar futball fejlődése szempontjából, hogy egyre több magyar labdarúgó, ­Stieber Zoltán, Sallói ­Dániel, ­Németh Krisztián tűnik fel az amerikai futballbajnokságban?
– A Major League Soccer (MLS) sokat fejlődött az elmúlt években. Ez jó a játékosoknak, rendszeresen tudnak játszani egy erős bajnokságban. Lássunk tisztán: Stieber Zoltán 28 éves, Nikolics Nemanja 30 lesz az idén, és ilyen korban már az anyagi ­kondíciók is lényegesek. Ez is fontos szempont volt, amikor az MLS-t választották, és nem Európában maradtak. Dzsudzsáknak csak az arab klubja, az al-Vahda tudta kielégíteni a fizetési igényeit, és Guzmics sem azért ment Kínába, mert ez volt a gyerekkori álma. Itt senki sem adta volna meg nekik azt a pénzt, amit ott megkereshetnek. A legfontosabb azonban, hogy rendszeresen játszanak, és a mostani csapataik­ban ez adott.

Nézzük a másik slágertémát: Futács Márkót, a horvát gólkirályt látta már élőben futballozni?
– Ez is érdekes. Itthon azt mondják, hogy én nem ismerem őt, ezzel szemben az az igazság, hogy már találkoztunk, például tavaly itt, a Telki edzőközpontban, amikor sérült volt. Ismerem a játékstílusát, fantasztikus a gólérzékenysége, ugyanakkor az ő posztján játszik Eppel Márton, Balogh Norbert és Szalai Ádám is. Három középcsatár elég. Nagyon sajnálom, hogy Márkó újra megsérült, és nem fog tudni játszani a következő hat hónapban, mihamarabbi teljes felépülést kívánok neki!

Augusztus 31-én jön a Lettország elleni vb-selejtező, ahol kötelező a győzelem, majd négy nap múlva, Portugália ellen már vesztenivaló nélkül játszhatunk. Ismerve a munkásságát, nagy tétben fogadnék arra, hogy több helyen változtat a kezdőcsapaton a második meccsen. Ezúttal is tervez meghívni meglepetésembereket?
– Először is nézzük meg, kikre számíthatunk, akár az U21-es korosztályból kik tudnak nekünk segíteni, aztán meglátjuk, hogy passzolnak az újak a régiekkel. De ne várjon tőlem neveket, ezt most még nem árulom el.

Kassai visszatér

A legmagasabban jegyzett magyar labdarúgó-játékvezető, Kassai Viktor április után újra NB I-es bajnoki mérkőzést vezethet, ráadásul a Videoton–Debrecen rangadón kapott feladatot.

NB I, 5. forduló. Szombat: Bp. Honvéd–Újpest 18.00 (tv: M4), Vasas–Mezőkövesd 18.00, Ferencváros–Paks 18.00, Diósgyőr–Puskás Akadémia, 18.00, Haladás–Balmazújváros 18.00, Videoton–Debrecen, 20.30 (tv: M4).

 

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!