2017. november 21., kedd, Olivér napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/epitkezve-kell-jo-eredmeny-2440660/

Építkezve is kell a jó eredmény

Az új kapitány új játékosokkal kezdi meg az Eb-selejtezőket
Tegnap elutazott Litvániába a női kosárlabda-válogatott, és ma megkezdi a selejtezőit a 2019-es Európa-bajnokságra. Új a szövetségi kapitány, új több játékos, sok fiatal kerül előtérbe, ám így is van esély a továbbjutásra.

Litvánia kicsit sötét ló. Nem volt ott a legutóbbi, júniusi Európa-bajnokságon, ezért kicsit eltűnt szem előtt, nincsenek Európa-hírű sztárjátékosai, csak annyit tudunk róluk, hogy jelenleg nagyon jók. Székely Norbert szövetségi kapitány az utánpótlástornák eredményei alapján pontosan tudja, hogy a válogatott első ellenfele mögött ingatag a hátország, hosszú távon nem túl rózsás a jövője, csakhogy a csapatának nem évek múlva, hanem most kellene legyőznie Litvániát.

„Amíg mi az Európa-bajnokságon szerepeltünk, ők egy négyhetes válogatott programot dolgoztak végig, és sok edzőmeccset játszottak – mondta lapunknak a szövetségi kapitány már a mérkőzés helyszínén, Kédainiaiban. – Szerencsére a németektől kaptunk róluk felvételeket, így láthattuk őket. Fizikálisan nagyon erősek, ez talán a legnagyobb erényük, szívósak, kemények, tudnak kosarazni is, szóval kőkemény küzdelmet várok, szerintem ez lesz a sorozat legnehezebb mérkőzése. Bravúr lenne a győzelem, de nem lehetetlen, sőt remélem, hogy meg is lesz.”

Székely Norbertnek nincs könnyű dolga, egyszerre kell félig-meddig új csapatot építenie, hiszen olyan alapemberek vonultak vissza a válogatottságtól, mint Fegyverneky Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra, és egyszerre kell eredményesnek lenni, azaz kijutni a másfél év múlva kezdődő Eb-re.

Véleménye szerint az oroszok is megfoghatók – a negyedik csapat Albánia a csoportban –, de nagy valószínűséggel a litvánokkal harcolunk a második helyért. Ezért, ha ma ki is kapunk, a vereségnek a lehető legkisebb különbségűnek kell lennie, hogy a visszavágón a hátrányt ledolgozhassuk. Ám a kapitány nemigen szeretne belemenni ilyen számolgatásokba.

Amúgy szerencse, hogy a kosárlabda már évtizedek óta kizárólagosan terem­sport, ugyanis Kédainiaiban a nullához közelítő hőmérséklet fogadta a csapatot. Nem sikerült kideríteni, hogy a házigazdák miért hozták ide, ebbe a picike városba ezt a mérkőzést, de azt igen, hogy telt házat és remek hangulatot remélnek.

Ez azonban cseppet sem riasztotta meg a magyar játékosokat, köztük az egyik legnagyobb tehetséget, a mind­össze 19 éves Studer Ágnest (képünkön) sem. Ő a válogatottban újonc – a júliusi U20-as Eb-n bekerült a torna álomcsapatába –, de az NB I-ben fiatal kora ellenére rutinosnak számít, és klubjában, Szekszárdon is fergeteges szurkolótábor előtt játssza a mérkőzéseket. Fegyverneky Zsófia kiválásával kulcsposzton, az irányítóén juthat főszerephez.

„A hétköznapok ritmusa után felüdülés ez a néhány nap és a két meccs a válogatottal – mondta. – Remek karakterekkel lehetek együtt, jó a hangulat, és szeretném bebizonyítani, hogy itt van a helyem a csapatban. Sokat segít egyébként, hogy a Szekszárddal játszhatunk az Európa Kupában, mert nemzetközi tapasztalatokat gyűjthetek.

Természetesen valamennyire elemeztük a litvánokat, de sokkal fontosabb volt az edzéseken, hogy a védekezésünk és a támadójátékunk a lehető legjobban összeálljon. Ha ennyi idő után csapatként összecsiszolódva kosarazunk, akkor jó eredményt érhetünk el már itt, Litvániában is, ami nagy lendületet adna a folytatásra.”

A szövetségi kapitánynak még az utazás előtt túl kellett esnie egy kellemetlen feladaton, muszáj volt szűkítenie a tizenötös kereten. Úgy döntött, Gereben Lívia, Mansaré Anna Manty és Lelik Réka marad otthon – hozzátéve, hogy nagyszerűen dolgoztak, és a továbbiakban is számít rájuk –, így a magyar válogatott ezzel a kerettel veszi fel a harcot Litvánia ellen: ­Cyesha ­Goree, Krivacsevics Tijána, Simon Zsófia, Varga Zsófia (Győr), Studer Ágnes (Szekszárd), Katona Szidónia, Medgyessy Dóra (Cegléd), Dubei Debóra, Határ Bernadett (Sopron), Szabó Fanni, Zele Dorina (Diósgyőr), Raksányi ­Krisztina (PEAC-Pécs).

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!