2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/elment-az-aranycsapat-utolso-mohikanja-2317801/

Elment az Aranycsapat utolsó mohikánja

Hétfőn délben életének 89. esztendejében elhunyt Tóth II József, tizenkétszeres válogatott labdarúgó, az Aranycsapat utolsó élő tagja.

Távozásával végképp lezárult egy felejthetetlen – a jelen magyar labdarúgásának sivárságával összevetve már-már mesebelinek tűnő – korszak, amely már csak a futballtörténeti könyvek oldalain, sárguló filmkockákon, s az idő múlásával egyre jobban kiszínezett anekdotákban, vendéglői asztaloknál, a vasárnapi ebédnél elmesélt sztorikban él tovább.

A klubhűség két lábon járó példaképe – tízéves korától 1961-es visszavonulásáig csak a Csepelben futballozott – sokat betegeskedett, s szeretett fele­sége, Ibolya néni márciusi halála óta már maga is tehernek érezte az életet. Négy hónapja bevitték a Dél-pesti Kórház csepeli részlegébe, ahol fia rendszeresen látogatta, s még tegnap reggel is bement hozzá megborotválni. Miután hazament, értesítették telefonon a tragikus hírről.

Minden idők egyik legjobb magyar jobbszél­sője – nem más, mint a vetélytárs, s rövid ideig csepeli klubtárs Czibor nevezte annak – mindössze 12 alkalommal szerepelt a válogatottban 1953 és 1959 között, s azért csak ennyiszer, mert a nagynénje szakácsként 1938-ban kiment dolgozni Angliába, a háború kitörésekor internálták, s végleg ott ragadt. Mindez a Rákosi-érában disszidálásnak számított, s Tóth II addig nem hagyhatta el az országot, amíg a fia meg nem született (akivel sakkban lehetett tartani.)

Tóth II. életében másodszor Anglia ellen volt válogatott a Népstadion­ban 1954. május 23-án, s a csodálatos 7:1-es győzelem közben ő szerezte az ötödik gólunkat. A svájci világbajnokságon játszott a németek ellen Bázelben, a 8:3 alkalmával szintén betalált, majd a brazilok elleni negyeddöntőben (4:2) is a pályán volt, amíg le nem rúgták. Így az elődöntőt, majd a döntőt sérülten csak a lelátóról nézhette, ugyancsak Czibor mondta róla, hogyha játszik a fináléban, nem veszítjük el a meccset 3:2-re.

Egy másik pályatárs, a kilencvenéves Raduly József, a Vasas jobbszélsője szerint is fantasztikus labdarúgó volt, páratlanul sportszerű, akit életében egyszer sem állítottak ki. „Ha nem annyira szerény, visszahúzódó, sokkal többet beszéltek, írtak volna róla” – állítja Tóth II.-ről a legidősebb élő magyar válogatott futballista.
Tóth II. József 1953-ban kapott lakást a Völgy utcában, a csepeli stadiontól egypercnyire, s haláláig ott élt, egyre romló egészségi állapotban. Legbecsesebb értéktárgyát, a világbajnoki ezüstérmet tizenkét éve kölcsönadta egy csepeli földijének, aki „elfelejtette” visszaadni. A feledékeny szomszéd lelkiismerete talán most, a gyász ke­serű pillanataiban felébred…

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!