2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Interjú, Sport, Vizes VB
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/egyetert-hosszu-katinkaval-1892152/

Egyetért Hosszú Katinkával

Akadémiát működtet, korábbi versenytársaival oktatási intézményekben népszerűsíti a Happy Tenisz programot. A korábban a világ­ranglista 13. helyén is álló Szávay Ágnes markáns véleményt fogalmazott meg a magyar teniszről, és állítja, ha professzionális stáb segítette volna fiatalon, talán másképp alakul a pályafutása.

– Látja már az utódját?
– Nem azért alapítottam a Szávay Ági Tenisziskolát, hogy az utódomat keressem. Sokkal inkább az a célom a hozzánk járó közel száz gyerekkel, hogy megszeressék a teniszt, illetve a sport által fejlesszük különböző képességei­ket. Emellett indítottuk útjára Kapros Anikóval és Gubacsi Zsófival (korábbi teniszezők – a szerk.) a Happy Tenisz programot, amivel több oktatási intézménybe is eljutottunk. A kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, hogy minél több iskolában megismerkedjenek a tanulók a tenisz alapjaival, egyúttal biztosítsuk, hogy ne csak a tehetősebb családokban élők űzhessék ezt a sportot. A VII. kerületi Baross Gábor Általános Iskolában 2016-ban már tenisz­osztály is indult felmenőrendszerben a mindennapos testnevelés jegyében, és a népszerűségre való tekintettel 2017 szeptemberében újabb első osztályos csoport kezdheti el tenisztanulmányait.

– Vannak támogatói?
– Jelenleg a XII. kerületi Csörsz utcában működik a Szávay Ági Tenisz Klub, de benne van a levegőben, hogy hamarosan a Testnevelési Egyetem várható beruházásai miatt új helyszínt kell keresnünk. Amikor lesz egy biztos helye a tenisziskolámnak, akkor szeretnék potenciális támogatókat keresni.

– A korábbi szupertehetség, WTA-ranglista egykori 13. helyezettje mit gondol Babos Tímea útkereséséről?
– Minden sportolónak vannak mélypontjai, amelyeken túl kell lendülnie. Sokkal nehezebb úgy versenyezni, ha valakinek már előkelő ranglistahelyezése van, mert automatikusan elvárják tőle az eredményeket, míg a hátrébb rangsorolt játékosok veszteni­való nélkül állhatnak ki ellenük.

Fotó: Bach Máté

A világranglista egykori 13. helyezettje manapság gyerekekkel foglalkozik

– Mi lehet az oka annak, hogy a magyar fiatalok junior szinten a világelit tagjai, később viszont nagy részük elkallódik, vagy nem futja be azt a pályát, amire a tehetsége predesztinálná?
– Magyarországon tényleg sok a fia­tal tehetség, nagy örömömre a mi iskolánkban is megfordulnak szép számmal, tehát az utánpótlás miatt nem aggódom. Sokkal nagyobb probléma, hogy nincs megfelelő infrastruktúra és szaktudás a magyar teniszben. Óriási felelősség edzőként élsportolókkal foglalkozni, és Magyarországon nem lehet megszerezni azt a tudást, ami ehhez szükséges.

– Határozottan fogalmaz. Esetleg a saját karrierje is másképp alakulhatott volna?
– Mindig utólag okosabb az ember, de az biztos, hogy mögöttem nem állt olyan professzionális stáb, akik meg tudták volna adni nekem azt, amit más, sikeres külföldi teniszezők megkaptak. De hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek.

– Az imént említette, hogy tudáshiány van a sportágban, ami talán külföldi szakemberek bevonásával orvosolható lenne. Ez egybecseng Hosszú Katinka véleményével, ő is azt mondja, hogy érdemes lenne importálni a szaktudást Magyarországra. Egyetért vele?
– Teljes mértékben. A tenisz, illetve valamennyi professzionális sport folyamatosan fejlődik a kutatások által, emiatt rendszeresen frissíteni kell a koncepciókat. Én is támogatom azt a törekvést, hogy külföldről hívjunk meg tapasztalt szakembereket és reformáljuk meg a magyar szakedzőképzést.

– Hamarosan kezdődik a wimbledoni bajnokság. Mit tippel?
– A női mezőnyben Pliskova játéktudásának fekszik a füves borítás, szerintem nagy esélye van a végső győzelemre. A férfiaknál meg csak remélem, hogy Nadal lesz a befutó.

– Federerre többen tennének, hiszen neki kedvezhet a londoni pálya.
– Az lehet, de én Nadalt emberileg sokkal jobban szeretem, ezért neki drukkolok.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!