2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/egy-remek-kozosseg-sikere-2199283/

Egy remek közösség sikere

A férfi-kosárlabdaválogatott tiszteletet harcolt ki magának az Eb-n
A magyar férfi-kosárlabdaválogatottnak véget ért az Eb, de a csapat tagjai büszkén tekinthetnek majd vissza rá, hiszen jobban teljesítettek, mint amennyire a férfi szakág beárazott a sportágban.

Mint mindent, ezt is meg lehet közelíteni több oldalról is. Például onnan, hogy a magyar férfi-kosárlabdaválogatott volt már bronz-, ezüst- és aranyérmes Európa-bajnokságokon, büszkélkedhet több negyedik, egy-egy hatodik, illetve nyolcadik hellyel, ehhez képest a mostani, 8–16. közötti pozíció nem is olyan nagy szám.

Ám ha erre indulunk, tévútra tévedünk, hiszen mindezt 1946 és 1969 között értük el, azóta pedig nagyot változott a világ és azon belül a sportág is, annyira, hogy a jelennel nem is érdemes összehasonlítani.

Jugoszlávia és a Szovjetunió eltűnt ugyan a történelem süllyesztőjében, ám a kosárlabda-nagyhatalmak száma látványosan megemelkedett. Erre az Euró­pa-bajnokságra az utódállamok közül eljutott Oroszország, Grúzia, Litvá­nia, Lettország, Ukrajna, illetve Szerbia, Horvátország, Montenegró, Szlovénia; ezen országok a mezőny több mint egyharmadát adták, és közülük csak a grúzok és az ukránok nem élték túl a csoportkört.

Hozzátehetjük, évtizedekkel ezelőtt az északi országok nem szerepeltek a sportág térképén, most Izland és Finnország is feltette magát oda, de a sportágat korábban csak hírből ismerő Nagy-Britannia, Törökország és Bel­gium is komoly tényezővé vált. Azaz ma már a felemelt létszámú, huszonnégyes mezőnybe nehezebb bekerülni, mint régen a tizenhatba, sőt talán a nyolcba.

Ezen feltételek mellett érdemes a magyar válogatott szereplését értékelni. A Montenegrótól elszenvedett nagy különbségű vereséget leszámítva olyan gigá­szok ellen is megállta a helyét, mint Spanyolország, Horvátország és Szerbia, Kolozsváron ellenséges hangulatban hozta a kötelező győzelmet Románia ellen, s előzőleg előrukkolt a titkon remélt bravúrral: megverte a nála előrébb sorolt cseheket, ezzel negyedik lett a csoportban, és utazhatott Isztambulba, a nyolcaddöntőbe.

Tényleg példás szereplés, elsősorban azért, mert a magyar férfikosárlabda egészét tekintve aligha tartozik Európában a legerősebb tizenhat közé. Ez egy remek közösség sikere, amely kihozta magából a maximumot.

A csapat tiszteletet harcolt ki magának a kontinensen, a már szerte Európában megsüvegelt Hanga Ádám mellett a szakma felfigyelhetett Vojvoda Dávidra és Perl Zoltánra is – az, hogy ők miért nem külföldön játszanak, külön értekezést érdemelne –, és ez már önmagában is eredmény.

Túlzás lenne azt állítani, hogy az NBA-sztárokkal teletűzdelt ellenfelek öregkorukban párás szemekkel dicsekednek majd unokáiknak azzal, hogy játszhattak a magyar válogatott ellen. Nem váltunk meghatározó tényezővé, de annyit elértünk, hogy legalább már számolnak velünk, tudják, hogy létezünk.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Sztojan Ivkovics egységes csapatot kovácsolt

Más értelemben is így van ez. A magyar televíziósok szerint az Eb-n játszott hat meccset összesen kétmilliónál is többen nézték Magyarországon, a románok ellenit 380 ezren szurkolták végig a képernyők előtt, és hatszázezernél többen kapcsoltak rá, ezek pedig parádés számok. Legalább ennyire fontos, hogy Kolozsvárra több ezren utaztak el szur­kolni a csapatnak, ami szintén a férfikosárlabda hazai népszerűségét bizonyítja.

Szólni kell a siker kovácsáról, a megosztó személyiségű Sztojan Ivkovics szövetségi kapitányról is. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de ezt a csapatot ő hozta össze, következetességgel és éppen vitatott egyéniségével elérte, hogy ez a közösség tűzbe ment érte. Tudta, akadnak a keret egyes tagjainál jobb kosarasok, de aki szerinte nem illett oda emberként, azt minden nyomás ellenére mellőzte, és azt kell mondani, a történtek minden döntését igazolták.

A jövő persze bizonytalan. Hamarosan kezdődnek a világbajnoki selejtezők, jönnek az Eb-felkészülés során kipróbált fiatalok, de a lényeg az, hogy a szövetség és a klubok legyenek képesek kihasználni az Eb-szereplés által kínált lehetőségeket, tudják megfelelően menedzselni a magyar tehetségeket. Ha igen, akkor van remény ennek a szép másfél hétnek a meghosszabbítására.

Hirdetés

Kiemelt

Elhatárolódnak a csaló webboltoktól

Elítél minden e-kereskedelmi visszaélést és kiemelt fontosságúnak tartja a vásárlók biztonságát az Ecommerce Hungary.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!