2017. június 27., kedd, László napja
Interjú, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/diplomatikus-igenek-1551817/

Diplomatikus igenek

Kim Rasmussen érintett, ezért képtelen dönteni a Bukarest és a Fradi között
A női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mai slágermérkőzésén a címvédő CSM Bucuresti az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatával játszik. A román–magyar párbajról egy dán szakembert kérdeztünk. Kim Rasmussen tavaly bukaresti edzőként a Győr ellen nyert BL-t Budapesten, ma már a magyar női válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik. Szerinte a Fradi egysége, összeszokottsága sokat érhet az egyénieskedésre hajlamos románok ellen.

– A helyszínen nézi meg a találkozót?
– Persze, ez természetes.

– És kinek drukkol?
– Sejtettem, hogy nem úszom meg ezt a kérdést.

– Adja magát! Tavaly a CSM Bucuresti edzője volt, BL-t nyert a magyar kirakatcsapat, a Győr ellen. Szűk egy éve viszont a magyar női válogatott szövetségi kapitánya.
– Ahogy mondja… Hogy is kezdjem? Nagyon jó barátokat szereztem Magyarországon, már a fogadtatás is szívhez szóló volt. Hamar beilleszkedtem a magyar kézilabda-társadalomba, és örömmel mondhatom, hogy sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a játékosokkal. Ugyanakkor hazudnék, ha nem vallanám be, hogy Bukarestnek speciális helye van a szívemben. Tavaly Bajnokok Ligáját nyertem a csapattal, a gyönyörű emlékeket soha nem felejtem el.

Forrás: MTI

A női válogatott szövetségi kapitánya a helyszínen tekinti meg a BL-rangadót

– De kinek drukkol?
– Nem akarom, hogy ne a Bukarest győzzön, és azt sem akarom, hogy ne a Ferencváros nyerjen. Ott leszek az arénában, élvezem a magas szintű kézilabdát, a világ két meghatározó csapatának csatáját, és tudja, miért drukkolok? Azért, hogy ne a játékvezetésről szóljon a mérkőzés. Bosszantana, ha egy téves ítélet döntene el egy rangadót a BL egyenes kieséses szakaszában. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.

– Mi dönthet a csapatok között?
– Nemzetközi szinten rengeteget jelent, ha egy csapat magja, mint például a Fradinál, évek óta együtt játszik. Szucsánszki Zita és Nerea Pena mellé remekül illeszkedett Kovacsics Anikó és Marija Jovanovics. A Fradi komplett, egységes csapat, ráadásul Pena megint visszatalált a legjobb formájához. A román bajnoknál inkább az egyéni játék fontos. Nem tartom véletlennek, és nem is hibáztatom a korábbi csapatomat, amiért nem állt össze a védekezése. Az összeszokottság és a gyakori edzőváltások okozta koncentráció­hiány miatt nem volt képes csúcsformában kézilabdázni. Márpedig ha a klasszisok, Isabelle Gulldén, Linnea Torstenson nem rázzák meg magukat, és a csapat nem lesz egységes, akkor a Fradi jut a Final Fourba.

– Mekkora előny a Ferencvárosnak, hogy múlt vasárnap heroikus küzdelemben legyőzte a Győrt a Magyar Kupa döntőjében?
– Mentálisan biztosan sokat jelent. Hatalmas csatát, magas szintű kézilabdát láthattak a nézők a kupadöntőben. Több tanulsága is volt a mérkőzésnek, az egyik például, hogy Yvette Broch milyen sokat jelent a Győrnek. Nem is tudták őt pótolni a beálló poszton. A Fradi nagyot küzdött.

– És alaposan kihajtotta magát. Bíró Blanka szinte végigvédte a meccset, Danick Snelder legfeljebb öt percet pihent, a Szucsánszki, Kovacsics, Pena, Jovanovics négyes sem sokat szusszanhatott. Ezek után nem kell attól tartani, hogy az egyik rangadó mégsem volt olyan jó felvezetése a másiknak?
– Erre a mai mérkőzés adja meg a választ. A Fradi játékosai olyan érzelmi plusszal gazdagodtak, amitől akár szárnyakat kaphatnak Bukarestben. Még egyszer hangsúlyozom: ha ugyanazt az egységet mutatják a pályán, mint amit megszoktunk tőlük, akkor hazai pályán is nagyon nehéz dolga lesz a Bajnokok Ligája-címvédőnek.

– Meglepődött, hogy a BL-negyeddöntő előtt váltott edzőt a korábbi csapata?
– Nagyon! Per Johansson a svéd válogatottal nyert Eb-ezüstöt 2010-ben, de klubszinten még nem ért el komoly eredményeket. Hatalmas meglepetést okozott kézilabdaberkekben, hogy a BL sorsdöntő szakaszában őt nevezték ki a Bukarest edzőjének. Korábbi csapatom már két edzőt (Jakob Vestergaardot elküldték, Aurelian Rosca felmondott – a szerk.) is „elfogyasztott” a szezonban, mielőtt egy harmadik edző kezébe adta az irányítást. Hozzáteszem, nyáron újabb váltás lesz a csapat élén.

– Még azt árulja el: Elek Gábor, az FTC edzője kikérte a véleményét a sorsolás óta?
– Nem, de ezen nem lepődtem meg. Gábor nagyon felkészült szakember, az ő fejében már összeállt a sikeres taktika. Ebben egészen biztos vagyok.

BL-program

A CSM Bucuresti–FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzés ma 19 órakor kezdődik (tv: Sport 1). A másik magyar női BL-csapat, a Győri Audi ETO KC vasárnap idegenben játszik a francia Metz ellen. A 17 órakor kezdődő összecsapást a Sport 1 közvetíti.

 

Hirdetés

Kiemelt

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

Poszt-trauma

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Minden áron bele akartak rúgni a Fideszbe ballibék

A nagy leleplezés.

A „függetlenség”

Ha kormányellenes, akkor az a ballib médiában hírnévre váltható.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!