2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/sport/csak-bode-kapott-tapsot-2325610/

Csak Böde kapott tapsot

Kínkeserves 1-0-lal zártuk a vb-selejtezőt a Feröer szigetek ellen
Kínkeserves győzelemmel zárta a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezősorozatot. A Feröer szigetek elleni 1-0-s győzelemmel maradtunk a harmadik helyen a B csoportban, de Bernd Storck szövetségi kapitány erre nem alapozhatja sem a maga, sem a csapat jövőjét. Portugália 2-0-ra legyőzte Svájcot, így csoportelsőként kijutott Oroszországba.

Ahogy sétáltam a Groupama Aréna felé, előbb egy dunaszerdahelyi, majd egy szombathelyi (a helyi rendőr-sportegyesület emblémájáról lehetett azonosítani) kocsi parkolt le mellettem. Benn a stadionban lökösházi, siklósi, gyomaendrődi – egyik sem a szomszédban van – és még többtucatnyi település nevével ellátott nemzeti lobogót láthattam. A magyar válogatott már a rajtnál beragadt a vb-selejtezőben, kudarcot kudarcra halmoz, de a szurkolók nem tágítanak. Többen az egész napjukat – a hazaúttal kalkulálva még a következő napot is – rászánták, csak hogy élőben lássák a „fiúkat”, sőt lehet, sokuknak a tegnapi volt az év meccse. S ezek a drukkerek nemcsak kitartanak, hanem felednek, sőt meg is bocsátanak, avagy egyszerűen képtelenek haragudni. Amikor a műsorközlő fél órával a kezdés előtt ismertette a kezdőcsapatokat, a szombaton Bázelben két potyagólt beszedő Gulácsi Péter nevét kitörő lelkesedés fogadta.

Kell-e ennél több egy sportolónak? Aligha. Dzsudzsák Balázs – igaz, inkább csak újabban, pályafutása végéhez közeledve – többször bizonyította, átérzi, mit jelent a válogatott csapatkapitányának lenni, meghálálni a szurkolók szeretetét. Mélylélektani elemzést igényene, miként lehet ebből a lelki táplálékból erőt meríteni; s nem csak a „duma” szintjén.

A leírtakból az is kiderül, Gulácsi vállalta a mérkőzést, avagy élvezi Bernd Storck bizalmát. A várakozásoknak megfelelően be-, illetve visszakerült Fiola és Dzsudzsák, Korhutot Szabó János, Eleket pedig Stieber váltotta, két ékkel (Ugrai, Eppel) álltunk fel, azaz a következő tizeneggyel kezdett a magyar válogatott: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Szabó J. – Stieber, Pátkai, Nagy Á., Dzsudzsák – Ugrai, Eppel.

Teljesült Dzsudzsák óhaja, az első perctől kezdve „rájuk mentünk”, avagy a feröeriek húzódtak vissza. Az első lehetőség éppen a csapatkapitány előtt adódott, az 5. percben ballábas lökete kevéssel ment mellé. Aztán sokáig semmi – sőt a 14. percben Gulácsinak kellett védeni –, a mieinknek láthatóan nem ízlett a feröeriek kemény, a párharcokat, az ütközéseket kereső harcmodora, amelyet az izraeli bíró engedett. Az első félidőből jobb híján Eppel fejesét, Dzsudzsák szabadrúgását jegyezhetjük fel, de azt véletlenül sem állíthatjuk, hogy jól szórakozott a stadion húszezres közönsége. A B-közép „Ébresztőt!” skandált, majd ennél cifrábbat is, aztán Dárdai Pált éltette, Storcktól elköszönt…

A Feröer-specialista Fradi-center szerezte az egyetlen gólt

Fotó: Mirkó István

A Feröer-specialista Fradi-center szerezte az egyetlen gólt

A második félidőre (Eppel helyett) bejött Böde, a „Feröer-verő”, szakszerűen fogalmazva, szerkezetet váltottunk, de a lényeget tekintve csupán annyit állapíthattunk meg, némileg megélénkült a játék; persze volt honnan. A közönség végleg elvesztette a türelmét, először ollézott, amikor a feröeriek tartották a labdát, majd élesen fütyült. A még nagyobb bajt elkerülendő, Böde a 81. percben végre begyötörte a vezetést, a győzelmet jelentő gólt.

Bernd Storckot tehát a népharag tegnap nem sodorta el, de a következő MLSZ-elnökségin garantáltan nehéz percei lesznek. Hogy folytathatja-e, azt korai lenne most latolgatni, ám egy korszak véget ért, a korábbi sikerekből már nem lehet megélni.

Magyarország–Feröer szigetek 1-0 (0-0), Groupama Aréna, 22 000 néző. Gól: Böde (81.). A B csoport végeredménye: 1. Portugália 27, 2. Svájc 27, 3. Magyarország 13, 4. Feröer szigetek 9, 5. Lettország 7, 6. Andorra 4.

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!